Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Novogodišnji i Božični praznici u Beogradu

Novogodišnji i Božični praznici u Beogradu

  • PDF

Turistička organizacija Beograda poziva sve zainteresovane da Novogodišnje i Božićne praznike provedu u srpskoj prestonici i dožive jedinstveno iskustvo u nekom iz bogatog kalendara događanja.
Proslava Nove godine u Begradu obično počinje u nekom od mnogobrojnih kafića, restorana, klubova, i traje do ranih jutarnjih sati. U Beogradu se slavlje nastavlja i sutradan, i to od ranih prepodnevnih časova kada treba prošetati Svetogorskom ulicom koja se tog dana pretvara u Ulicu otvorenog srca. To je dan kada u karnevalskoj atmosferi odrasli čestitaju jedni drugima praznike i piju kuvano vino, dok najmlađi uživaju u brojnim zabavnim programima za decu.

Pravoslavni Božić slavi se 7. januara. Tada treba posetiti neki od pravoslavnih hramova ili crkava u kojima se na isti način vekovima unazad obeležava ovaj dan. Ukoliko želite da proslavite pravoslavnu Novu godinu, 13 . januara, morate na vreme rezervisati mesto u nekoj od lokalnih kafana, klubova i kafića, i nikako ne propustite boemsku Skadarliju sa nizom restorana sa tradicionalnom kuhinjom, živom muzikom i atmosferom za pamćenje.
Na praznik Bogojavljenje, održava se tradicionalno Plivanje za bogojavljanski krst na Adi ciganliji. Iako je januar jedan od najhladnijih meseci u godini, ovaj događaj uvek okupi veliki broj takmičara i publike.
Uz kuvano vino u ušuškanim beogradskim kafanama, restorana i barovima, pravu zimsku atmosferu možete osetiti na klizalištima, ski stazama, i drugim centrima za rekreaciju.
Tokom prazničnih dana ne propustite kupovinu u beogradskim tržnim centrima, jer Vas čekaju velike novogodišnje rasprodaje! Možete posetiti neku od beogradskih galerija, uživati u pozorišnim predstavama i nastupima domačih i svetskih izvođača u beogradskim koncetrnim dvoranama, ili obići neku od tradicionalnih manifestacija u Beogradu.
Trg otvorenog srca dočekaće vas sa ukusno ukrašenim drvenim kućicama koje simbolizuju mali gradski trg i u kojima će se prodavati tradicionalni novogodišnji proizvodi - kafa, kolačići, čokoladni napici za decu, kuvano vino, topla čokolada, čaj, slatkiši, grickalice i slični proizvodi. Radno vreme manifestacije je od 10 do 23 h, svakog dana osim novogodišnje noći kada će raditi do 02 h .Na bini u središtu Trga, izvodiće se prigodni dečiji i zabavni program za posetioce, svakog vikenda tokom trajanja manifestacije. Posetioci će biti u prilici da vide predstave za decu, baletske mjuzikle, poseban doček Deda Mrazu, kao i nastupe brojnih zabavljača poput žonglera, animatora, mađioničara itd.
I ove godine Beograd će sugrađanima i gostima upotpuniti i obogatiti prazničnu atmosferu i radost besplatnim klizanjem na Trgu Nikole Pašića! Ulaz na klizalište biće slobodan, a oni koji dolaze bez svojih klizaljki, moći da ih iznajme za simboličnih 200 dinara. Klizanje će se odvijati svakog dana u terminima od 10, 12.30, 15, 17.30 i 20 h. Za neklizače će instruktori biti prisutni u svim terminima klizanja. Sredom od 15 h posetioci će imati prilike da prisustvuju hokejaškim utakmicama. Svakog dana za muziku će biti zadužen DJ Konstantin, dok će se petkom i subotom od 20 h smenjivati DJ - evi: Vatra, Mirko&Meek, Javorina, Kobazz, Bauk, Ika & Prema ...
Ulica otvorenog srca je jedna od manifestacija koja je odavno prevazišla okvire Beograda i postala prepoznatljiv brend koji promoviše odraz dobrih vibracija i porodičnog i srdačnog duha Beograda. Svake godine, 1. januara održava se manifestacija Ulica otvorenog srca na prostoru Svetogorske i dela Makedonske ulice. To je prilika da se uz bogat kulturno-umetnički program brojni sugrađani i gosti Beograda prošetaju i požele međusobno sreću u Novoj godini. U okviru maifestacije realizovaće se tradicionalna besplatna vožnja za građane Beograda - Novogodišnji poklon Laste Beograđanima. Ulica ovtvorenog srca je prilika za uživanje u karnevalskoj atmosferi Beograda, uz mnoštvo uličnih zabavljača, muzike, klovnova, žonglera, programa za decu, Deda Mraza
Pravoslavna proslava Božića, praznika rođenja Isusa Hrista i najradosnijeg događaja u hrišćanskom svetu, tradicionalno se obeležava 7. januara prema Julijanskom kalendaru liturgijom u Hramu svetog Save na Vračaru. Liturgija počinje u ponoć, kada se na Vračarskom platou okupi više hiljada ljudi. U duhu najvećeg hrišćanskog praznika Božića, koji se u Beogradu obeležava 7. januara po novom kalendaru, ispred Terazijske česme se tradicionalno lomi česnica u kojoj se nalaze i dukati. Česnicu priprema Unija pekara Srbije, a tom prilikom se na Terzijama okuplja veliki broj građana.
To je više nego dovoljno razloga i povoda za posetu Beogradu.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com