Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Obeležene tri godine FTN novina

Obeležene tri godine FTN novina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U studentskom klubu "FTN klub M" , na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, 28. oktobra 2013. godine svečano je obeležena trogodišnjica studentskog lista “FTN novina”.
“FTN novine” su nastale pre tri godine na inicijativu bivšeg dekana ovog fakulteta, prof. dr Ilije Ćosića, koji je osnovao Društvo studenata “Mašinac” i svojevremeno bio glavni i odgovorni urednik studentskog lista “Mašinac” (1971).

Nove novine, da ih tako nazovemo, pokrenute su 2010. godine, u jubilarnoj pedesetogodišnjici Fakultet tehničkih nauka, koji je osnovan 18. maja 1960. godine kao Mašinski fakultet u Novom Sadu u sastavu Univerziteta u Beogradu, a nakon osnivanja Univerziteta u Novom Sadu 28. juna 1960, fakultet, zajedno sa još šest do tada osnovanih fakulteta sa područja Vojvodine, ulazi u sastav Novosadskog univerziteta.
“FTN novene” su interna publikacija, koja se bavi događajima, aktivnostima vezanim za upravu fakulteta, svaki pojedničani Departman, kao i aktivnostima studenata. Za tri godine izašlo je 30 brojeva. Današnje arhitekte “FTN novina” su glavni i odgovorni urednik, dekan FTN-a, prof. dr Rade Doroslovački i zamenica glavnog i odgovornog urednika FTN novina Bojana Bokan, student druge godine doktorskih studija na Departmanu za inženjerski menadžemnt FTN-a u Novom Sadu.
-S obzirom da sam već dosta dugo u novinarstvu, radila sam sa televizijama i nekim redakcijama u Novom Sadu, kada sam završavala master studije saznala sam da se pokreće list, pa sam sa kolegom Radivojem Vujanićem, jedno vreme radila zajedn, a kada je kolega otišao, nastavila da radim - kaže Bojana Bokan.
Koliko je zahtevno biti na takvom jednu mestu govori podatak da je FTN izuzetno složena institucija sa preko 11.000 studenata, 13 departmana i 1.200 zaposlenih, pa je neophodan svakodnevni balans, usklađivanje i usaglašavanje svih segmenata FTN-a.
-Gledamo da u svakom broju u jednakom obimu pokrijemo sve Deparmane, ili bar većinu, kao i ono što radi Uprava. A hvala Bogu, FTN je uvek aktivan da za svaki broj imamo obilje materijala. Takođe, ono što je potrebno pokriti je naučno istraživački rad naših naučnika, profesora, istraživača, sve značajnije konferenicje na kojima je FTN imao svoje predstavnike, ili koje je organizovao FTN, ili je učestvovao kao suorganizator - objašnjava Bojana Bokan.
Tiraž „FTN novina“ je 500 primeraka i deli se besplatno na hodnicima fakulteta. Štampano izdanje prati i elektronsko, pa je na taj način svima dostupno.
Perspektive daljeg razvoja internih fakultetskih novina ide u pravcu uključivanja sve većeg broja studenata, formiranja redakcije, u koju bi studenti dolazili na praksu. Ovo je realna percepcija budućih fakultetskih novina, na fakultetu koji svake godine ima najveći broj upisanih studenata, na kojem sve počiva na maksimalnoj profesionalnosti, dobroj saradnji, gde je sve do tančina isplanirano, svaki korak dobro organizovan, i ništa se ne prepušta slučaju, jer ovde svi shvataju da se samo komunikacijom i sa eksternom i sa internom javnošću u okviru fakulteta može je postići najviše, što je oduvek bio glavni cilj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com