Mon02062023

Poslednja izmena:11:33:43 AM

Back REPORTAŽE Manifestacije Prva Sarmijada u Bačkoj Topoli premašila očekivanja

Prva Sarmijada u Bačkoj Topoli premašila očekivanja

  • PDF

Poslednjeg dana produženog miholjskog leta, u organizaciji Udruženja „ORIGO“, u subotu, 9. novembra, održana je Prva „Sarmijada“ u Bačkoj Topoli. Iako prva, u dvorištu Zavičajne kuće u Bačkoj Topoli okupila je 13 takmičarskih ekipa i nekoliko nezavisnih kuvara, koji su od ranih jutarnjih sati kuvali ovo, kako ga organizatori nazivaju „Božansko jelo“. Da je prostor bio veći, mogao bi da primi sve zainteresovane za ovo u Vojvodini, a možda i u Srbiji, jedinstveno takmičenje u kuvanju omiljenog tradicionalnog jela ljudi sa ovog područja.

Ovako, za prvi put broj ekipa je bio ograničen, a sledeće godine, po rečima Hube Tölgyesi, predsednika Udruženja “ORIGO”, moraće se potražiti neki drugi, adekvatniji (veći) prostor. Jer definitivno, kako je pokazala i ova manifestacija, Vojvođani vole da jedu sarmu.
Za takmičenje u kuvanju sarme, za koje su mogle da se prijave petočlane ekipe uz kotizaciju od 1.500 dinara, domaćin je obezbedio 2,5 kg mlevenog mesa, ogrev, hleb i mineralnu vodu. Na ekipama je bilo da obezbede kupus, začine, te kotliće i zemljane lonce u kojima se sarma satima krčkala. Pobedničkoj ekipi, posle većanja stručnog žiria, pripalo je zvanje pobednika Prve „Sarmijade“ i pehar.
Glavno takmičenje pratilo je niz programa i vidu izložbe domaćih proizvoda, gde je između ostalih učestvovalo Udrženje vinogradara, voćara i povrtara iz Bajše, a prisustvo gospodina Milisava Viljanca, Velikog majstora vinskog reda Vitezova telečke visoravni “Agios Dimitrios”, takođe iz Bajše, obezbedilo je i prigodnu degustaciju vina. Prisutna je bila i lokalna Vinarja “Brinza”, održano je i takmičenje u najbržem ribanju kupusa, a koncert Narodnog orkestra “Čaloka”, Mađarskog kulturnog centra”Kodalj Zoltan” iz Bačke Topole, podigao je na noge sve one koji su se od najranijeg jutra trudili da skuvaju najbolju sarmu ( i verovatni su u tome i uspeli, ali žiri je ipak morao da proglasi jednu sarmu najboljom). Osim toga svako je mogao da poseti prostorije Zavičajne kuće sagrađene 1843. godine, otvorene 1986. godine, kao prve etno kuće ne samo u Vojvodini nego i u Srbiji.
Na poziv organizatora, gosti „Sarmijade“ bili su i predstavnici Udruženja „Mladi za turizam“, kojima su domaćini priredili šetnju gradom, i tom prilikom su posetili Kaštel Krai, današnji Muzej Bačke Topole i mogli da se upoznaju sa istorijom porodice Krai i istorijom grada, zatim katedralu Bezgrešne Device Marije sagrađenu 1906. godine, sa najvišim tornjem u zemlji (72,7m), te prostorije TO Bačka Topola. Mlade je primila i predsednica opštine, gospođa Melinda Kokai-Mernjak, koja ih je ukratko upoznala sa razvojnim potencijalima bačkotopolske opštine.
Sve u svemu, bio je ovo lep kulturno-iskustveni i socijalni događaj, koji je u startu premašio sam sebe. Ne samo što su svi prosutni, učesnici i posetioci uživali u mirisima, jelu i druženju, već je ponestalo prostora da primi sve zainteresovane. Planom je predviđeno više programa nego što je bilo prilike za realizaciju, ali ovo navodimo kao pozitivan primer, jer organizatori nisu želeli da zbog „zacrtanih aktivnosti“, kvare igru i pesmu koju su dobrom svirkom isprovocirali članovi Narodnog orkestra “Čaloka”, a koju su na opšte zadovoljstvo prihvatili prisutni, pre svega učesnici takmičenja.
Sve u svemu, ideja se pokazala kao nova, sveža i Bačkotopolčanima potrebna. Organizacija je bila bez zamerke i zaslužuje da se već sledeće godine pridoda u kalendar godišnjih gasto manifestacija Vojvodine.
Više fotografije možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com