Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turistička organizacija pokrenula turistički zamah Temerina

Turistička organizacija pokrenula turistički zamah Temerina

  • PDF

Opština Temerin tokom 2013. godine počela više da ulaže u razvoj svojih potencijala u turizmu, jednu od retkih privrednih grana koja iz godine u godinu beleži sve veći rast u odnosu na druge. Turistička oirganizacija opštine Temerin je tokom minule godine uradila dosta na menjanju opsega svog poslovanja, odnosno uvođenju novina koje će doprineti još boljim rezultatima u budućem poslovanju. Promenjena je adresa i sada se prostorije nalaze u Novosadskoj ulici, broj 403. Proširenjem kancelarija dobijeni su adekvatniji uslovi za rad, a u ovoj godini će u centru Temerina poslovati i Vojvođanska suvenirnica, kao poseban objekat pod upravom TOO.

-Suvenirnica je tokom jeseni pripremljena za stavljanje u funkciju, a trebalo bi da postane mesto gde će turista ili posetilac moći dobiti zatražene informacije, uzeti promotivni materijal i kupiti suvenir iz Temerina – kaže direktorka TOO Temerin, Ivana Pejović, koja smatra da su suveniri jedan od najvažnijih vidova promocije. -Do sada nisu postojala sredstva i mogućnosti za to. Sa zadovoljstvom mogu reći da je potreba za suvenirima prepoznata i uvažena, te da radimo na idejnim rešenjima i izradi određenog broja suvenira koji će prezentovati najvažnije segmente turističkih proizvoda naše opštine. Temerin ima bogatu turističku i raznovrsnu ponudu - bazenski kompleks, manifestacije, vinski turizam, lovni turizam, salaše, izletišta, etno-kuće, dečije ekskurzije, šoping turizam... Promociju turističke ponude unapredili smo redizajnom Internet prezentacije TOO Temerin - sajta (www.temerintourism.org.rs), na kome se mogu pronaći sve informacije vezane za turističku ponudu, aktere u turizmu, pravovremene informacije, važna obaveštenja i vesti iz oblasti turizma. Turistička organizacija je, u saradnji sa Turističkom organizacijom Vojvodine, predstavila ponudu svoje opštine na sajmovima u Beogradu, Budimpešti, Nišu, Lukavcu (Tuzla), na sajmu “Pokreni se upoznaj Srbiju” u Beogradu, Novom Sadu i za kraj godine na „Danima Vojvodine“ u Beogradu. Takođe, ostvarili smo uspešnu saradnju sa brojnim organizatorima manifestacija naše opštine, ne samo u smislu promocije, već i kroz pomoć u organizaciji i sprovođenju, a navešću nekoliko: “Januarski međunarodni sajam vina”, “BEAN festival – Temerinska pasuljijada”, “Južno- bački festival ludaje”, brojne likovne kolonije, “Petru za Petrovdan”...
TOO Temerin je organizator manifestacije “Dani Evropske baštine”, gde se deca kroz obilaske kulturnih i prirodnih dobara upoznaju sa nasleđem svoje opštine, a ujedno tim obilascima i programima promovišemo sprovođenje đačkih ekskurzija. Manifestaciju “Novogodišnje svečanosti” organizujemo pred početak zimskog raspusta za decu, a na njoj predstavljamo običaje u proslavljanju Božića i Nove godine. Deca kite jelke sa busenom u parku u centru Temerina. Jelkice krase centar tokom praznika, a kasnije budu zasađene u dvorištima škola. Kako bismo dodatno promovisali “šoping” ili kupovinu u Temerinu, jer je Temerin poznat po dobroj i povoljnoj kupovini tokom cele godine, organizovali smo događaj pod nazivom “Noć kupovine” u decembru. Naša ideja je da ceo centar Temerina (veće robne kuće, ali i manji butici) radi jedno veče sa produženim radnim vremenom, određenim popustima i pogodnostima za svoje potrošače. U sklopu događaja jeste i “Novogodišnji mini vašar”, gde u samom centru, u pešačkoj zoni, vinari predstavljaju svoja vina, udruženja žena svoje ručne radove, medari svoje proizvode, a tu su i brojne novogodišnje drangulije. Promoviše se “Januarski sajam vina” i deli kuvano vino za posetioce.
U Temerinu se sve više prepoznaje potencijalna dobit od turizma, što prepoznajemo po tome što sve više preduzetnika odlučuje da ulaže i posluje u oblasti ugostiteljstva i izdavanja smeštaja. Tako u 2014. imamo u najavi otvaranje jednog motela i proširenje kapaciteta u oblasti izdavanja apartmana i privatnog smeštaja na teritoriji naše opštine. Temerin trenutno raspolaže sa oko 100 ležajeva raspoređenih u nekoliko objekata.
Gospođa Pejović naglašava da je na inicijativu TOO Temerin, Opšina u 2013. godini uvela boravišnu taksu, koja je minimalna i iznosi 50 dinara, ali je od velike važnosti za praćenje kretanja broja turista u opštini.
-Vezano za ovu temu, u septembu i oktobru, realizovali smo projekat “Afirmisanje razvoja ruralnog turizma i privatnog smeštaja u opštini Temerin kroz edukacije i obuke”, sufinansiran od strane Ministarstva privrede i finansija – Sektor za turizam. Koliko je tema aktuelna za Temerin potvrdila je i činjenica da je preko 30 prijavljenih učesnika rezervisalo svoje vreme za unapređenje znanja u ovoj oblasti. Posebna pažnja posvećena je pitanjima uređenja budućih smeštajnih jedinica, koje pogodnosti obezbediti gostu, savetima kako kategorizovati smeštaj. Nadam se da ćemo u narednom periodu videti i rezultate ovih edukacija, odnosno da će Temerin obogatiti svoju ponudu povećanjem kapaciteta privatnog smeštaja i dobiti nekoliko seoskih turističkih domaćinstava.
Planovi za 2014. godinu?!!
-Prioritet u 2014. godini predstavlja izrada novog promotivnog materijala, jer su iste brošure korišćene već nekoliko godina unazad. Ista je situacija i sa korišćenim fotografijama, te smo predvideli određena sredstva i za ovaj segment. Kako Temerin nema turističku signalizaciju, planiramo da konkurišemo za sredstva za izradu projektne dokumentacije. Izrada i postavljanje signalizacije iziskuje značajna finansijska sredstva, nadamo se da ćemo u 2015. godini uspeti da uradimo i taj deo posla. Za sada se fokusiramo na nešto za šta nam nisu potrebna velika sredstva, a fantastično će poslužiti u svrhu promocije i kvalitetne orijentacije. Počeli smo sa pripremama za izradu turističke mape Temerina, sa panoramskim prikazima najvažnijih turističkih proizvoda naše opštine, kao i svim najvažnijim informacijama neophodnim turistima. Predstavićemo je na Novosadskom sajmu turizma u aprilu. Takođe, konkurisaćemo sa projektom izrade i postavljanja nekoliko info tabli na nekoliko lokacija u našoj opštini. Posebno mesto u promociji zauzeće svojevrsna izletišta koja niču na potezu uz obalu rečice Jegričke, uz stare salaše. Na žalost, za sada su ti salašarski predeli samo u funkiciji izletišta, a njihovom revitalizacijom može još mnogo toga da se ponudi turistima – naglasila je Ivana Pejović.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com