Fri03012024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO UTP Morava a.d. Čačak, primer uspešnog poslovanja

UTP Morava a.d. Čačak, primer uspešnog poslovanja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Nezaobilazno mesto turističkih novinara Srbije na dvodnevnom studijskom obilasku čačanske opštine, koje je 30. i 31. oktobra organizovala TO Čačak, bilo je Ugostiteljsko turističko preduzeće „Morava” a.d., Čačak, vodeća ugostiteljska kompanija u zapadnom delu Srbije, koja kvalitetnom ponudom zadovoljava potrebe svojih gostiju.

Tom prilikom smo prisustvovali Konferenciji za medije povodom proslavljanja rezultata - dva zlatna pehara i šest zlatnih medalja, ostvarenih na 29. Zboru ugostiteljskih i turističkih radnika u Prolom Banji, na kojem je posle 22 godine učestvovala i ekipa iz ove firme. Direktorica UTP “Morava”, Verica Kostić, to objašnjava rečima:
-Kada je kriza, ne podižu se cene usluga, podiže se kvalitet.
Maristela Belić, marketing menadžer ovog turističko-ugostiteljskog preduzeća, kaže da se poslovna politika zasniva na konstantnom unapređenju kvaliteta usluga kako bi zadovoljili najveće zahteve svojih gostiju. U tu svrhu, kadrovi UTP „Morava” vrlo često su učesnici brojnih seminara, edukativnih programa i trening obuka u različitim sektorima hotelskog i restoranskog poslovanja.
UTP „Morava” a.d. u svom sastavu ima devet ugostiteljskih objakata, od toga tri renomirana hotela kategorisana sa 4* i 3*, hotel „Kole“, hotel „Livade“ i hotel „Beograd“. U sastavu firme je i jedna od najstarijih srpskih kafana „Car Lazar“, koja datira od 1883. godine, i jedan je od najatraktivnijih ugostiteljskih objakata Čačka, kada je u pitanju restoransko poslovanje. U sastavu kompanije nalazi se i pansion „Zdravljak“ u Gornjoj Trepči, restoran „Plaža“, caffe-pizzeria “Proleće”, restoran sa smeštajem ”Lovac”, restoran sala “Morava” i najveća turistička atrakcija UTP „Morava” a.d., brod katamaran „Sveti Nikola“, kapaciteta 50 mesta, koji plovi jezerom Međuvršje, od restoran „Plaža“ do Ovčar Banje uz posetu manastiru Nikolje. Brod katamaran je jedna od najuspešnijih dopuna bogatoj i raznovrsnoj turističkoj ponudi čačanske opštine.
UTP „Morava” je srednje veliko preduzeće sa 130 stalno zaposlenih radnika.
Kada su u pitanju smeštajni kapaciteti hotel „Beograd“ raspolaže sa 35 luksuzno opremljenih soba i apartmana, za smeštaj 64 osobe, hotel „Livade“ raspolaže sa 52 smeštajne jedinice, sa 120 ležajeva, a hotel „Kole“ sa 42 smeštajne jedinice i 80 ležajeva, što odgovara potrebama broju gostiju.
-Istakla bih našu saradnju sa inostranim turističkim agencijama, pre svega iz Rumunije, Bugarske, Makedinije, a ove godine smo započeli saradnju sa TA iz Grčke. Imamo uspešnu saradnju sa TA „Palma“ iz Slovenije, i u našim ugostiteljskim obejktima više od 50% dolazaka i noćenja čine strani gosti - podvlači Maristela Belić i dodaje da UTP „Morava” a.d., kako bi sadržajima upotpunila turističku ponudu organizuje izlete po opštini Čačak, sa turističkim vodičima koji vrše usluge za potrebe firme, a što se tiče prevoza, on je individualan i u režiji samih turista.
-Svaki induvidualni turista ili organizovana turistička grupa koja poseti naše ugostiteljske objekte ima na raspolaganju širok sadržaj u okviru samih ugostiteljskih objaktata, a vrlo često organizujemo, u saradnji sa turističkim agencijama izlete, a naravno i krstarenje Ovčarsko-kablarskom klisurom našim turističkim brodom.
Smatram da će, iako je period velike krize, a znamo da je ugostiteljstvo niska akumulativna grana naše države, prirodni resursi, a i materijalni bazni resursi privrede, utiicati na to da ugostiteljstvo bude jedna od vodećih privrednih grana u Srbiji. To kažem iz iskustva, impresija, pre svega ino turista, koji nam ih saopštavaju kada borave kod nas. Jer, tu su mnogobrojne manifestacije, pre svega Sabor trubača u Guči, koja je najveća, najmasovnija turistička manifestacija u zemlji. U Čačku ima puno kulturnih događanja, muzičkih i likovnih kolonija... Ovčarsko-kablarska klisura je oaza prirodnih lepota i mira, a ujedno u njoj je smešteno 13 manastira, zbog čega je nazvana Malom srpskom Svetom gorom. Još mnogo, mnogo toga ima za videti i doživeti, pa i ovom prilikom upućujem poziv svima da posete čačansku opštinu, koja je lepa u svako doba godina i uvek ima nešto novo da ponudi – obavestila je Maristela Belić.
Dobrim rezultatima poslovanja ove kompanije sigurno doprinosi i odlična saradnja sa TO Čačak, sa kojom zajednički nastupaju na mnogobrojnim domaćim i inostranim sajmovima i manifestacijama, a u slučaju opravdanog odsustva, TO plasira ponude i programe UTP „Morava“, kao i obrnuto, jer ih povezuje isti cilj, a to je razvoj turističkog proizvoda Čačka na jednom visokom nivou. Čačak kao turistička destinacija ima šta da pokaže i u domenu kongresnog, tranzitnog, sportsko-rekreativnog, omladinskog, đačkog, banjskog i svakog drugog vida turizma i idealna je destinacija kako za domaće, tako i za strane turiste.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com