Fri07192024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back REPORTAŽE Manifestacije Sedmi susreti organizatora manifestacija potvrdili visoku reputaciju

Sedmi susreti organizatora manifestacija potvrdili visoku reputaciju

  • PDF

Susreti organizatora manifestacija u organizaciji časopisa „Vodič kroz turističke manifestacije'' i Grupacije za manifestacioni turizam Udruženja za ugostiteljstvo i turizam PKS, jedinstveni stručni skup koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj zainteresovanih učesnika, tretira različite teme, organizuje diskusije po aktuelnim temama, razvija ideje, i ove godine je potvrdio da s pravom uživa visoku reputaciju, kako u zemlji, tako i u zemljama regiona.

Svečana sala PKS bila je tesna da primi sve zainteresovane, koje je privukla aktuelnost tema, ali i činjenica da ovde mogu mnogo toga da čuju, pitaju, razgovaraju i razmenjuju iskustva.
Svakako najviše interesovanja izazvalo je stručno predavanje pod nazivom “Javne nabavke”, koje je imala Svetlana Ražić iz Uprave za javne nabavke.
Sa istom pažnjom, prisutni su saslušali predavanje mr Marijete Lazor ona temu “Kreativna industrija, suveniri i zaštita autorskih prava.”
Prof. dr Snežana Štetić, Visoka turistička škola strukovnih studija Beograd, govorila o rizicima u turizmu, sa posebnim osvrtom na rizike u manifestacionom turizmu i kako ih sprečiti.
Dr Aleksandra Terzić iz Instituta Jovan Cvijić, SANU, Beograd, za temu je imala “Elementi nematerijalnog kulturnog nasleđa kao dela manifestacionog turizam”, naglašavajući da se značajan broj ovakvih manifestacija organizuje u Srbiji, a da su neke od njih kao što su Molitva pod Midžorom, Vukov sabor, Sabor narodnog stvaralašta u Topoli i druge, prepoznate kao manifestacije sa najvećim stepenom očuvanosti, tj. originalnosti.
U više navrata je konstatovano da razvoj i značaj manifestacija u Srbiji nije prepoznat na nivou na kom bi trebalo, ali da su organizatori ti koji bi trebalo da svoje manifestacije predstave široj društvenoj zajednici, i da se zajedničkim snagama, organizovano, bore za bolji status i donošenje pravila, tj. zakonske regulative koja nedostaje u ovom izuzetno značajnom i perspektivnom vidu turizma, s obzirom da ova privredna grana zapošljava 180.000 ljudi i ostvaruje značajne devizne prihode. Takođe, jedan od zaključaka je da treba raditi na podizanju kvaliteta manifestacija i njihovoj orginalnosti, da ne bi ličile jedna na drugu i time samo postizale kontraefekat.
Za najuspešniju tradicionalnu manifestaciju VII Susreta organizatora manfestacija 2013/14. proglašena je Drinska regata „Ljubovija 2013''.
Najuspešnija nova manifestacija je ARLEMM – Ariljske letnje muzičke manifestacije.
Priznanje Zaslužni pojedinac u oblasti manifestacionog turizma, pripalo je dr Snežani Štetić sa Visoke turističke škole u Beogradu.
Za najuspešniju lokalnu samoupravu, stub podrške organizatorima manifestacija, proglašen Vršac.
U konkurenciji 11 promo filmova posvećenih manifestacijama, za najbolji je proglašen film TO Ivanjica - Nušićijada. Drugo mesto pripalo je TO Despotovac za film Festival eko hrane – Bela Crkva Beljakjka 2013, a treće TO Ljubovija za film o Drinskoj regati 2013.
Videli smo i zanimljive promo filmove koje su pripremili: TO Bela Palanka – Dani Banice; Turističko društvo Grocka i Oldtajmer klub Beograd – Međunarodni reli “Lagano Srbijom”; TO Surčin – Srednji vek u Nautičkom selu “Biser”; MZ Skorenovac - Uživanje za sva čula “Dani mađarske kuhinje”; GTO Kragujevac - Sajam turizam u Kragujevcu; TO Šabac - Čivijaški karneval; TOO Vršac – Dani berbe grožđa i TO Žagubica – Sabor “Vrela Homolja”.


Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com