Thu05262022

Poslednja izmena:08:54:23 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Elita naivnog slikarstva u Galeriji umetnosti u Kovačici

Elita naivnog slikarstva u Galeriji umetnosti u Kovačici

  • PDF

Pravo govoreći, ja sam uvek najviše želeo jedno:
da sve što vidim mogu da opišem i da sve što osetim umem da izrazim. (Ivo Andrić).
Mihal Povolni, Alžbeta Čížikova, Katarina Karlečikova, Jan Bačur, Desa Petrov Morar, Eva Husarikova, Zuzana Vereski, Jan Glozik, Pavel Cicka, Jan Žolnaj, Štefan Varga, Jan Strakušek, Rozalija Markov, Drago Terzić, Jozef Haviar, Marija Vargova, Ana Lenhartova, Ana Knjazovicova, Nada Korenj i Marci Markov (preminuo januara 2013), članovi su Galerije naivne umetnosti u Kovačici, koji svake godine u okviru manifestacije Kovačički oktobar, prirede izložbu i jednom svojom slikom obogate fond prve seoske galerije u SFRJ-Galerije naivne umetnosti u Kovačici.

Galerije naivne umetnosti u Kovačici je osnovana 1955. godine, a tek 1989. godine, dobila je „svoj“ prostor na uglu Masarikove i Ulice Maršala Tita, gde se i danas nalazi.
Naivna umetnost u Kovačici rođena je 1939. godine kada su dva pajtaša, Martin Paluška, po zanimanju mašin-bravar i Jan Sokol, zemljoradnik, naprvaili pionirske korake u slikarstvu. Već početkom 40-tih godina njima se pridružuje Jan Knjazovic, Martin Jonaš, Mihal Bireš, Vladimir Boboš, Jan i Ondrej Venjarski, Zuzana Halupova, Pavel Hrk, Pavel Lacko, Jan Garaj, Ondrej Pilh, Katarina Kožik, Jan Strakušek.
Tokom svih ovih godina kroz Galeriju je prošlo šezdesetak slikara, ali je samo njih 37-oro postali aktivni članovi.
-Galerija je svetu podarila neka od najznačajnijih imena u domenu naivne umetnosti kao što je Martin Jonaš, Zuzana Halupova-poznatija kao mama Zuzana, Jan Knjazovic i naravno trenutno naši savremeni slikari članovi Galerije, koji su priznati i poštovani u svetu sa svojim naivnim stvaralaštvom - kaže Ana Žolnaj Barca kustos Galerije naivne umetnosti u Kovačici i nastavlja:
-Fond Galerije poseduje više od 800 slika. Izložba slikara u okviru 62. manifestacije Kovačički oktobar, i ove godine pridodala je fondu novih 20 slika, tako da fond iz godine i godinu raste.
Trenutno u članstvu imamo dvadesetak slikara, a slike su rađene tehnikom ulja na platnu, ulja na lesonitu, ulja na staklu i imamo jednu umetnicu koja se bavi intarzijom od furnira.
Galeriju svake godine poseti više od 20.000 turista. Na žalost, manje iz Srbije, a više iz inostranstva - konstatovala je Ana Žolnaj Barca.
Da bi privukla domaću publiku, Galerija naivne umetnosti posećuje sajmove turizma u Beogradu i Novom Sadu i u sklopu TOOK-a učestvuje i na sajmu turizma u Bratislavi, Budimpešti, na sajmovima u Hrvatskoj, što ima pozitovan odjek na rast broja posetilaca.
Izložbe "Slikara naivaca iz Kovačice" trenutno su aktuelne u Galeriji umetnosti u Trebnju (Slovenija), Bratislavi, a u pripremi je izložba u Banskoj Bistrici (Slovačka).
Po rečima gospođe Žolnaj Barca, Galerija ima konstantno lepu saradnju sa Slovačkom, pogotovo sa Kancelarijom za Slovake u dijaspori. Saradnja podrazumeva učešće na zajedničkim projektima, a ove godine finansirali su manifestaciju Kovačički oktobar, pomogli u kupovini tehničke opreme, a kada umetnici izlažu u Slovačkoj, slike se prenose diplomatskim putem, što utiče na smanjenje troškova transporta.
Svake godine u Galeriji se organizuju i izložbe eminentnih slikara naive iz regiona. Izložba Gvida Vedovata, predstavnika italijasnke škole naivne umetnosti, Save Stojkova, slikara fotorealizma iz Sombora, Đure Jančića, eminentnog slikara naive iz Hrvatske, samo su neke kojima se Galerija trudi da osveži prostor sa nečim drugačijim.
Kovačički fenomen velikog broja talentovanih slikara na malom prostoru, još uvek nije objašnjen. Prvi slikari iz Kovačice su preslikavali motive sa razglednica, kalendara, sa temama netipičnim za Banat. Za prvi Kovačički oktobar 1952. godine, dvanaest slikara amatera, napravilo je samostalnu izložbu, koju je posetio akademski slikar iz Pančeva Stojan Trumić, koji im je predložio da, pošto imaju talenat, slikaju svoje selo, rodnu Kovačicu, radove na njivi, domaće životinje i svakodnevnicu, njima bliske teme iz života koji najbolje poznaju. Već sledeće godine na manifestaciji Jan Sokol i Martin Jonaš izlažu prve originalne radove, “Kićenje neveste” i “Žetva u Banatu”, što se smatra prvim slikama, predstavnika “Kovačičke škole naivnog slikarstva”.
U Kovačici ima dosta slikara, ali nije tako lako postati član Galerije. Da bi neko postao član mora iza sebe da ima dugi niz godina umetničkog rada u domenu naivne umetnosti, mora da poseduje kvalitet, orginalnost i da bude afirmisan kako u Srbiji, tako i u svetu. Jer ovde dolaze javne ličnosti, umetnici, političari iz celog sveta oni moraju da vide kvalitet!
Ove godine, otvaranjem potkrovlja, proširen ie izložbeni deo Galerije u kojoj je trenutno izložba slika potencijalnih članova Galerije. Na konkurs za prijem novih članova, koji se raspisuje svakih pet godina, prijavilo se 14 kandidata iz Kovačice, Padine i Dobrosav Milojević iz sela Donjeg Štiplja kraj Jagodine, koji je predstavnik jagodinske škole naivnog slikarsva, od kojih će biti primljeno tri do pet članova.
Slike naivaca iz Kovačice obišle su ceo svet. Mnogi dolaze da se dive orginalnoj i jedinstvenoj jednostavnosti, živopisanoj svakodnevnici, čistoti izražaja umetnika, koji se slikarstvom bave iz zabave, ili ljubavi ili zato što su srećom rođeni u Kovačici, sa talentom da budu ono što jesu i sa blagoslovom da to umeju i da pokažu.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com