Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back KULTURA MUZIKA Florijan Balaž: Violina kao sredstvo za doživljavanje i razumevanje života

Florijan Balaž: Violina kao sredstvo za doživljavanje i razumevanje života

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Teško da živite u Novom Sadu, da ste redovan ili povremen posetilac koncertnih događanja, a da ne znate za umetnika, violinistu, Florijana Balaža. Naravno, njegov rad i angažman prevazilazi i grad u kome je rođen, kao i granice Srbije.
Florijan Balaž (1971) profesor je violine na gudačkom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu. Godine 1996. počeo je kao asistent, pa docent, vanredni profesor, a upravo ovih dana imenovan je za redovnog profesora Akademije situirane na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Pored pedagoškog rada na Akademiji, Florijan Balaž je i koncertmajstor Vojvođanskog simfonijskog orkestra, ranije Vojvođanskih simfoničara, od njegovog osnivanja 2001. godine.
Uporedo sa ovim aktivnostima teče koncertna solistička aktvnost maestra Balaža, koja ga i najviše ispunjava. On smatra da svaki profesor mora da ima solističku karijeru, kojom razvija svoj muzički senzibilitet i održava „spretnost u prstima“.
-Solistički koncerti su nešto što jedan umetnik i najviše voli, ali na žalost, od toga u našoj zemlji teško može da se živi – iskren je Balaž.
Florjan Balaž je i idejni tvorac FloriArt-New Music Vision. Ovo Udurženje građana nastalo je iz potrebe da se okupe muzički istomišljenici, poštovaoci lepih tonova, sa željom da se taj krug sve više širi. FloriArt je prepoznatljiv po negovanju popularne klasične muzike i vrlo atraktivnom izvođenju iste.
-Shvatio sam da je „teška“ klasika zastupljena u nastavnim programima Akademije, teško razumljiva i prihvatljiva i kod obrazovanih ljudi, a koji nisu muzičari. Publika voli da dođe na koncert i da razume šta svirate, tako da morate muziku prilagoditi publici, a ne stalno zahtevati od publike da se prilagođava nama, jer u krajnjem slučaju mi od publike živimo. Zato se, u skladu sa imenom „Nova muzička vizija“, trudimo da na svakom koncertu sviramo prepoznatljive kompozicije npr. Monti Csárdás, Bramsove Mađarske igre, zahtevnu ali istovremeno muzika pitku za uši, potpurije iz opereta. Takođe se trudimo da se uvek provuče i po koje tehnički zahtevnije delo, kao što je virtuozna i romantična muzika Frica Krajslera - kaže maestro Balaž.
Od 1997. godine, Florijan Balaž nastupa sa pijanistkinjom Vanjom Pricom. Projekti ovog kamernog dua tematski su posvećeni određenom kompozitoru, pa su do sada ljubitelji klasike mogli da uživaju u večerima Bramsa, Šuberta, Betovena, Mocarta, Geršvina... Za Bahov rođendan (21. marta 2014.) planirano je veče posvećeno J.S.Bahu, ali da li će doći do realizacije ili ne, najmanje zavisi od njih.
Florjan Balaž je angažovan i u projektu svog prijatelja dr Đorđe Letića sa kojim druguje „još iz vremena kada su bili u stomaku“, kada su se njihove mame šetale čuvenim Novosadskim kejom. “V.I.T.R.I.O.L” (početna slova latinske riječi: "Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem", što bi u prevodu značilo "Poseti unutrašnje delove zemlje, pročišćavanjem ćeš naći skriveni kamen") je ansambl koji se od 1992. godine bavi neoklasičnom i neorenesansnom muzikom inspirisanom Tolkinovom trilogijom “Gospodari prstenova”. Želeći da poveže svoje dve ljubavi, prema medicini i muzici, dr Đorđe Letić je svojim umetničkim radom započeo jedan novi vid lečenja u našoj zemlji, uspostavljanju komunikacije sa pacijentom putem muzike tzv. muzikoterapije. Osim autorske, ovaj ansambl izvodi i klasične kompozicije starih majstora, popularnu filmsku muziku i džez standarde.

Florjan Balaž je muzičar sa pedigreom. Njegov otac, Geza Balaž, bio je violinista, deda, takođe Geza Balaž, basista, pradeda je svirao cimbalo... Ali i danas, za njegov posvećen i sveobuhvatan rad, kako na interpretativnom tako i na pedagoškom polju najzančajnije mesto zauzima njegova porodica.
-Jako sam srećan što živim u jednoj lepoj porodici, što imamo jedan harmoničan život iz kojeg crpim inspiraciju, a sve više se sa njima povezujem i muzički. Moja supruga Marta Balaž je profesor solo pevanja u MŠ „Isidor Bajić“ i trudimo se da sve više nastupamo zajedno i podelimo lepotu muziciranja, ali i sve one stvari koje podrazumeva priprema jednog koncerta. Odnedavno nam se pridružio i sin Andrej, koji ima devet godina i polaznik je prvog razreda Muzičke škole, ali svira„kao pravi“. Andreja smo takođe uključili jer želimo da mu pomognemo da savlada tremu sviranja pred publikom na vreme, a on će se svojim talentom vremenom i sam pozicionirati na mesto koje mu u muzičkom svetu pripada. Najmlađi član porodice Balaž, Anamarija, takođe čeka svoj „priključak“, jedino ne može da se odluči između klavira i violine. I Marta i ja zaista želimo da nam se deca bave poslom kojim se mi bavimo, jer imaju talenta, a mi smo spremni da im na tom putu maksimalno pomognemo i da ih podržimo - naglasio je prof. Balaž.
Upravo početak Andrejevog muzičkog obrazovanja je bio okridač za Florjana Balaža da se osim umetničkog rada okuša i u pedagoškom radu sa mlađim uzrastom, pa je u dogovoru sa direktorkom škole i učiteljicama, okupio talentovanu decu od prvog do četvrtog-petog razreda OŠ „Jovan Popović“, koji se osim zajedničkog vežbanja i nastupa, sve više druže i mimo škole i slobodno vreme provode zajedno, a muzika ih kao grudobran čuva od sveg neželjenog što ih okružuje.
Kroz muziku Florijana Balaža shvatićete da je za njega muzika oblik života u čijoj se suštini nazire samo jedna tema - ljubav.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com