Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back KULTURA MUZIKA Zvuci gitare opčinili Valjevce

Zvuci gitare opčinili Valjevce

  • PDF

Muzička škola "Živorad Grbić" je prva srednja muzička škola osnovana u Zapadnoj Srbiji. Tradicija duga preko 55 godina iznedrila je brojne talentovane muzičare, magistre i profesore muzike, umetnike izvođače, estradne muzičare. Škola je jedna od najznačajnijih kulturnih institucija u gradu, a u Valjevu je promovisala umetnike poput Nemanje Radulovića, Janoša Balinta, Aleksandra Tasića, Laure Levai Aksin, Smiljke Isaković...

Danas škola broji preko 400 učenika na pet odseka i 11 instrumenata. Taj broj konstantno raste, škola je jedna od najuspešnijih obrazovnih institucija u gradu čiji se kvalitet svake godine potvrđuje najvišim priznanjima na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Već preko deceniju, domaćin je jednog od najuglednijih takmičenja flautista u zemlji ’’Susreti flautista- Tahir Kulenović’’, a od pre pet godine i gitarskog takmičenja VART.
Posetioci ovogodišnjeg gitarskog takmičenja održanog u koncertnoj sali muzičke škole "Živorad Grbić", baš kao i lane, i prethodnih godina, uživali su u svakom akordu gitare. Takmičenje je trajalo 2 dana (7. i 8. decembar). Učesnici su bili učenici sa Odseka za gitaru muzičkih škola Srbije, a najboljima su dodeljene diploma i pohvale za uloženi trud.
Publici se, sudeći po aplauzima, najviše dopao koncert Stevana Jovića, gitariste koji je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Zorana Krajišnika. Jović je dobitnik nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima gitare. Stipendista je Fonda za mlade talente, i dobitnik nagrade Švajcarske fondacije "Mali princ", za studenta generacije na muzičkom departmanu Akademije umetnosti u Novom Sadu. Godine 2011. izumeo je patent Practice-Right, pomoć pri vežbanju za desnu ruku, za početnike gitare, koji se sada koristi u celom svetu. Stevan je završio master studije na univerzitetu u Indijani (SAD). Od 2009. do 2012. radio je kao asistent na akademiji "Jakob's School of Music", u Americi. Neke od kompozicija koje je izveo ovom prilikom su: F.Sor: Varijacije na Mocartovu temu i J.Turina: Sonata op. 61. Publika je pomno pratila svaki ton vrsnog umetnika, doživela svaku notu koja se nadovezala na prethodnu kompoziciju iz programa i doprinosila svojevrsnom užitku u klasičnoj muzici i umetnosti kao takvoj.
Na ovom koncertu gošća je bila jedna mlada dama, koja je došla iz SAD-a. Evita Sonner je srednju muzčku školu završila na jednoj od najprestižnijih škola u Americi - "Intercholen Center of Arts", sa izuzetnim uspehom, dobivši nagradu za najboljeg đaka generacije, i talenta u usponu. Osnovne studije završila je na odseku za gitaru već pomenutog univerziteta u Indijani. Evita je član Latino-Američkog ansambla gitara, i svira u duu sa Stevanom Jovićem od 2009. godine. Uživali smo u kompozicijama koje su Stevan i Evita izveli (jedna od njih je i G. Bizet: Karmen Fantazija za dve gitare). Dve gitare zvučale su kao jedna u stapanju tonova i odličnoj izvedbi. Nadamo se skorijim koncertima klasične muzike u Valjevu, koji nas neće ništa manje oduševiti.

Andrijana Sedić
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com