Mon10022023

Poslednja izmena:10:33:04 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Mile Radisavljević: Trinaest godina ATP Irrigationa na tržištu Srbije

Mile Radisavljević: Trinaest godina ATP Irrigationa na tržištu Srbije

  • PDF

Beogradska firma ATP Irrigation koja se bavi navodnjavanjem, ubraja se među najstarije na srpskom tržištu (prisutni punih 13 godina). Za to vreme stekli su poverenje poljoprivrednika iz čitave Srbije, jer su za veliki broj proizvođača u povrtarstvu i voćarstvu, uradili sisteme za navodnjavanje, što je primetno doprinelo povećanju proizvodnje i podizanju kvaliteta u svim segmentima proizvodnje.

No, iako je ATP Irrigation već firma od imena, njen direktor Mile Radisavljević ne propušta priliku da bude u kontaktu sa korisnicima usluga, pa je bio izlagač i na nedavno održanom Savetovanju o unapređenju proizvodnje koštičavog voća na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, čiji je štrand vrveo od zainteresovanih potencijalnih kupaca. Bila je to prilika da sa gospodinom Miletom Radisavljevićem razgovaramo o brojnim aktuelnim pitanjima u ovoj oblasti poljoprivrede.
-Mi smo zadovoljni ovom, 2013. godinom, što se tiče i plasmana, i prodaje sistema navodnjavanja i prodivgradnih mereža. Posebno smo zadovoljni interesovanjem za sadnice jagoda, holandski sortiment, gde protežiramo prolećnu sadnju, jer u praksi smo za prethodne dve-tri godine pokazali niz prednosti sadnje, da npr. u ogledima na oglednim poljima imamo sorte koje zameću po 123 ploda u ovom periodu. Neke od sorti imaju 110 plodova u proseku i imaju po 11 cvetnih grana, što svakako rezultira odgovarajućim prinosom. Bitno je voditi računa o ishrani i pravovremenoj zaštiti na za to tačan, precizan način i onda nema problema sa proizvodnjom i prinosom. Počeli smo ove godine i nov program - program borovnice. Imamo saradnju sa holandskim partnerom od koga dobijamo zdrave, bezvirusne sadnice, a on traži sedmično 100 tona svežih plodova što je ekvivalentno površini od 200-300 ha, koje moramo podići u narednih par godine. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem sve zainteresovani za uzgoj borovnice. To je biznis koji se zaista mora raditi na pametan način. Ako se tako bude radilo onda je to biznis koji se ostavlja unucima jer plantaže mogu da s eksploatišu 50-60 godina. Najbitnije je da struktura zemljišta bude odgovarajuća. Traže se lako propusna zemljišta sa malim sadržajem gline ukupne zrnaste strukture, a takođe mora biti obezbeđeno i navodnjavanje. Tek možda na četvrtom mestu je PH vrednost koja je optimalna od 4,2 do 5,5. Idealno je da bude negde 4,8 međutim PH vrednost se da podesiti, najbitnije je da bude odgovarajuća struktura zemljišta. To je prvi i osnovni uslov. Takoda, kada podvučemo crtu, možemo biti zadovoljni sa 2013. godinom.
oSve češće tema u voćarstvu, vinogradarstvu i povrtarstvu je navodnjavanje. Kakva je tu situacija?
-Ljudi sve više uviđaju da stabilnog, pouzdanog prinosa, nema bez navodnjavanja. Sve više se uviđa da se pored navodnjavanja mora rešavati i protivgradna zaštita. Ne toliko zbog zaštite od leda već i zbog štetnih sunčevih zraka. Klima se definitivno menja. Sve su prisuniji ekstremi. Ako pada kiša, pada dan za danom i biljke se uguše od preterane vlage. S druge strane, kada ogreje sunce, opet imamo prekomerno dug period bez kiše sa izuzetno jakim suncem, sa dnevnim temperaturama preko 37-38°C, i u takvim uslovima protivgradna mreža treba