Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Upoznajte Vojvodinu pešice...

Upoznajte Vojvodinu pešice...

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Jedan od benefita prostrane ravnice je i njeno upoznavanje i obilazak najrazličitijim sredstvima, a jedan od najjednostavnijih je pešačenje. Posebno kroz Frušku goru, ekološko-edukativne pešačke staze predviđene su za sve uzraste i nivoe kondicije.
Ove staze omogućavaju da se uz pomoć korisnih informacija i za kratko vreme obiđu ekološki i turistički najvrednija područja. U NP „Fruška gora“ uređene su Informativni centri: Manastir Grgeteg, Manastiri Staro i Novo Hopovo i Stražilovo.

Na tim trasama se mogu videti neki od najlepših predela Fruške gore, na kojoj raste preko 1.000 biljnih vrsta, a šume hrasta kitnjaka, lipe, bukve, graba prostiru se na 23.000 ha. U Info centru na Iriškom vencu priređena je prirodnjačka postavka, sala za projekcije i suvenirnica. Osmišljena je i edukativna staza u dužini od 850 m, opremljena sa 11 info tabli na kojima su prikazane prirodne vrednosti, pedološki profil i stene koje prezentiju geološko nasleđe Fruške gore. Najveću turističku vrednost imaju izletišta Stražilovo i Iriški venac, zatim Zmajevac, Osovlje, Popovica, Andrevlje, Brankovac, Testera, Letenka, Lipovača.
U SRP „Ludaško jezero“ je uređeno oko 5km edukativnih staza (Čurgo i Kereš) koje prikazuju tipično jezerski ekostitem.
Ekološke staze SRP Gornjeg Podunavlja su trasirane uglavnom u aluvijalnoj ravni reke, prezentirajući njen mikroreljef, hidrograafiju i osobeni biljni i životinjski svet. Najpoznatiji lokaliteti su: Karapandža, Štrbac i Bestrement.
U SRP Koviljsko–petrovaradisnki rit markirane su staze Šlajz-Tikvara i Kurjačka greda, a u SRP Carska bara tri ekološke staze čija dužina iznosi više od 20 km. One prate obalu rukavca Stari Begej i nasipe sa čijih se visina mogu osmatrati prirodni ambijetni okolnih ritova. SRP Obedska bara ima oko 12 km trasiranih staza u Kupinskim gredama i duž Potkovice.
Čak šest staza je u ponudi SRP Deliblatksa peščara i one omogućavaju turistima da dožive ovu „Evropsku Saharu“ na poseban način.
Dve popularne staze pomažu da se upoznaju i dožive Vršačke planine: Slavišina kafana –Lisičja glava-Gudurički vrh, i malo Središte-Gudurički vrh-Vršački vrh.


... na konju...


Nekoliko ergela i vojvođanskih salaša ima zadatak da turiste i posetioce upozna sa konjičkom kulturom čija se tradicija meri stotinama godina. Kada se tome doda da se jahanje i boravak sa konjima smatra jednim od najlepših hobija i da je to odličan način za opuštanje i beg od stresa svakodnevnog života, dobija se savršen spoj koji vredi doživeti.
Ergela Zobnatica godišnje zabeleži 35.000 poseta. Ovde se uzgojem konja bave duže od 200 godina. U ponudi su turističko jahanje, škola jahanja i vožnja fijakerima.
U jugozapadnom delu Bačke smeštena je čuvena ergela Karađorđevo, nekada Čikoš Telep ili Ždrebarsko naselje. Osnovana je davne 1885. godine, sa ciljem odgajanja konja nonius rase, dok se danas, pored njih, odgajaju lipicaneri i engleski punokrvni konji. Posetioci mogu uživati u jahanju i vožnji fijakerom kroz prelepu prirodu u okolini ergele.
Na brojnim vojvođanskim salašima jahanje je sastavni deo turističke ponude i često su organizovane i škole jahanja, a sve više u ponudi se nalazi terapijsko jahanje, hipoterapija, hiporehabilitacija, terapijsko jahanje kao dopuna postojećim programima rehabilitacije dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom i sl.
Turistički najatraktivniji u smislu ponude jahanja su Salaš 137 kod Novog Sada, Majkin salaš kod Palića, Kelebija kod Subotice. Tu su još i škola jahanja „Magnifico“ kod Sombora, konjički centar „Furioso“ kod Subotice, a sve prisutnija je i Udruženje građana „Aktivna Fruška“ u Starim Ledincima nastalo, između ostalog i sa misijom da što više ljudi uživa u jahanju i druženju sa ovim plemenitim životinjama. Specijalna ponuda “Aktivne Fruške” odnosi se na jahanje u manježu za početnike i za napredne jahače i proverene i ucrtane staze za neponovljivo terensko jahanje kroz Frušku goru, jedinstveno na ovim prostorima.
Sve prisutnija su i sportska nadmetanja paradno-takmičarskog karaktera - Fijakerijade, koje već godinama promovišu zaprežni konjički sport u 30-ak vojvođanskih mesta.


