Fri04192024

Poslednja izmena:08:43:12 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE I u Zakonu o javnim nabavkama ima izuzetaka!

I u Zakonu o javnim nabavkama ima izuzetaka!

  • PDF

VII Susreti organizatora manifestacija 2013/2014. odražni 21. februara 2014. godine u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, pod nazivom„Kreirajmo budućnost manifestacija u Srbiji zajedno“, u organizaciji redakcije „Vodiča kroz turističke manifestacije“ i Privredne komore Srbije, okupili su, pored organizatora manifestacija, predstavnike turističkih organizacija, turističkih agencija i prevoznika, hotelijere i ugostitelje, proizvođače suvenira, kao i ugledne stručnjake, predstavnike PKS i mnogobrojne turističke radnike iz zemlje i inostranstva.

Na jednodnevnom stručnom skupu, održano je i niz predavanja sa temama usko povezanim sa organizacijom manifestacija. Svetlana Ražić, Uprava za javne nabavke, ovlašćeno lice za zastupanje po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, imala je zanimljivo (i korisno) predavanje, koje je pokazalo da je ova oblast još uvek velika nepoznanica i među turistčkim radnicima i organizatorima manifestcija. Svetlana Ražić je istakla da je novi Zakon stupio na snagu 1. aprila prošle godine i uveliko se primenjuje i da svi oni problemi koji su postojali u početku primene Zakona, sada su na neki način prevaziđeni i sve manje i manje ima problema baš kada su pitanje organizacija manifestacija. Ipak, utisak je da mnogo toga još nije jasno, sudeći bar po brojnim pitanjima kojima su prisutni zasuli Svetlanu. Uprava za javne nabavke se očigledno trudi da pomogne svim naručiocima koji imaju probleme u njegovom tumačenju, ali s obzirom da se po starom radilo godinama, mnogi te zakonske procedure još nikako da shvate.
Prisutni su dobili objašnjenja šta Zakon o javnim nabavkama podrazumeva pod javnom nabavkom, o ugovoru o javnoj nabavci, nabavci dobara, usluga i radova od strane naručioca, aktivnostima naručioca pre pokretanja postupka javne nabavke, zahtevu za zaštitu prava itd. Bilo je reči i o tome kada se postupak javne nabavke ne primenjuje, a odnosi se na izuzetak od primene Zakona.
Najveći problem vezan za turizma koji se odnosi na javne nabavke je izbor postupka, i u kom postupku sprovesti javne nabavke; da li su u pitanju uopšte javne nabavke i da li se to može podvesti pod izuzetak, odnosno da se ne primeni Zakon o javnim nabavkama.
Vrlo često problemi nastaju, kako je istakla Svetlana Ražić, kada je dokumentacija napotpuna ili neuredna, i kao takva direktno utiče na usporavanje postupka donošenja mišljenja:
-Uprava je imala jedan problem početkom primene ovog Zakona, da je kasnila sa mišljenjima usled nedovoljnog kapaciteta ljudi koji su to radili. Od 1. aprila do kraja godine mi smo primili oko 2.411 zahteva za mišljenje, odgovoreno je na 2.150. Jedan deo mišljenja nije urađen, ali od novembra radimo u roku, tako da nema bojazni ako imate potrebe za pregovaračkim postupkom u smislu organizovanja manifestacija da ćete mišljenje dobiti u roku od 10 dana. Ako zahtev nije uredan vraća se na uređenje, a rok počinje da teče od dana kada je taj zahtev potpuno uređen.
Kako je konstatovala Svetlana Ražić sva ova pravila nisu ništa specijalno menjana donošenjem novog Zakona. Ona su postojale i u pređašnjim zakonima. Postojala su obaveze i pre sprovođenja postupaka, a postoji i sada. Najveći problem je verovatno doslednost u njihovoj primeni.
Nakon izlaganja, od strane predavača, data su adekvatna pojašnjenja i odgovori na brojna pitanja prisutnih, kao i mnogobrojni praktični saveti.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com