Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Peti Sajam turizma i seoskog turizma u Kragujevcu za desetku

Peti Sajam turizma i seoskog turizma u Kragujevcu za desetku

  • PDF

Peti međunarodni „Sajam turizma i seoskog turizma“, završen je u subotu 30. novembra, nakon dodele brojnih nagrada i priznanja u različitim kategorijama. Preko sto izlagača iz Srbije, BiH i Crne Gore otputovalo je zadovoljno programom Sajma, održanim prezentacijama i edukacijama kojima su prisustvovali, a pre svega, brojem i interesovanjem posetilaca, od kojih su poneki dolazili autobusima iz drugih gradova.

Posetioci su obilazili Sajam i odlazili zadovoljni raznovrsnom ponudom agencija i Turističkih organizacija regiona, kao i ponudom suvenira, ručnih radova, zimnice i proizvoda zdrave hrane. Naravno svima su se najviše dopadale prezentacije ugostiteljskih objekata, Udruženja domaćina, koji se bave seoskim turizmom i promovišu svoju domaću kuhinju, kao i udruženja žena koje su neprekidno posluživale domaće specijalitete.
Turistička organizacija Grada Novog Sada se predstavila na zajedničkom štandu Turističke organizacije Vojvodine sa TO Vršac, TO Bačka Palanka, TO Subotica, TO Bela Crkva, TO Bački Petrovac, TO Kovin i TO Zrenjanin. I ove godine se veliki broj posetilaca interesovao za ponudu Grada Novog Sada i regije, turističku ponudu Fruške gore i salaša i za tradicionalno dobar noćni provod za mlade. Turistička organizacija Grada Novog Sada je promovisala sajt www.novisad.travel, aktuelnu video igricu kao i projekat NS CITY CARD koji je u prodaji.
Stručni žiri petog međunarodnog „Sajma turizma i seoskog turizma“ posetio je sve štandove, pregledao propagandni materijal i dodelio glavne nagrade, koje su dobile Turistička organizacija Paraćina, za kompletnu multimedijalnu prezentaciju i idejno audio-vizuelno i grafičko rešenje štanda, TO Pirot za najoriginalnije „Etno uređenje“ štanda, TO Kraljevo za najzanimljiviji propagandni materijal, dok je TO Kruševac dobio Specijalno priznanje za sajamsko izlaganje.
I ove godine se tradicionalno održavalo takmičenje u kuvanju riblje čorbe i gulaša na kojem su učestvovala lovačka i ribolovačka društva. Lovačko udruženje „Vladan Milošević“, iz Knića, sekcija Čestin, osvojilo je prvu nagradu za najbolji lovački gulaš, dok je prvu nagradu za najbolju riblju čorbu osvojila ekipa duhovitog naziva „Kuvam, pa šta?“
Utisak svih izlagača i posetilaca petog međunarodnog sajma turizma i seoskog turouzma u Kragujevcu je da je ova manifestacija uspešnija od svih prethodnih! Tako je direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac, zahvaljujući se Gradu na podršci ovoj manifestaciji, ali i na trudu i radu svih koji su učestvovali u organizaciji, izrazila zadovoljstvo, što se i u Kragujevcu organizuju manifestacije ovakvog obima i posećenosti, i poželela da svake godine bude sve više izlagača i posetilaca.
Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ je u potpunosti opravdala nagradu „Turistički cvet“ Tusrističke organizacije Srbije, kao najbolja Turistička organizacija za 2013. godinu. Direktorka GTO „Kragujevac“, Snežana Milisavljević, sa svojim timom saradnika, učinila je sve da bogat sadržaj ovogodišnjeg sajma bude u potpunosti ispunjen, na opšte zadovoljstvo izlagača, ali i posetilaca. Ona je i ovoga puta ukazala na značaj, koji bavljenje turizmom ima u svetu i kod nas, poredeći ga i sa automobilskom industrijom.
Tim GTO je tokom održavanja Petog međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma za svoje goste - izlagače, novinare i turističko-ugostiteljske škole, koje su organizovano posetile sajam,
organizovao vodičke ture kroz Kragujevac. Prvog dana sajma priređene su 2 vodičke ture, jedna za izlagače iz turističkih organizacija iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a druga za novinare radio, TV, štampanih i elektronskih medija, čija je tema turizam, a koji su u velikom broju posetili sajam. Ture su obuhvatile panoramsko razgledanje grada i posetu muzejima „Stara livnica“ i „21. oktobar“.
