Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turistička organizacija najbolji promoter Novog Sada

Turistička organizacija najbolji promoter Novog Sada

  • PDF

Turistička organizacija Novog Sada vrlo ažurno radi na promociji svih vidova turizma u glavnom gradu Pokrajine Vojvodine i njegovoj okolini. Različitost ponude je upravo ono što privlači veliki broj turista i raznovrsnu publiku. U ponudi su brojni festivali različitih profila, usluge i akcije ustanova kulture, informacije o mogućnostima kongresnog turizma, a sve više se radi na promociji vinskog turizma, koji je vrlo atraktivan i zanimljiv i može da privuče i stariju i mlađu publiku.

U saradnji Vinarijom Mačkov podrum, TONS će 21. novembra, na Dan mladog Portugizera u čitavom svetu, u cetralnoj gradskoj, Zmaj Jovinoj ulici, od 17 časova, zajednički organizovati ovu vinsku manifestaciju koja je postala i svojevrsni gradski brend. Novi Sad se tako na svečan način sedmu godinu zaredom pridružuje svim gradovima u svetu koji obeležavaju Dan mladog vina.
-U našem slučaju, i to me posebno raduje, da se vino pravi od sorte sa obronaka Fruške gore, Portugizer, a mi ga popularno nazivamo Svatovac, jer se upravo pije u godini kada je vino ubrano, otvara se nakon dva meseca pošto je odležalo u bocama, a koristi se u slavljima, svadbama, u svemu onome što se slavi od jeseni do proleća naredne godine – izjavila je Tihana Putin, PR TONS-a nakon održane konferencije za medije u prostorijama organizacije u Jevrejskoj ulici broj 9 i napomenula da smatra da postoji još mnogo novih mogućnosti za saradnju sa vinarijama i popularizaciju vinskog turizma?
-Mi radimo dosta toga, ali ne objavljujemo to u medijima. Sada ću iskoristiti vašu pažnju pa ću reći: Kada nam dođu novinari, a ne dođu nam mali broj puta, i ne dođu nam iz malog broja zemalja, ove godine smo ugostili preko 100 novinara iz 15 zemalja, možemo reći da smo ugostili 1.000 objava kako u domaćim, regionalnim tako i svetskim medija, bez obzira da li su u pitanju štampani, elektronski, video zapisi, a sve u vezi sa promocijom našeg grada, obavezno obiđemo Vinoteku Naša vina u Dunavskoj ulici broj 31, gde se nalaze vina pet vinarija sa područja Vojvodine. To je za nas, a i naše goste, velika čast i zadovoljstvo da se jedan takav vinski kutak nalazi u pešačkoj zoni grada, do kojeg je zaista lako doći. I kada novinari dođu oni najčešće uopšte nemaju predstavu šta pruža Novi Sad, i odu iz njega pozitivno nesrećni što nisu uspeli da vide sve ono što on pruža. Obavezno kažu da se moraju vratiti sledeće godine, pa ćemo pričati o manastirima, salašima, i svemu onome što se nalazi u neposrednoj blizini u okruženju grada. Vrlo često naše goste vodimo u neke restorane gde takođe imaju prilike da probaju autentične vrste vina sa područja Fruške gore, Vojvodine i Srbije. Ono što je značajno je i vinska karta koju je izradila TO Srbije, i koja je vrlo tražena i mi, kada tražimo materijal iz TOS-a u najvećem broju slučajeva tražimo tu vinsku mapu, jer nama turisti i novinari to najviše traže. Ali to nije sve. Svi vinari sa kojima sarađujemo vrlo se rado odazovu da pomognu nama u promociji vina i vinskog turizma ne samo u sajmovima u zemlji, već i u regionu i svetu.
*Upravo ste se vratili sa Svetskog sajma turizma u Londonu World Travel Market (WTM). Kako je tamo nastupio Novi Sad i po vašem mišljenju kako je tamo prihvaćen?
