Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mlade naučnice sa novosadskog PMF-a osvajaju prestižne nagrade

Mlade naučnice sa novosadskog PMF-a osvajaju prestižne nagrade

  • PDF

Na konkursu Fondacije "Goran Ljubijankić" za dodelu nagrade za najbolje doktorske disertacije i master radove iz oblasti molekularne biologije, odbranjenih u prošloj godini, za svoj doktorat, dobila je Jelena Marković sa na novosadskog PMF-a. Jelena je docent na histologiji i embriologiji, Departman za biologiju i ekologiju, a naslov njene teze je "Molekularni mehanizmi regulacije ekspresije gena za CXCL12 u beta celijama pankreasa pacova".

Nagrada je dodeljena u četvrtak, 30. januara, na Institutu za molekularnu genetiku i inženjerstvo u Beogradu, gde je 2003. godine Fondacija "Goran Ljubijankić" osnovana, nakon tragične smrti mladog istraživača i talentovanog naučnika, Gorana Ljubijankića. Fondacija će svakog 30. januara, na njegov rođendan, dodeljivati nagrade najuspešnijim mladim istraživačima za postignute rezultate iz oblasti molekularne biologije.
Još jedna vest iz Beograda veseli sve na novosadskom Prirodno matematičkom fakultetu. Naime, Institut za fiziologiju i biohemiju beogradskog Biološkog fakulteta, dodeljuje nagradu "Ivana Đaja" za najbolju doktorsku disertaciju i master rad iz oblasti Fiziologije za prošlu školsku godinu. Ova nagrade odlazi takođe na PMF, u ruke dr Nataše Stojkov (za doktorsku disertaciju) i Jovane Plavša (za master rad) sa Katedre za fiziologiju, genetiku i histologiju.
Akademik Ivan Đaja (1884-1957) je jedan od najvećih srpskih fiziologa i biologa, čija je neprocenjiva zasluga u utemeljivanju naučne fiziologije u Srbiji, zasnovane na eksperimentalnom radu. Ovaj izuzetno darovit naučnik, filozof i književnik, još početkom 20. veka je postavio temelje eksperimentalne fiziologije i fiziološke hemije (kasnije biohemije) ne samo u Srbiji, već i u jugoistočnoj Evropi.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com