U petak 29. novembra, u saradnji sa Udruženjem ljubitelja fića, organizovana je vodička tura „Fićama kroz Kragujevac“, koja je, s obzirom da je organizovana prvi put, izazvala veliko interesovanje. Za učenike stručnih, turističko-ugostiteljskih škola iz Srbije, organizovano je panoramsko razgledanje grada i Spomen parka, uz posetu jednom od muzeja.
Na Sajmu turizma i seoskog turizma održano je nekoliko stručnih prezentacija i radionica, koje su ove godine imale akcenat na teme razvoja ruralnog i dečjeg i omladinskog turizma.
Prvog dana sajma, posle Sednice grupacije za ruralni turizam, koju već tradicionalno na Šumadija sajmu organizuju Udruženje za turizam i ugostiteljstvo i Privredna komora Srbije, održana je prezentacija i okrugli sto na temu "Održivi dečji i omladinski turizam u funkciji ruralnog razvoja". Prezentaciju regionalnog projekta, koji je Turistička organizacija Srbije realizovala sa Slovenijom, Hrvatskom i Italijom, održao je Vlada Đumić, projekt menadžer u TOS-u. Posle kraće prezentacije organizovan je i okrugli sto, koji je bio prilika da se izdvoje lokaliteti i objekti pogodni za organizovanje jednodnevnih izleta i nastave u prirodi. Navedeni su neki od primera seoskih domaćinstava ili škola u kojima su već aktuelni ovakvi programi. Predloženo je da se upute dopisi Ministarstvu prosvete i Ministarstvu privrede, kako bi se sistemski uticalo na razvoj dečjeg i omladinskog turizma kroz aktivnije učešće turističkih organizacija u kreiranju ovog turističkog proizvoda.
Prvog dana sajma održane su još dve prezentacije vezane za komunikaciju u ruralnom turizmu. Duška Selaković iz TO Užice je prezentacijom "Komunikacija na relaciji domaćin-gost u ruralnom turizmu" pružila korisne informacije okupljenim seoskim domaćinima o tome kako treba da se ophode prema gostu tokom njegovog boravka u domaćinstvu. Svoja iskustva na temu "Komunikacija na relaciji lokalna turistička organizacija-domaćin u ruralnom turizmu", predstavio je Radomir Lišanin, direktor TO Ivanjica. Ovo je bila prilika da zaposleni u turističkim organizacijama razmene svoja iskustva i nepoznanice u vezi sa organizovanjem promocije i prodaje usluga u seoskom turizmu.
Drugog dana sajma u Medija centru je organizovana Konferencija o omladinskom turizmu, na kojoj su učestvovali predstavnici organizacije "Srbija za mlade", Petar Slavković i Tijago Fereira i predstavnici GTO "Kragujevac" Snežana Milisavljević i Ivan Froku. Trgovinsko-ugostiteljska škola "Toza Dragović" iz Kragujevca je održala Javni čas i promociju šumadijske kuhinje i degustacija srpskih specijaliteta. Posle stručnih sadržaja vezanih za omladinski turizam i ugostiteljstvo, održana je promocija projekta: „Negovanje ruralnog turizma za lokalni ekonomski razvoj" koji će u narednom periodu biti realizovan na ruralnom području Kragujevca i susednih opština, sredstvima Kraljevine Norveške i uz podršku grada Kragujevca. Okupljenima su projekat predstavili Nemanja Jovičić iz Business start-up centra, koji je nosilac projekta, Mladen Filipović, pomoćnik gradonačelnika za oblast upravljanja projektima i LER i Snežana Milisavljević, direktorka GTO "Kragujevac", kao predstavnik partnera na projektu. Oni su govorili o budućim projektnim aktivnostima kao i grantovima, koje će u okviru projekta dobiti seoska domaćinstva sa najboljim biznis planom.
U subotu, poslednjeg dana sajma u Medija centru je održano predavanje o iskustvima u seoskom turizmu na području Kragujevca, koje je GTO "Kragujevac" organizovala za učenike prvog i drugog razreda Ugostiteljsko-turističke škole sa domom učenika iz Vrnjačke Banje, koji su organizovano posetili sajam turizma. Učenicima je prezentovan i film o seoskom turizmu "Udahnite Šumadiju punim plućima".
Aktuelne teme i interaktivni pristup stručnih sadržaja uticali su na dobru posećenost Medija centra i dobre ocene učesnika svih prezentacija i radionica.

Više fotografija pogledajte  o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com