Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Pekara Milan u korak sa savremenim trendovima

Pekara Milan u korak sa savremenim trendovima

  • PDF

Na skupu Evropske studijske grupe za rešavanje aktuelnih problema koji se javljaju u industriji, koji se od 3. do 7. januara održava na Departmanu za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, učestvuje i pekara „Milan“.

Ova višenagrađivana pekara (na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 1998. godine osvojila je šampionski pehar i 32 medalje za ukupan kvalitet pekarskih proizvoda), za dvadeset godina postojanja izborila je svoje mesto na tržištu Srbije i trenutno snabdeva preko 200 marketa u Srbiji, a program smrznutog testa dostupan je potrošačima u velikim trgovačkim lancima (Metro, Rodić, Univerexport...). Proizvodnjom više vrsta hleba, peciva, smrznutih testa, (kvasnih i beskvasnih), polupečenih proizvoda (podloge za pizzu), te suvit kifli i cerealnog dvopeka kao originalnih proizvoda ove kuće, te vrhunskim kvalitetom (JUS ISO: 9001 i 2001 i HACCP) zauzela je jednu od liderskih pozicija u pekarskoj industriji Srbije.
Kada neko kaže pekara, podrazumeva se da je to nešto tradicionalno i da nema potrebe ništa menjati. Ali, Jovan Krstić, tehnolog u pekari „Milan“ misli drugačije. Saradnju sa naučnim institucijama vidi kao preku potrebu i nužnost ako industrija želi da ide u dobrom smeru, ka boljem, ka napred. Svoju višegodišnju saradnju sa Tehnološkim fakultetom u Novom Sadu i Zavodom za tehnologiju žita i brašna Novi Sad, a sada i saradnja sa studijskom grupom matematičara na PMF-u za pekaru “Milan” znači dalje podizanje nivoa proizvodnje.
-Ovde smo došli na poziv prof. dr Nataše Krejić i Laure koje su prepoznale proizvode ove pekare kao zanimljive za rešavanje problema u industriji. S obzirom da se firma bavi brzo smrznutim testima, koja se tope na sobnim temperaturama i onda se peku, ovim projektom iskoristiće se znanje nauke za nalaženje optimalnog vremena i temperature za odmrzavanje smrznutih proizvoda, kako bi potrošači dobili što bolje upute za njihovo korišćenje.
-Ovo je jedan od segmenata na koji se mora obratiti pažnja, kada su u pitanju prehrambeni proizvodi, kaže Jovan Krstić i nastavlja: -Nama i jeste cilj da imamo konstantnost u proizvodnji, a to postižemo time što se trudimo da uvek imamo istu sirovinu, za što su bitni dobavljači. Trudimo se da ih ne menjamo, i na taj način obezbedimo očekivani ukus na koji su naši potrošači navikli, jer osnovni cilj nam je da zadovoljimo tržište. Potrošači su prepoznali naš kvalitet standardnih testa, kifli, bageta, hlebova, a posebno program lisnatih testa, koja su naš brend: slano i slatko punjenje, punjeno sirom i voćno punjenje, knedle sa šljivama, viršla u testu, puž sa vanil kremom, rolnica sa sirom, žu-žu… Za prosperitet je važno da mlad čovek koji želi zaista da napreduje, sa gledišta tehnologa, treba da krene da radi u proizvodnji u pogonu, da nauči zanatski posao, da zna da zamesi hleb i da napravi kiflu i tek kasnije dolazi ono za čega je učio školu. Obrazovanje, posećivanje seminara, naučnih skupova, čitanje, praćenje najsvežijih vesti koje zahvaljujući Interentu možemo redovno da pratimo kao i vrlo važna dobra saradnja među kolegama, mora da da rezultate.
Pekara “Milan” ima 34 zaposlenih, proizvodnja je u Novom Sadu, ali i saradnju sa celom Srbijom, i pogled usmeren ka budućnosti. Jer, iako je proizvodnja pekarskih proizvoda u Srbiji uznapredovala, po oceni Jovana Krstića nismo baš na zavidnom nivou. Da bi nekako uspeli da pratimo trendove koje nameću zemlje zapadne Evrope, ali i sve više zemlje na istoku, Rusija, Japan, pekara “Milan” šalje svoje zaposlene na stručno usavršavanje u evropske pekarsko visokorazvijene zemlje. -Imamo dobar kvalitet, ali treba raditi na tome da imamo nešto naše, što bi se reklo, autohtono, kao što su npr. pogačice sa čvarcima - zaključio je Jovan Krstić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com