da spusti temperaturu, da poveća relativnu vlažnost vazduha, da bi dobili bolje prinose. Generalno, sve je veće interesovanje za navodnjavanje, ali i za protivgradne mreže i sigurno je da će u narednom periodu proizvođači sve više obraćati pažnju da poslednja tehnološka operacija bude sadnja, a da prvo obezbede i navodnjavanje i da urade stubove, da odmah kada posade biljku vežu uz žicu da je vetar ne nakrene, ne pokida korenski sistem, da je pripreme za protivgradnu mrežu, a na kraju da sade. Nažalost, prethodnih godina je bilo da se prvo posadi, pa posle da se gleda šta i kako dalje, kada je već kasno.
oDa li ATP Irrigation ima nešto novo u ponudi sistema za navodnjavanje?
-Što se tiče sistema kap po kap, nema nekih posebnih novina u smislu tehnoloških rešenja. U upotrebi su standardna, provereno dobra rešenja koja smo imali prethodnih godina. Creva sa prečnicima 16/20mm koja po jednom kapljaču imaju 6 izlaznih rupica su fenomenlna rešenja i za subirigaciju i za podzemni vid navodnjavanja kod ravnih terena. Najnovija generacija kapljača za terene u nagibu, tzv. PS kapljači, obezbeđuju ravnomernost kapanja i na vrhu i na dnu reda. Opremljeni smo kompletnom mehanizacijom počev od kopanja kanala, preko polaganje magistralnih vodova, opreme za zavarivanje magistralnih vodova. Naši monteri brzo montiraju sisteme tako da se sistemi za navodnjavanje, racimo, na plantažama od 5-10 ha, mogu namontirati za par dana. Projekte radimo od trenutka kada investitor ima obezbeđen bunar, kada znamo njegov kapacitet, statičku i dinamičku visinu i položaj ugradnje pumpe. Sa velikim zadovoljstvom mogu reći da smo rešili i najteže sisteme navodnjavanja plantaža. Tako smo u okolini Mladenovca savladali visinsku razliku 180 m, gde je magistralni vod od bunara do plantaže bio 2,5 km, i ako smo takvu planažu rešili pre 5 godina koja i dan danas funkcioniše, onda smatram da u Srbiji ne postoji sistem koji ne možemo rešiti. To bi trebao da bude primer i proizvođačima koji misle da tehničke mogućnosti ne postoje. Ako imaju vodu i želju da reše navodnjavanje, mi ćemo od te vode, tog izvora, bunara, reke, kanala ili jezera, do njihove planaže sigurno rešiti transport vode i rešiti navodnjavanje na samoj plantaži tako da mogu da podignu i kvalitet i kvantitet svojih proizvoda na viši nivo.
Što se tiče pumpi za navodnjavanje, u pruncipu, najvažnije je da postoje na lageru, jer ako ih nemamo rokovi nabavke su 20 -30 dana, a u sezoni moguće je da to bude i 30-45 dana. Zato bi sve trebalo da blagovremeno isplanirati. Rokovi isporuke prodivgradnih mreža van sezone su 4 do 5 nedelja, u predsezoni od 6 do 8, a mislim ko god da ozbiljno planira ne treba da poručuje u aprilu ili maju, jer tada su rokovi isporuke do 8 nedelja. Što se tiče sadnica jagoda, rekao sam da predlažemo prolećnu sadnju zbog niza prednosti, tako da mi najdalje do polovine februara primamo rezeravacije sadnica za ono što ima na lageru. Najatraktivnije sorte biće rasprodate već u januaru. Rezervacija sadnica borovnica za jesenju sadnju 2014. godine je upravo u toku, tako da ko se javi na vreme imaće sadnice, a ko zakasni, moraće da čeka sledeću 2015. godinu.
Sve informacije o uslovima nabavke u decembru i januaru, periodu kada su vansezonska sniženja, (već od februara kreću regularne cene) mogu da se saznaju na sajtu www.atpdoo.rs ili radnim danom od 8-16h na tel: 011/266-66-62 i 011/266-18-57.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com