Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Vršac šampion turizma 2013. godine

Vršac šampion turizma 2013. godine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Turistički novinari, uz punu podršku Turističke organizacije Srbije, proglasili su Turističku organizacija opštine Vršac za “Šampiona turizma 2013. godine”. Ovo priznanje koje već punih 18 godina dodeljuje Turistička revija YU TRAVEL za promociju turističke ponude opštine, zasluženo je (jednoglasnom odlukom članova komisija) pripalo Vrščanima, čija Turistička organizacija godinama radi na unapređenju turističkih potencijala ovoga kraja.

Direktorka TO Vršac, Tatjana Palkovač, kaže da je njihov dugogodišnji rad krunisan ovim visokim priznanjem koje je tim značajnije što dolazi od novinara koji se razumeju u turizam i svakodnevno pišu o njemu. Vršac je sačuvao, ali i svakodnevno unapređuje svoje potencijale, što u vremenima ekonomske krize nije nimalo lako. Gospođa Palkovač stoga ovo priznanje ne doživljava samo kao priznanje zaposlenima u Turističkoj organizaciji, već i kao priznanje svim učesnicima u turističkoj ponudi i građanima grada pod Kulom. Istovremeno, ono obavezuje Turističku organizaciju Vršca da i dalje vredno radi na promociji svoje opštine.
Vršac, grad sa 37.000 stanovnika, nalazi se na značajnom magistralnom železničkom i drumskom putu Beograd-Temišvar-Bukurešt. Smešten u jedinstvenom ambijentu Vršačkih planina u jugoistočnom delu Banata, ovaj stari banatski grad imao je burnu i dinamičnu prošlost i boga¬tu kulturnu tradiciju. Pored živopise okoline i prirodnih lepota, Vršac je poznat po lovnom turizmu i kao grad-muzej. U svojim ustano¬vama, crkvama i kućama krije neizmerno blago značajne kulturne prošlosti iz poslednja dva veka. Vršac je grad kulture, ali isto toliko, ako ne i više, grad vina. Uostalom, u njegovom grbu se nalazi grozd, kao simbol ovoga kraja. Vršac i njegova okolina su bili vinogradarski kraj još od vladavine Rimljana. Prvi pisani podatak o vršačkom vinu potiče iz 1494. godine, da bi u 19. veku, Vršačko vinogorje bilo među najvećima u Evropi i prostiralo se na 17.000 jutara (10.000 ha). Značaj vinogradarstva za vršački kraj ogleda se i u činjenici da je od 1804. godine, vinova loza sastavni deo grba grada Vršca. Vršačko vinogorje se nalazi u okviru Banatskog rejona i Južnobanatskog vinogradarskog podrejona i jedan od najznačajnijih u Srbiji. Zahvata znatan deo padina i podnožja Vršačkih planina, na nadmorskoj visini od 90–250 m, što uz umereno-kontinentalnu klimu predstavlja idealne uslove za uzgoj vinove loze. Vršačko vinogorje ima više od 2.000 ha vinograda, od čega se plantaže Vršačkih vinograda prostiru na oko 1.700 ha. Ukupni podrumski kapaciteti “Vršačkih vinograda” AD iznose 34,2 miliona litara (3.420 vagona) i u mogućnosti su da prihvate celokupan rod grožđa Vršačkog vinogorja. “Novi podrum” u Vršcu izgrađen je 1968. Godine, kapaciteta je 2.000 vagona, predstavlja treći najveći podrum u Evropi.
Među mnogim vrhunskim i kvalitetnim vinima ovog vinskog regiona ističu se muskat otonel, šardone, pino bjanko, rajnski i italijanski rizling, a veoma je popularno stono vino banatski rizling od sorti italijanski rizling, smederevka, župljanka i kreaca. Sva ova vina mogu se probati i u velikom broju privatnih podruma. U Vršcu deluje i vinski viteški red Sveti Teodor, koji je ime dobio po zaštitniku grada Vršca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com