Sun01292023

Poslednja izmena:11:33:43 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Etno kuća Gojka Lazića svedok istorije srpskog naroda

Etno kuća Gojka Lazića svedok istorije srpskog naroda

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Etno kuća Gojka Lazića se nalazi u selu Svinjarica na obronku Radan planine, sa južne strane. Udaljena je 12 kilometara od Lebana, 32 od Leskovca, a 1 kilometar od Caričinog grada. Kuća ima istorijske i graditeljske vrednosti i svedočanstvo je življenja i opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

Kuća je od blata slame i drveta, bez eksera sa velikim odžakom, kuhinjom i dnevnom sobom. Kuća potiče iz polovine 19 veka, su vratima okrenutim ka istoku i tipično srpske je arhitekture. Bondurične je konstrukcije sa ispunom od pletera, pokrivena ćeramidom. Dvodelne je osnove, delom nad podrumom.
Unutrašnji ambijent je autentičan, sa očuvanim arhaičnim elementima: zemljanim podovima, drvenim tavanicama, malim prozorima sa šiber kapkom, kusaćenim vratima sa ključanikom, zidanim ognjištem, verigama, vodnikom, dolapom... U kući se nalazi stolarska radionica moga dede stara 80 godina sa alatima i stolom.
Porodica Lazić je došla polovinom 19 veka iz sela Klobukar, kod Novog brda, kada je moj čukundeda, pošto se pokazo kao dobar vojnik, dobio od tadašnjih vojskovođa da se doseli u Svinjaricu. Porodica je do II Svetskog rata bila najbogatija, a odlikuje se patriotizmom i poštenjem.
Kuću je posetio Zavod za zastitu kulture spomenika i predložio je kao turističku ponudu grada Lebana i Jablaničkog okruga
Toliko ukratko.
Evo i slika:
Sa pozdravom.
Dejan Lazić, Lebane . Kontakt telefon : 016/844-147 ili 060/0-415-545.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com