Fri07192024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Vladimir Katić: Godina rekorda Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu

Prof. dr Vladimir Katić: Godina rekorda Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu

  • PDF

Međunarodni simpozijum „Energetska elektronika - Ee2013“, u organizaciji Fakulteta tehničkih nauka (FTN), održan je nedavno u Master centru Novosadskog sajma u sklopu „Dana energetike“. Predsedavajući, prof. dr Vladimir Katić, prodekan za finansije i razvoj FTN-a i rukovodilac Katedre za energetsku elektroniku i pretvarače, istakao je da je ovo bio izuzetno značajan skup, između ostalog i zato što je prvo okupljanje na temu Energetske elktronike održano u Beogradu davne 1973. sa 47 prikazanih radova iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

-Od 1999. godine simpozijum je dobio međunarodni karakter, a radovi su počeli da se publikuju i u obliku elektronskog zbornika. Sada smo imali čast da po 17. put predstavimo najnovija dostignuća istraživača, univerzitetskih profesora, inženjera, proizvođača i studenata iz ove oblasti iz dvadesetak zemalja širom sveta - rekao je prof. Katić koji je na skupu u okviru prezentacije napravio retrospektivu svih simpozijuma i podsetio sve prisutne na profesore koji su učestvovali u organizaciji simpozijuma od samog početka. Za FTN je od izuzetnog značaja što je u okviru Simpozijuma prof. dr Nikola Čelanović, direktor kompanije „Tajfun HILL“, poklonio fakultetu dva svoja vrhunska proizvoda, uređaje HIL400, namenjene pre svega studentima Elektroenergetike, smera za Energetsku elektroniku i električne mašine, koje mogu koristiti i drugi zainteresovani studenti, nastavnici i saradnici.
-Očekujemo da ćemo primenom ovih uređaja značajno podići kvalitet nastave i istraživanja u oblasti energetske elektronike, obnovljivih izvora energije i pogona električnih automobila u Novom Sadu – rekao je prof. Katić i naglasio da su FTN, Novosadski univerzitet i Grad po organizaciji ovog skupa prepoznatljivi na mapi Evrope.
- Po uspesima u oblasti razvoja energetske efikasnosti sa primenom obnovljivih izvora energije obezbedili smo sebi jednu posebnu oznaku, izvrsnost u oblasti energetske elektronike. U međuvremenu, na FTN-u dalje razvijamo neke posebne softvere i hardverske alate.
*FTN se uzdigao visoko na visokoškolskoj obrazovnoj lestvici između ostalog i zbog toga što iznedruje, ali i neguje svoje kadrove. Mnogi mladi ljudi zaposleni na fakultetu su đaci koji su prošli kompletnu edukaciju na FTN-u. Kako to uspevate?
-Studenti uspevaju da se jednim fleksibilnim pristupom prilagode potrebama privrede i potrebama novih radnih mesta, pa se praktično naši inženjeri zapošljavaju u novim firmama na neki način poteklim sa FTN-a, ili i sami kreću da otvaraju svoje firme na fakultetu. Vi znate da je kod nas na Departmanu 80 novih firmi uglavnom iz IT sektora. Glavni produkti su softverski alati. Posebnu pažnju obratili smo upravo na taj segment što se danas i najbrže razvija, a što i pokreće privredu Novog Sada. Trenutno je 2.000 inženjera zaposleno u tom sektoru, a nove kompanije traže oko 10.000 novih inženjera i mi jednostavno ne možemo da stignemo da iškolujemo toliko kadrova kolika je potražnja. To su studenti osetili i opredeljenje novih mladih srednjoškolaca je izabralo upravo taj segment.
*Među „decom FTN-a“ je i marketinški tim fakulteta koji uspešno, već treću godinu zaredom, redovno štampa „FTN novine“. Tim povodom smo i mi u društvu predstavnika medija, uprave i direktora departmana, kao i članova redakcije, mogli da pogledamo izložbu svih prethodnih brojeva „FTN novina“ u „FTN klubu M“. Koliko se na ovaj način pomaže studentima FTN-a?
-Novine su potekle od samih studenata menadžemnta koji su želeli na neki način dobiju neko praktično iskustvo. Pokazalo se da su oni bili izuzetno umešni tako da su „FTN novine“ jedan ozbiljan proizvod koji beleži i informiše o svemu što se na fakultetu dešava, obaveštavaju koji su ključni događaji i aktivnosti fakulteta, pre svega studenata, ali i nastavnog kadra..
*Školska godina je počela, pa će naše čitaoce interesovati da li ste zadovoljni rezultatima ovogodišnjeg upisnog roka?
-Upis je ove godine bio izuzetno dobar, upisali smo preko 3.000 studenata, što predstvalja rekord u dosadašnjim aktivnostima, ali to je posledica razvoja velikog broja novih studijskih programa i ono što je za nas veoma značajno, jeste da odgovaraju potrebama privrede. Ove godine smo otvorili 200 novih radnih mesta u oblasti softvera, računarskih inženjera i to je nešto što upravo traži naša privreda, jer je Novi Sad postao poznat baš po specijalizovanim preduzećima za razvoj softvera – obavestio je prof. dr Vladimir Katić.
*Svedoci smo takođe, da je sa početkom nove školske godine, pušten u rad nov, redizajniran sajt FTN-a – www.ftn.uns.ac.rs. Koliko će to doprineti daljem približavanju između studenata i nastavnog kadra, ali i FTN-a sa javnošću?
-Sajt je pre svega dizajniran kao dinamička struktura čiji se izgled i funkcionalnost prilagođavaju profilima korisnika: student, zaposleni, budući student, nastavnik itd., čime se uklanja funkcionalni i informacioni šum koji je karakterističan za sajtove opšte namene. Izgled sajta je balans savremenih trendova u grafičkom dizajnu, vizuelnih standarda u okviru akademske zajednice u Srbiji, sajtova vodećih svetskih institucija, ali i vizuelnih karakteristika specifičnih za Fakultet tehničkih nauka. Uredništvo i nadležnost za unos i održavanje podataka dodeljuje se ovlašćenim licima od strane Uprave FTN-a u okviru odgovarajućih organizacionih jedinica. Dalji planovi unapređivanja sajta su interakcija korisnika i projektanata, razvoj servisa dostupnih na sajtu, obezbeđenje podrške za mobilne platforme, kao i podrška za personalne stranice zaposlenih na fakultetu – najavio je prof. dr Vladimir Katić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com