Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Evropski matematičari na PMF-u rešavaju probleme u industriji

Evropski matematičari na PMF-u rešavaju probleme u industriji

  • PDF

Departman za matematiku i informatiku novosadskog PMF-a, domaćin je 99. po redu Evropske studijske grupe za rešavanje aktuelnih problema koji se javljaju u industriji. Ovaj skup se organizuje u saradnji sa Evropskim konzorcijumom za matematiku u industriji (European Consortium for Mathematics in Industry, http://www.ecmi-indmath.org/), a cilj je promovisanje interakcije između akademskih i industrijskih učesnika.

Na inovativan način predstavlja rešenja važnih, realnih i tekućih problema u industriji i izaziva veliko interesovanje matematičara različitih naučno-istraživačkih oblasti širom sveta koji se bave ovakvim problemima.
Svečano otvaranje ovog značajnog skupa, zakazano je za 3. februar u 10 časova, sala 65 na III spratu Departmana za matematiku i informatiku, Trg Dositeja Obradovića 4. Skup će otvoriti dekan PMF-a, prof. dr Neda Mimica Dukić.
Prva radionica održana je 1968. godine u Velikoj Britaniji na inicijativu profesora Alena Tajlera pod nazivom Oksfordska studijska grupa za industriju. Danas se studijske grupe održavaju pod pokroviteljstvom Evropskog konzorcijuma matematike u industriji i predstavljaju međunarodno priznat metod razmene znanja i ideja između matematičara i industrije.
Ciljevi ovakvih skupova, pored stvaranja novih ideja i istraživanja potencijalnih rešenja za industrijske probleme, su i pružanje unapređenog poslovanja putem akademske saradnje i to u skoro svim oblastima: inženjerstvo, farmacija, medicina, javni sektor, poljoprivreda, telekomunikacija, saobraćaj, finansije, bankarstvo…
Industriju će na ovom skupu predstavljati kompanije: Uljarice Bačka doo, Credit Agricole banka Srbija, Infora Research Group, OTP banka Srbija, Komercijalna banka i Pekara Milan, a sa akademske strane, rešenja će tražiti više od 45 matematičara iz Srbije, Austrije, Madjarske, Poljske, Bugarske i Makedonije.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com