Wed04172024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dobri rezultati matematičara u rešavanje problema u industriji

Dobri rezultati matematičara u rešavanje problema u industriji

  • PDF

Početkom prošle nedelje na Departmanu za matematiku i informatiku novosadskog Prirodno matematičkog fakulteta, otvoren je 99. skup Evropske studijske grupe za rešavanje aktuelnih problema u industriji, organizovan u saradnji sa resornim Evropskim konzorcijumom (European Consortium for Mathematics in Industry, http://www.ecmi-indmath.org/).

Cilj ovakvih susreta je donošenje potencijalnih rešenja za industrijske probleme i širenje svesti o moći i primeni matematike u realnom okruženju. Osim toga, putem akademske saradnje, industriji se pruža mogućnost unapređivanja poslovanja.
Karakter radionica neguje tradiciju koja nudi velike mogućnosti za istraživanje, kao i za razvoj saradnje. Na radionici je bilo 50 matematičara iz Srbije, Austrije, Mađarske, Bugarske, Makedonije i Poljske. Rešavani su problemi 6 srpskih kompanija: Credit Agricole, Komercijalne i OTP banka, Uljarice Bačka doo, Infore Research i Pekare Milan.
Tokom prvog dana, predstavnici kompanija su naučnike upoznali sa problemima koji zahtevaju pristup sa stanovišta matematičkog modeliranja. Timovi matematičara (profesora, istraživača i studenata doktorskih studija) proveli su naredne dane u analizi, tumačenju, ispitivanju i rešavanju matematičkog modela.
Poslednjeg dana su dobijeni rezultati prezentovani. Kod svih problema je postignut dobar rezultat, neki od postavljenih zadataka su kompletno rešeni, dok su se kod nekih analizirali različiti pristupi, te je ponuđeno nekoliko ideja za unapređenje procesa.
Pored rada na industrijskim problemima, učesnici su imali priliku i da se međusobno upoznaju, ostvare kontakte korisne za buduću naučnu saradnju i da upoznaju naš grad. Radionica je stvorila šanse za buduće naučne projekte i nastavak saradnje PMF-a sa prisutnim kompanijama, kao i za saradnju između univerziteta koji su bili uključeni u rad.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com