Sat05212022

Poslednja izmena:10:34:54 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA KCNS predstavio platformu digitalizacije kulturne baštine Novog Sada

KCNS predstavio platformu digitalizacije kulturne baštine Novog Sada

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Izuzetan značaj projekta Digitalizacije kulturne baštine Novog Sada bio je očigledan nakon veoma uspešne i atraktivne javne prezentacije održane u Kulturnom centru Novog Sada. Spoj prošlosti i najsavremenijih tehnologija ostavili su upečatljiv trag na publiku. Činjenica da su prisutni mogli da na posebnim mobilnim uređajima isprobaju Platformu koja je urađena po najnovijijim svetskim tehnologijama, u isto vreme dok se prostorijom šetaju kostimirani “građani Novog Sada iz 19. veka”, dalo je dodatnu svečarsku atmosferu celom događaju. Muzej grada Novog Sada, Istorijski arhiv Novog Sada i Gradska biblioteka su i prigodnom izložbom upotpunili ceo događaj.

Kulturni centar Novog Sada je u saradnji sa Gradom Novim Sadom i javnokomunalnim preduzećem “Informatika” pre samo nekoliko meseci pokrenuo projekat Digitalizacije kulturne baštine Novog Sada. Na početku projekta je bilo najavljeno da će prva faza biti gotova do kraja godine, a jučerašnjim predstavljanjem, na dan Svetog Nikole, to je i učinjeno - postavljena je i lansirana brojčana baština koja trenutno ima oko 200 dostupnih sadržaja za pretragu. Zadovoljstvo nije krio ni gospodin Gordon Dugit, zamenik ambasadora Američke ambasade u Beogradu, koji se prisutnima obratio rečima: „Izuzetno mi je drago što će ovaj projekat pomoći u prikupljanju i očuvanju kulturnog blaga Novog Sada, ali i što će pomoći da stanovnici ovog grada pristupe tom nasleđu, kao i oni koji budu ovaj grad posećivali. U ime njegove ekselencije ambasadora Kirbija, kao i svih nas iz ambasade SAD u Beogradu, želeo bih da se zahvalim KCNS što je pokretač ove platforme, ali i posebnu zahvalnost što je dugogodišnji partner Američkom kutku ovde u Novom Sadu. Poznato mi je da je ova platforma zasnovana na mnogim pozitivnim iskustvima, naročito u oblasti javnih biblioteka iz SAD. Ono što me ispunjava jeste da je gospodin Fajgelj nakon posete SAD, upoznavši se sa svim metodama ove platforme, iskoristio svoje znanje da prenese ovde u Novi Sad, te je zaslužio svaku pohvalu prenevši momentalno svoja iskustva u svoj grad. Od ove platforme koristi će imati kako Novi Sad, tako i cela Srbija.
U ime javno-komunalnog preduzeća „Informatika“, prisutnima se obratio Dejan Čelar, generalni direktor, koji je već najavio dalja usavršavanja ovog projekta u tehničkom smislu: „U finalnoj smo fazi opremanja savremene digitalne labaratorije koja će posedovati vrhunske skenere i grafičke radne stanice za obradu skeniranog materijala. Servere i sisteme za skladištanje podataka već imamo i oni će biti nadograđivani u skladu sa potrebama projekta. To će biti labaratorija sa posebno projektovanim osvetljenjem, namenjena za ovakvu vrstu projekata. Kada ova labaratorija bude gotova, postavka i drugi oblici koji su od važnosti će se digitalizovati, tačnije formiraće se takozvani digitalni otisak. To je novi medijium koji je popularniji, uočljiviji, i lakši za korišćenje od strane širokog auditorijuma. Digitalni otisak, osim što može biti fotografija, može takođe biti pretraživ tekst, video zapis ili interaktivni 3d model nekog objekta. Ovim se pravi jedna široka osnova, koju će ovaj koncept platforme zaokružiti u jednu celinu. Osim što digitalizujemo nedostižni materijal, činimo dostupnim naučnim krugovima širom sveta i našim budućim generacijama. Svima nama približavamo duh starih vremena i čuvamo našu istoriju“, istakao je Čelar.
