Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back KULTURA MUZIKA Zimski koncert mladih umetnika Fonda Melanije Bugarinović

Zimski koncert mladih umetnika Fonda Melanije Bugarinović

  • PDF

U Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu, u utorak, 25. februara, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, održan je tradicionalni koncert Stipendista fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih „Melanija Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović-Kalin“, za školsku 2013/2014. godinu.

Ovaj Fond je osnovan po želji Melanije Bugarinović, čuvene mecosopranistice i primadone Beogradske i Bečke opere, u Novom Sadu 1978. godine, sa ciljem unapređenja mladih vokalnih umetnika, učenika srednje muzičke škole i studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao sećanje na njenu prerano preminulu ćerku Mirjanu Kalinović-Kalin, takođe opersku pevačicu, i da mladim muzičkim talentima materijalno pomogne, kako bi se što lakše školovali.
Svake godine daroviti učenici Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ i Akademije muzičke umetnosti u Novom Sadu, Odsek za solo pevanje, priređuju koncerte kako bi svojim profesorima i gostima potvrdili svoj umetnički razvoj, i potvrdili da su stipendije zaista dodeljena najboljima.
Početkom svake školske godine za devet stipendija, osam za solo pevanje plus jedna za klavirskog saradnika, održava se audicija na kojoj tročlana komisija bira najdarovitije učenike i studenate, koji će postati korisnici Fonda za narednu godinu. Sledeće godine ponavlja se izbor i u velikoj konkurenciji studenti i učenici se takmiče za jedno od mesta među izabranima. Jedan stipendista zahavljujući svom talentu, ali i radu, može ponovo da zasluži stipendiju i nije redak slučaj da je po neki mladi umetnik tokom celog školovanja prima.
Tako su i u ovogodišnjem programu učestvovali neki stari i neki novi stipendisti: Ivona Šari (sopran), II razred, Strahinja Đokić (bas) IV razred, Ognjen Milivojša (bas), III razred, sve učenici SMŠ „Isidor Bajić“ u klasi mr Senke Nedeljković; Teodor Najdan Trifunov (tenor), učenik III razreda SMŠ „Isidor Bajić“ u klasi Anđele Čivović Saramandić; Aleksandra Anđelković (sopran), student I godine, Miloš Milojević (bas), student III godine, Maja Andrić (sopran), student IV godine AUNS i Nikola Basta (bariton), student master studija, svi u klasi mr Milice Stojadinović. Nastup solista pratila je klavirski saradnik Natalija Mijović. Student III godine AUNS u klasi Biljane Gorunović.
Naša operska diva Milica Stojadinović nastupe svojih sadašnjih učenika, ali i oni koji će to tek postati, pratila je sa velikom pažnjom i nagrađivala velikim aplauzom i ponekim „bravooo“. Vidno zadovoljna onim što su učenici pokazali, ona je izjavila:
-Večeras je svako u odnosu na svoje kvalitete dao najbolje od sebe. Ovo je mladost koja će jednog dana da predstavlja našu muzičku kulturu i kulturu uopšte. Velika je stvar što su oni stipendisti i imaju tu podršku Fonda Melanije Bugarinović, jer nekima od njih to obazbeđuje školovanje.
Zahvaljujući predanom pedagoškom radu naše velike umetnice Milice Stojadinović, dugi niz godina u SMŠ „Isidor Bajić“, a potom i na AUNS-u, Novi Sad je postao rasadnik raskošnih glasova prisutnih i na bogradskoj operskoj sceni, ali i na operskim scenama opere Real u Madridu (Royal Theatre), Berlinske državne opere, opere u Majncu.
-Nažalost ovde nema dovoljno posla i naša su deca prinuđena da odlaze u svet i moram da priznam da me vrlo lepo tamo predstavljaju - izjavila je Milica Stojadinović.
Da Novosađani vole ovakve mini koncerte dokazuju to iz godine u godinu, kada se traži stolica više, ali za mnoge nije teško ni da stojeći isprate našu ovako talentovanu mladost.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com