Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Stevan Gavanski o problemima i trajanju Lovačkog društva Zec 1873

Stevan Gavanski o problemima i trajanju Lovačkog društva Zec 1873

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Lovačko društvo „Zec 1873“ najstarije lovačko društvo u Srbiji i na Balkanu, proslavilo je svoj 140 rođendan početkom decembra 2013. godine. Predsednik društva, koje danas broji sedamdeset članova, gospodin Stevan Gavanski, više od 28 godina učestvuje u usponima, radostima, poteškoćama ovog lovačkog društva. Iako ima bogatu i dugu tradiciju i trenutno se suočava sa brojnim problemima, njeni članovi su puni energije i samopouzdanja da osmisle sadržajniju i organizovaniju sutrašnjicu.

-Nekad je bilo lakše i lepše - kaže gospodin Gavanski, više smo se družili, pravili smo igranke, društvo nam je donosilo različite zanimacije i zadovoljstva. Priznaje da se i sada druže, ali nema više to te draži.
Problemi su brojni. Prostor kojim upravlja Lovačko društvo „Zec 1873“ se sve više smanjuje. Nagla urbanizacija lovište u Petrovaradinu, divlja, nelegalna gradnja brojnih kuća koje su izbeglice napravili na prostoru lovišta devedesetih godina svela ga je na svega nekoliko stotina hektara. Osim toga, vikend zona se takođe proširila. Naseljavanje lovišta prouzrokovalo je stalne nesuglasice lovaca sa stanarima kojima lovci po difoltu smetaju.
-Mi njima nismo branili, a mogli smo da im zabranimo gradnju kuća na našem zemljištu, jer smo saosećali sa njima i njihovim problemima, međutim, sada kada su oni napravili čitavo selo zovu policiju jer im smeta kada pucamo. Za sada policija ne reaguje na te neosnovane optužbe, ali pritisak je veliki. Zna se pravilo lovaca da ne smeju da pucaju bliže od 200 metara od naseljene površine gde ljudi žive i mi se toga strogo pridržavamo, ali ni to nije dovoljno - tvrdi gospodin Gavanski.
Problem je i sve manje divljači. U lovištu ima uglavnom fazana, malo zeca, nešto srneće divljači, dobijaju za odstrel 2-3 srne godišnje. Nedavno su se u lovištu pojavile divlje svinje, i iako nisu vični na lov na ovu divljač, organizovali su jedan uspešan lov kada su odstreljena dva nazimeta i jedna krmača.
Zbog aktuelnih problema i besparice smanjen je i broj članova društva koje je nekada imalo trocifren broj.
Kako danas nijedan sport, nijedan hobi, nije jeftin, pa tako ni ovaj, LD „Zec 1873“ je trenutno član samo LS „Srbije“, a zbog visokih članarina prestali su da budu članovi LS „Vojvodine“, što nikako nije dobro.
Međutim, pored problema u LD se dešavaju i lepe stvari. Od grada su putem konkursa dobijena nepovratna sredstva u iznosu od 300.000 dinara za uzgoj divljači. Jer, biti lovac se ne svodi na ubijanje divljači. Lovna sezovna, kako nam je objasnio gospodin Gavanski, traje 15 nedelja godišnje. Sve ostalo vreme lovci se bave preventivno humanitarnim radom, prehranom i zaštitom divljači, obilaskom terena, prave hranilišta, čuvaju divljač i od krivolovaca i od predatora, organizuju lovne akcije na predatore: šakale i lisice. Nekada su vrlo važnu ulogu u zaštiti lovišta imali lovnici koji su ukinuti, pa društvo samo mora da se organizuje kako bi čuvali prostor koji im pripada. Oni sada sami moraju da organizuju stalne obilaske lovišta, prave akcije prehrane divljači, da divljač uvek ima dovoljno hrane jer ako nema ona će otići za hranom na drugo mesto. Lovci cele godine moraju da brinu o lovištu da bi 15 nedelja lovili u njemu.
-Na Tekijama imamo našu kuću, jedan ogroman plac, gde smo napravili volijeru za prihvat pilića od 5-6 nedelja koje hranimo do lovne sezone. Međutim, imali smo štetu ove godine jer nam volijera nije bila adekvatna. Početkom lovne sezone ušla nam je lisica i ubila 157 fazanskih pilića. I pre neki dan nam je ušla i od 29 fazana koje smo planirali da pustimo u prirodu, da to bude malo i prirodnog priraštaja 24 koka i 2 fazana nam je podavila ostalo je samo 5 komada koje smo pustili na teren. Sa sredstvima koja smo dobili od grada napravićemo ozbiljnu volijeru u koju lisica neće moći da uđe – uveren je Stevan Gavanski.
On ističe da je ponosan što je predsednik ovakvog jednog društva i po njegovom mišljenju društvo sve bolje i kvalitetnije radi, a sloge je sve više.
-Dosta stvari smo uradili, imamo prelepo lovište kod Dunava, na lokaciji od Žeželjevog mosta do Karlovačke česme. Naspram Tekija do Orlovih gnezda napravili lepe proseke, pa i mi i divljač možemo lakše da se krećemo. Ova lovna godina za nama, iako se do kraja meseca lovi patka, po rečima samih lovaca bila je uspešna, svi su zadovoljni lovom i našim gazdovanjem, kako smo se domaćinski ponašali. Nadam se da ćemo sledeću godinu napraviti još lepšu, uspešniju za lov - izjavio je gospodin Stevan Gavanski.

Više fotografija sa proslave 140 godina LD „Zec 1873“, možete da pogledate o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com