Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Udruženje Origo, novi pogled na razvoj turizma u opštini Bačka Topola

Udruženje Origo, novi pogled na razvoj turizma u opštini Bačka Topola

  • PDF

Novi sadržaji, aktivnosti i podsticaji na akciju usmereni ka razvoju potencijala jedne opštine, ne samo da podrazumnevaju učešće mladih nego sve više i potiču od mladih kreatora i realizatora novih ideja.
Udruženje „ORIGO“ (lat. poreklo) iz Bačke Topole, usmereno je prevashodno na razvoj turizma, organizovanje manifestacija, pisanje projekata i slično.

Udruženje “ORIGO” osnovano je krajem novembra 2012. godine i već se ogledalo u nekoliko zanimljivih manifestacija kao što je Prvi ORIGO OPEN FEST održan od 9-11. oktobra 2013. godine uz saradnju Pozorišnog kluba “Izlog ideja” sa ciljem pružanja bogatije ponude kulturno-umetničkih i sportskih dešavanja u Bačkoj Topoli. Radi podsticanja aktivizma i volonterizma mladih, Udruženje je organizovalo Origo for Extreme Youth in Bačka Topola, projekat finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta, a u saradnji sa Ekološkim društvom “Arkus”, sredinom maja, Udruženje “ORIGO” je učestvovalo u akciji čišćenja i postaljanja kućica za ptice oko Zobnatičkog jezera...
Najnovija aktivnost koju je sprovelo Udurženje “ORIGO” bila je Prva “Sarmijada” održana 9. novembra 2013. godine, a rođena iz ideje da se na jadan lep i konsturktivan način završi ova godina.
-Pošli smo od ideje da napravimo nešto novo i neviđeno u Bačkoj Topoli, i pošto smo svi u Udruženju ljubitelji sarme, odlučili smo da napravimo jednu „Sarmijadu“, jer kako smo saznali u okruženju nema takve manifestacije, a po svemu sudeći, nema je ni u Srbiji, što je za mene jako čudno. Ali, ako je tako onda smo zbog toga još srećniji, jer smo uspeli da se toga prvi setimo - kaže Huba Tölgyesi, predsednik Udruženja „ORIGO“.
Udurženje trenutno okuplja desetak energičnih, visprenih, obrazovanih ljudi, entuzijasta, koji su spremni da odgovore izazovu stvaranja povoljnije klime, u smislu organizovanja različitih aktivnosti i sadržaja, kako za žitelje bačkotopolske opštine, tako i za turiste koji posete ovu nadasve zanimljivu, ali pomalo uspavanu sredinu.
-Cilj nam je da nastavimo započete, ali i da iznalazimo nove, drugačije projekte. Zadovoljni smo što nas je naša sredina jako lepo prihvatila i što nas podržava. Imamo odličnu saradnju sa opštinom i sa nekolicinom privatnih firmi, a dokaz za to je i ova manifestacija koju je prihvatilo lokalno stanovništvo samim tim što se u tako velikom broju odazvalo, dodaje Hube Tölgyesi, diplomirani tuirzmolog, koji je uspeo da, i zahvaljujući tome, poveže Udruženje „Mladi za turizam“ (članovi su uglavnom studenti turizma) sa ovom manifestacijom.
Oko 25 studenata, članova Udruženja „Mladi za turizam“ bili su gosti Udruženja “ORIGO”, a domaćini su im pokazali šta sve ima u Bačkoj Topoli, i time uvezali kulturni i manifestacioni turizam, edukaciju sa druženjem i zabavom.
Po rečima Hube Tölgyesia, ovo je samo početak promovisanja opštine Bačka Topola kroz saradnju sa mladima, ali i sa svima onima koji su voljni da sarađuju sa njima, kako na nivou Srbije tako i na internacionalnom nivou. Ova saradnja sa „Mladima za turizam“ je jako lepo uspela, jer su došli u Bačku Topolu, i osim prisustvovanja jednoj manifestaciji, mogli su da se upoznaju sa kulturnim sadržajima grada, Kaštelom Krai, tj. Muzejom grada, katedralom Bezgrešne Device Marije, Zavičajnom kućom, da posete Trurističku organizaciju Bačka Topola, i da ih kao kuriozotet primi, predsednica opštine gospođa Melinda Kokai-Mernjak.
I kada su sve to obišli bilo je dovoljno vremena za druženje na manifestaciji i uživanju u ukusnim sarmicama. Na kraju dana svi su bili zadovoljni sa novim planovima i predlozima za buduće kontakte.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com