Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back KULTURA MUZIKA Žika Jelić: Godine nisu prepreka

Žika Jelić: Godine nisu prepreka

  • PDF

Sa više od 43 godine staža u YU grupi, sa 51. aktivnom godinom u svetu Rok’n’Roll-a i sa preko 70 godina životnog iskustva, Žika Jelić, bas gitarista, i, sa svojim bratom Dragim, srce i duša najstarijeg rock benda na ovim prostorima, ispunjava svoj davnašnji san, svirajući Lap Steel gitaru, populano nazvanu „havajku“.

Njegov životni princip je oduvek bio da godine nisu prepreka niti izgovor za nove početke. Izuzetno je zadovoljan što je došao do jednog lepog primerka Fender Lap Steel gitare iz 1953. godine, posredstvom svojih ćerki, koje žive u Španiji, jer relativno mali broj gitarista je opredeljen za sviranje na ovom instrumentu, retkog i specifičnog zvuka.
A on, Žika, prvi put ga je čuo na proslavi Nove godine, koju je čekao u Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi u Beogradu. Tamo je otišao sa društvom na koje je ubrzo zaboravio, jer je jedan momak svirao havajsku gitaru.
-Te gitare su uglavnom bile ručne izrade, vrlo primitivne, ali su “radile” i zavisno od umeća svirača proizvodile su taj zvuk koji mi je ostao u sećanju - seća se Žika Jelić.
Prvu Lap steel gitaru konstuisao je Joseph Kekuku 1885.godine, a 1920-tih i 30-tih godina u Americi te gitare postaju pravi hit. Kod nas se pojavljuju posle Drugog svetskog rata, ali se nikada nisu odomaćile. Lep Steel gitara je uglavnom zastupljena u američkoj Country muzici, a u Evropi samo po negde. Mada, velika imena rocka, bluesa, jazza i drugih muzičkih žanrova su pravi virtuozi na ovom instrumntu, poput David Gilmour (Pink Floyd), John Paul Jones i Jimmy Page (Led Zeppelin), Joe Perry (Aerosmith), John Lennon (the Beatles), Jordan Rudess (Dream Theater), Chuck Berry, Brian Jones, Alain Johannes, Kaki King, David Lindley, Daniel Lanois, Mick Mars (Mötley Crüe), Steve Howe (Yes).
Da je na ovom instrumentu počeo da svira kada ga je otkrio, sa osamnaest godina, verovatno bi postao virtuoz, ovako po sopstvenom priznanju ide malo teže.
-Ali, u Novom Sadu imam mladog prijatelja, Milovana Đuđića "Jimi-ja", odličnog gitaristu grupe The Petting Blues Band. On je prilično savladao sviračko umeće na Lap Steel gitari i spreman je da to podeli sa drugima. Tako da smo i na Novogodišnjem koncertu škole Rock’n’Roll-a “Kulturno sklonište”, održanom u novosadskom klubu Route 66, krajem decembra, imali kratak nastup sa dve pesme iz jednog jedinog razloga, da mladim momcima koji sviraju gitaru, probudimo želju i možda će se neko od njih “primiti” i početi da svira taj insturment.
Lap Steel gitaru uglavnom vezuju za američku Country muzika, ali ona je svoje mesto našla i u službi Rok’n’Roll-a a mnogo je zastupljena i u blues-u, muzičkom pravcu preteči Rok’n’Roll-a, tako da se ovaj instrument može upotrebiti u više muzičkih pravaca.
Žika Jelić, priznaje da nije ni znao da u njemu čuči taj mladalački san, ali kada se ponovo zainteresovao za njega, bio je 100% siguran da od njega neće odustati. To što on sada zna i ume, skromno kaže da nije ništa specijalno, i da svaki gitarista ako okrene gitaru i stavi na krilo i malo podesi žice može da svira, isto tako dobro kao i on. Njegova misija s toga nije da dosegne granice virtuoznosti već da, neki klinci čuju posebnosti zvuka tog insturmenta, da ih on takne i da požele da sviraju na njemu.
Nezaobilazno pitanje, kada se nađete oči u oči sa Žikom Jelićem, tiče se YU Grupe a ovo bi glasilo, da li će Lap Steel gitara možda naći svoje mesto i u nekoj novoj pesmi YU Grupe, a on kaže da ima utoliko da ga Dragi i Petar puste da nešto odsvira, da strandrlja, kao on to kozerski kaže, i dodaje:
-Normalno, ja se maksimalno trudim, iz sve snage, pa ne znam, videćemo. Možda je upotrebimo u nekoj kompoziciji, jer, to je instrument sa vrlo specifilnim zvukom, vrlo je orginalan i odudara od mnogo toga što se na ovim prostorima čuje.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com