Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Dodeljene godišnje nagrade AGROPRESS-a

Dodeljene godišnje nagrade AGROPRESS-a

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Udruženje novinara za poljoprivredu „AGROPRESS“ proslavilo je devetu godišnjicu od osnivanja. Na prigodnoj svečanosti koja je sinoć upriličena u beogradskom restoranu „Pahuljica“ brojni prijatelji i članovi Udruženja imali su priliku da se upoznaju sa dostignućima ove nevladine organizacije u prethodnom periodu. Sponzori proslave i nagrada su bili kompanije JTI, Knjaz Miloš i vinarija Romansa.

Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS, član je Međunarodne federacije novinara (IFAJ), osnovano je 9. septembra 2004. godine na inicijativu nekoliko novinara specijalizovanih za izveštavanje o poljoprivredi i proizvodnji hrane i za osnovne ciljeve ima oživljavanje i unapređenje života na selu u Srbiji.
Predsednik Udruženja, Goran Đaković, u ime članova pozdravio je prisutne i izrazio zadovoljstvo što je ove godine AGROPRESS okupio svoje prijatelje, saradnike i partnere u još većem broju, ističući uspehe AGROPRESS-a na domaćem i međunarodnom planu. Goran Đaković je rekao da je udruženje do sada organizovalo više od 100 događaja, kao i edukaciju za male i velike poljoprivredne proizvođače. Do sada je različite vidove obuka prošlo više od 500 gazdinstava. On je ovom prilikom pozdravio odluku Generalne Skupštine UN-a da se 2014. godina proglasi za godinu porodičnih gazdinstava i naglasio da su oni okosnica srpske poljoprivrede.
Počasni član Udruženja ovom prilikom je postao ambasador Kanade u Srbiji, Roman Vasčuk. Ambasador Vasčuk je istakao da osnovu za saradnju Srbije i Kanade predstavljaju potpisani memorandum o stočarstvu i nedavno u Skupštini ratifikovani strateški ekonomski sporazum sa Kanadom vezan za realizaciju infrastrukturnih i poljoprivrednih projekata.
Prisutnima se obratila i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Maja Timotijević, koja je istakla da nije ovog Udruženja, sve ono što oni rade u Ministarstvu teško bi dolazilo do poljoprivrednika, i ako nešto uradimo a za to se ne čuje, kao da nismo uradili.
Menadžer za komunikaciji kompanije "Japan tobacco international" (JTI) Ana Veljković čestitala je 9 godina AGROPRESS-a okupljenima i ovom prilikom istakla da je jedna od vrućih tema kojom su se novinari bavili tokom godine na izmaku bila nelegalna trgovina rezanog duvana. Nije ni čudo da je to bila jedna od tema ako se uzme u obzir da nelegalna trgovina rezanim duvanom preti da ošteti budžet Srbije za 18 milijardi dinara i ugrožava poslovanje industrije koja je u poslednjih 10 godina investirala više od 1,2 milijarde evra u Srbiji i direktno zaposlila oko 1700 ljudi. Istovremeno, ova praksa ugrožava srpskog uzgajivača duvana koji poštuje zakon i sa svojom porodicom vredno radi i zarađuje. Novinari su svojim tekstovima i prilozima ukazali na problem i time stali u zaštitu poštenog srpskog poljoprivrednika.
Tradicionalno su uručene nagrade najboljim novinarima i redakcijama. Ovogodišnji dobitnici priznanja su: Goran Veljković, urednik emisije "Domaćin" na TV Prva i Nemanja Subotić, novinar "Večernjih novosti". Nagradu za afirmaciju rada Udruženja dobili su "Agrobiznis magazin", kao i novosadski portal Agropartner.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com