...biciklom...


U našoj zemlji nigde nema toliko biciklista koliko u Vojvodini. Najduže su staze kroz Frušku goru, i osim asfaltnih postoje i drugi putevi. Za one u boljoj kondiciji, rute od Rakovca ka grebenu (uspon i do 13%), od Beočina ili Bešenova ka Crvenom čotu su prave poslastice. Mnogo manje napora zahtevaju trase od Koruške preko Sviloša, prema Ležimiru i Manđelosu ili od Neština ka Divošu. Deonice kroz prostor Nacionalnog parka vode kroz šume tako tako da je vožnja prijatna i tokom vrelih letnjih dana.
Do istočnih obronaka Fruške gore vodi zanimljiva trasa „Dunavske biciklističke rute“, na kojoj se nalazi nekoliko vidikovaca.
Za ljubitelje off road vožnje idealna je trasa Velikog fruškogorskog MTB maratona duga 78 km, sa 2.550 m ukupnog uspona, ili Malog MTB maratona, sa dužinom staze od oko 31 km.
Trekking biciklom namenjenom pre svega za duge "šetnje" prirodom, moguće je obići i Vršačke planine - od Vršca prema selu Mesić ili ka Malom Središtu, Gudurici i Markovcu. Ipak, za pravo upoznavanje planine potreban je MTB bicikl, kondicija i veština. Za iskusne preporučuje se staza „Vršačkog izazova“ dužine 6.9 km.
Subotička peščara pruža nesvakidašnji doživljaj vožnje po utabanim peskovitim stazama: Etno-istorijske ture (teška, dužine 52km), Jezerske (laka, dužine staze 20,5km), Eko (srednje teška, 28,5km), Foto safari (srednje težine, 36,9km) i Etno-gastro tura (srednje težine , 32,4 km).


...čamcem


Bogatstvo Vojvodine je i u rekama, kanalima, jezerima i barama koje predstavlju suštinski potencijal za brojne aktivnosti poput jedrenja, veslanja, kajaka, plovidbe čamcima...
Sa plažama u Apatinu, Bačkoj Palanci i Novom Sadu, Dunav je idealan za plovidbu i sportove na vodi. Ostale reke na kojima se organizuju brojne aktivnosti, takmičenja i regate su Tisa, Sava, Tamiš i Begej, a na kraju tu su i one manje poznate, ali ne manje značajne: Jegrička, Mostonga, Bosut, Karaš, a tu je i Kanal DTD. Najpoznatije turističko mesto Vojvodine je Palić, a na Palićkom jezeru se održavaju brojna veslačka i jedriličarska takmičenja. Na jugu Banata se nalaze sedam Belocrkvanskih jezera, a na najpoznatijem Glavnom jezeru izgrađen je bazen za vaterpolo i druge vodene sportove.
A ako nekome nije dovoljno upoznavanje i obilaženje Vojvodine peške, biciklom, na konju i čamcem, onda je paraglajding pravi izazov koji može da pruži vrhunski doživljaj na ravnicu iz vazduha.
Vršačke planine važe za najatraktivnije mesto za paraglajding u Vojvodini. Uzletište se nalazi iznad Vršca kod čuvene srednjovekovne Kule ili kod sela Kuštilj, sa letovima na visini od 100 metara, singl i u tandemu, i ko zna, možda je pogled sa visine, pogled na jednu novu i nedovoljno istraženu Vojvodinu?!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com