Thu05192022

Poslednja izmena:10:19:38 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Mačkat, prag Zlatibora

Mačkat, prag Zlatibora

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Posle četrnaest godine uspešnog organizovanja manifestacije, Sajma suvomesnatih proizvoda ili Pršutijade, koja je Mačkat, u kojem živi oko 900 stanovnika, učinila poznatim u Srbiji, region, ali i šire, ovo selo je dobilo i svoju monografiju. Monografija pod nazivom “Mačkat-prag Zlatibora”, izdata u Čajetini 2013.godine, autora dr Rada V. Poznanovića, urednika Dragoljuba Novakovića, predstavljena je nedavno, u organizaciji biblioteke “Ljubiša R. Đenić”, TO Zlatibor i OŠ “Milivoje Borović”.

Prof. dr Rade Poznanović rođen u Gostinici kod Užica 1924. godine, doktor etnoloških nauka, jedan od najboljih poznavalaca istorije užičkog kraja, koji je bio, između ostalog, profesor na Pedagoškoj akademiji, direktor Istorijskog arhiva…
Do sada je objavio nekoliko knjiga: Tradicionalno usmeno strvaralaštvo užičkog kraja (1988), “Gostinica, prošlost i stanovništvo” (1991), “Pedeset godina amaterizma u kulturi Užica i okoline” (1995), "Prezimena užičkog kraja" (1996), "Izginuli u ratovima 1912-1918 iz Užičkog okruga" (1998), "Vek škole u Ravnima" (1999), "Rožanstvo, zapis za nasleđe" (2000), "Prugom preko Šargana" (2006), "Rusi među Erama" (2007). Višedecenijsko iskustvo prof. Poznanovića na proučavanju pojedinih naselja, običaja, rodoslova užičkog kraja, te godine rada na prikupljanju građe rezultiralo je Monografijom najpoznatijeg sela u ovom delu Srbije. Prva inicijativa za nastanak ove knjige bila je još 2000. godine, kada ga je Dragan Mitrović, štampar iz Užica, doveo u Mačkat da bi sa Obradom Šopalovićem prvi put razgovarali o prikupljanju građe i pisanju hronike Mačkata. Članovi Izdavačkog odbora biblioteke “Ljubiša R. Đenić”, u Čajetini i MZ u Mačkatu u rukopisu za ovu knjigu, izvršili su dragocene dopune i ispravke i tako doprineli da knjiga dobije na vrednosti. Pa iako se postupalo veoma obazrivo, i uložen veliki trud, familija Stojanović je izrazila nezadovostvo onim što je u knjizi rečeno o njima. Naime, oni već osam godina istražuju istoriju svoje familije i uskoro će izdati rodoslov familije nezavisno od ove knjige, tako da će budući proučavaoci imati više podataka o njima.
Dragoljub Novaković je napomenuo da su, tražeči aktuelnost ovog izdanja, u njegov sadržaj ubacili sve privredne subjekte, sve mesare, vlasnike pečenjara i restorana, privatne objekte. Od svakog vlasnika firme ili objekta, dobijena je saglasnost na tekst koji se našao u knjizi i fotografiju uz detaljan opis delatnosti.
-Štampanje ove Monografije je koštalo 350.000din. Turistička organizacija „Zlatibora“ je učestvovala sa 40.000din, „Print“, Užice, sa 30.000dinara, a ostala sredstva su obezbedili manji donatori. Namerno ih ovde pominjem jer su to zaslužili. Meni je drago što sam učestvovao u stvaranju ove knjige - rekao je gospodin Novaković i dodao: -Vi ćete o njoj suditi, ali molim vas, ne budite prestroge sudije, a želja mi je da budete što više uz ovu knjigu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com