Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Tri decenije društva studenata biologije i ekologije Josif Pančić

Tri decenije društva studenata biologije i ekologije Josif Pančić

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije (NIDSBE) "Josif Pančić" je nevladina, neprofitna organizacija pri Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i okuplja studente biologije, ekologije i srodnih nauka, srednjoškolce, ali i sve druge koji žele da aktivno učestvuju u zaštiti prirode.

Društvo je počelo sa radom još 1974. godine kao Omladinski aktiv studenata biologije , a ime Josifa Pančića dobija donošenjem Statuta 1983. godine. Ove godine, proslavlja jubilej - 30. godina rada.
Od mnogih aktivnosti Društva, navešćemo samo nekoliko: svake nedelje tokom školske godine organizuju se naučno-popularna predavanja o trenutno aktuelnim temama u oblasti biologije, ekologije i zaštite životne sredine. Članovi ovde mogu da čuju o istraživačkom radu svojih starijih kolega, kao i aktivnostima drugih organizacija i saradnika Društva.
"Pančići" svake godine tokom prolećnih i letnjih kampova istražuju zabačene i neistražene prirodne lepote naše zemlje. Obišli su Cer, Goliju, Vlasinu, Staru planinu, Mrtvu Tisu i mnoga druga područja. Ovogodišnji kamp u Specijalnom rezervatu prirode "Zasavica" održan je jubilarni deseti put. Tereni su svojevrsna praksa za studente , koja ih osposobljava za samostalan rad u struci. Učesnici prikupljaju podatke o biodiverzitetu i upoznaju lokalno stanovništvo sa prirodnim vrednostima područja i značajem njegovog očuvanja i održivog korišćenja.
Ove godine je po drugi put organizovan skup "EkoBioMorfa" u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu. Svoje naučne rezultate sa kampova, studenti su imali priliku da predstave pred stručnim žirijem i objave u zborniku radova.
Na južnoj padini Fruške gore, duž dolina potoka, pružaju se ostaci stepskih staništa , nekada rasprostranjenih širom Vojvodine. Zbog oskudne ispaše, ove travnate površine poslednjih decenija gusto obrastaju žbunastim biljkama poput gloga i divlje ruže. Stepske vrste, među kojima su gorocvet, tekunica i mnoge druge, time gube svoje prirodno stanište. Zato " Pančići " od 2009. godine, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata nadležnog za zaštitu životne sredine i JP "Nacionalni park Fruška gora" , organizuju akcije sečenja i čišćenja žbunja koje obrasta fruškogorske pašnjake. Na ovim akcijama do sada je učestvovalo više stotina članova i saradnika Društva.
NIDSBE "Josif Pančić" je mesto na kom se upoznaju istomišljenici i potencijalni saradnici u nauci. Za studente biologije i ekologije, ono je prilika za razmenu znanja i iskustava na jedan drugačiji način , mesto gde uvek mogu naučiti nešto novo, centar entuzijazma i kreativnosti iz kog konstantno izvire mnoštvo ideja.
Svi koji žele da doprinesu zaštiti prirode, mogu to učiniti uključivanjem u aktivnosti Društva, kroz članstvo, saradnju i podršku.
“Pančići” vas pozivaju da im se novoj 2014. godini, pridružite i Vi !

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com