-To je vrsta sajma za koji možemo reći da je „Business-to-business”, poslovnoj publici se obraća poslovna publika. Samim tim što je B2B, u pitanju je sajam koji se planira pre samog odlaska. Ono što je najzanimljivije je sama priprema za njega koja teče tako što otvorite profil TO na njihovom sajtu, i svako ko dolazi i izlaže i ima mogućnost da sa vama zakaže sastanak. Moram da priznam da se jako puno turoperatora i novinara iz stranih medija odazvalo i iskoristilo mogućnsot da sa nama zakaže sastanak. Ne pričam o nama, kao o TO Srbije, već o TO Grada Novog Sada, koja je nastupila tamo u okviru TOS-a. Kao promoteri Novog Sada promovisali smo i Srbiju, što uvek radimo. Imali smo odlične razgovore sa predstvnicima turoperatera iz Indije, Rusije, Velike Britanije, Španije, Francuske, Portugalije, Italije, Malte, Slovenije, Hrvatske, i isto tako i sa novinarima iz tih zemlja.
*Šta ih najviše interesuje?
-Interesovalo ih je da se otvore redovne ture na nivou njihovih zemalja prema Srbiji, uključujući i grad Novi Sad, i da im predstavimo u tom prvom razgovoru, šta je to što bi oni svojoj publici mogli da ponude. Onda im mi obavezno kažemo, da nikome ne možemo da dočaramo to što imamo, te da će kada dođu u taj neki obilazak radi neke buduće prezentacije, bilo da su novinari ili turioperateri, otići sa jednim divnim osećajem da u Novom Sadu ima mnogo toga više da vide nego što im je pošlo za rukom za dva, tri, četiri sata ili dva-tri dana. Važno je istaći da smo tamo imali razgovore sa direktoricom TO našeg grada pobratima Nižnjinovgoroda (RUS), da ćemo proširiti saradnju sa našim gradovima pobratimima i da očekujemo da ćemo i na ovaj način animirati neku dodatnu publiku da u narednom periodu dolazi u Novi Sad.
*Koliki je doprinos Turističke organizacije da Grad Novi Sad bude Evropska prestonica kulture 2020?
-Što se tiče našeg segmenta posla, promocije grada kao turističke destinacije, mi se mnogo trudimo, a da se je to tako pokazuju zvanični rezultati. A zvanični podaci dolaze od Republičkog zavoda za statistiku koji su na mesečnom nivou od početka godine u konstantnom rastu, što se tiče dolazaka, noćenja, u segmentu domaćih i stranih turista. Poslednji podaci, koji govore o radu TONS-a na turističkoj pupularizaciji grada kao turističke destinacije gde potpadaju i festivali i ustanove kulture, i vinska kultura, i pivska kultura, kongresni turizam, turizam za mlade, koji je naredne godine od TOS-a predstavljen kroz paket aktivnosti za mlade na otovrenom pod nazivom Lifestyle Serbia, koji je ove godine predstavljen na sajmu u Londonu, najbolja su potvrda našeg rada. Ukupan broj dolazaka stranih i domaćih turista u Novi Sad u periodu od januara do septembra ove godine je za 7,8% je veći u odnosu na isti period prošle godine. Dolazak stranih turista je za 14,2% veći. Kada govorimo o noćenjima domaćih i stranih turista, oni su veći za 6,1%, i bezmalo za 10% što se tiče noćenja stranih turista. Pre izvesnog vremena, direktorka TO Nemačke, zemlje koja generiše najveći broj turista, koji ne samo što mnogo putuju već i ažurno radi na tome da privuku veliki broj turista je izjavila: „Nemojte mi pričati o procentima rasta od 2-3%, to je neka slučajnost, već mi pričajete o procentima 5,6,7%.“ Evo, mi pričamo o tim procentima i po ugledu na one koji imaju dugu tradiciju putovanja i turizma mi možemo da kažemo da smo više nego pozitivni. Od statistike, važnije je da naši turisti odu prezadovoljni. Brojni su turisti koji su bili u našem Info centru i ti se podaci nalaze na našem sajtu, ali nam je posebno bilo drago kada je došla grupa turista iz inostranstva sa isečkom iz njihovih turističkih novina u kojima se njihovi novinari koji su bili kod nas u gostima pisali o Novom Sadu, pa su nam rekli: „Evo, zbog ovog smo mi došli u Novi Sad“. Za sve nas u TONS-u je kao nešto velika čast i zadovoljstvo i motiv više da i dalje na najleši mogući način promivišemo naš grad i našu zemlju – zaključila je Tihana Putin.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com