Kako izgleda digitalizovana građa Gradske biblioteke u Novom Sadu na samoj Platformi, prisutnima je predočila Blaženka Marković. Po njenim rečima, od celokupne digitalizovane građe ove institucije koju su oni predali na uvid i na korišćenje KCNS, izabran je određeni broj publikacija koje su predstavljene kao digitalni objekti upravo na ovoj platformi. Postavljena su dva Ustava, Ustav Čitaonice srpske u Novom Sadu iz 1861. godine, potom Ustav Srpskog narodnog pozorišta koji datira iz 1863. godine, kao i Statuti Novog Sada koji potiču iz 1892. i 1893. godine koji govore o uređenju grada u 19. veka.
-Ovo je veliki dan za srpsku kulturu, čak istorijski dan. Od danas idemo u korak sa svetom u oblasti digitalnog, odnosno brojčanog nasleđa. Do sada je svet trčao, dok smo mi stajali, zaostajali, kaskali.. Od sada smo i mi u trci. Digitalna platforma je jedna od najsavremenijih u ovom trenutku na svetu. To je toliki skok u odnosu na ono dok smo stajali, da će se mnogima zavrteti u glavi. Neki će čak i reći: „Trebali ste nas na miru ostaviti, da i dalje kaskamo“. Mi se sa tim ne slažemo, ovaj dan za nas je ostavrenje sna. Taj san se nije ostvario sam od sebe, već upornim radom i saradnjom velikog broja aktrera koji su dali sve od sebe da ovaj proijekat ugleda svetlost dana. Na prvom mestu, tu je grad Novi Sad, gradonačelnik Miloš Vučević, gospođa Milnka Brkić, koja je na čelu uprave za kulturu grada Novog Sada i koja je bila nadležna za sprovođenje ovog projekta, timovi JKP Informatika, tim KCNS, i još deset gradskih partnera iz oblasti kulture. Takođe, uspostavili smo jedno od retkih privatno-javnih partnerstava sa preduzećem Pantajp, koje je zaduženo za izradu ove platforme. Najvažniji partner, zahavaljujući kojem smo došli do najviših svetskik standarda je Ambasada SAD-a i Stejt Departmant - istakao je dr Andrej Fajgelj, direktor Kulturnog centra koji je u svom izlaganju istakao i tri najvažnije stvari u vezi sa ovim projektom: -Kada digitalizujete sadržaj iz kulturne baštine, prva prednost je očuvanje. Ako se slučajno nešto desi originalu, kulturna baština neće nestati, nego ćemo imati sačuvan digitalni otisak. Druga značajna prednost je pristup. Svi znamo da nije lako doći do vrednih artefakata iz kulturne baštine. Na primer, potrebno je da odemo u Maticu srpsku, popunjavamo formulare, čekamo da nam bude raspoloživo ono što tražimo, i ponekad gubimo sate. Uz ovu platformu, na jedan klik, vi već pred sobom imate traženu kulturnu baštinu. Kada je treća stvar u pitanju, u kojoj smo mi na neki način preuzeli liderstvo na svetskom nivou, je potreba da dopremo do savremenog korisnika. Znači, ne samo da mi čekamo da nam korisnici pristupe, već im mi taj pristup i nudimo. Po našim saznanjima, ova platforma je jedna od tri najsavremenije platforme u svetu. To je bitna poruka gde mi vidimo i kako zamišljamo Novi Sad u budućnosti. Novi Sad je već lider u oblasti informacionih tehnologija jer u gradu imamo nekoliko preduzeća koja su najbolji u ovoj oblasti, a ovim projektom i sam grad Novi Sad iskazuje jasnu volju da se ucrtamo na mapu sveta, kao značajan IT centar u svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com