Sun01292023

Poslednja izmena:11:33:43 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Aktiv žena iz Iriga proslavio trinaesti rođendan

Aktiv žena iz Iriga proslavio trinaesti rođendan

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Na dobro organizovanoj i izuzetno uspeloj manifestaciji „Slavski kolač“, odražanoj 1. marta u Rumi, koji je pod nazivom „I posle slave kolač“ doživeo jubilarnu desetogodišnjicu trajanja, samo u takmičarskom delu učestvovalo je 39 aktiva žena. Da se pokažu i druže bilo ih je mnogo više, a velika Sportska dvorana u centru Rume bila je ispunjena do poslednjeg mesta.

Kako je slavio domaćin svoj jubilej, slavile su ga i vredne Irižanke, koje su samo dan ranije, 28. februara, obeležile 13. godina postojanja i rada svog aktiva. Slavilo se u Rivici noć uoči rumske manifestacije, malom selu iriške opštine koje, za razliku od Iriga, ima prigodnu salu u Domu kulture, spremnu da primi brojne sponzore i prijatelje, i naravno članice iz 26 udruženja žena, koje su sve uglavnom sledećeg dana bile prisutne i vesele na Sremskom kolaču. Tom prilikom, kako dolikuje godišnjicama, podeljena su priznanja onim članicama koje su u aktivu prisutne od prvog dana, punih 13 godina.
Sofija Smiljanić, predsednica Aktiva žena iz Iriga zadovoljna kako se sve lepo uklopilo. Mesili su starinske kolače za feštu u Rivici, pa su umesile malo više, da pretekne za ovaj događaj. A posle slavlja nisu otišle na spavanje, već su mesile slavski kolač, ne jedan već tri, da se pokažu i dokažu.
Odlučile su da se na jubilarnoj manifestaciji predstave u najboljem svetlu pa su umesile nekoliko vrsta domaćih, starinskih kolača iz kategorije štrudli, pite sa jabukama, te sitne slavske kolače: mađaricu, orasnice, šapice, vanilice, i iz kategorije slanih slavskih kolača - kiflice sa sirom i male pogačice sa čvarcima ili kako se kod nas kaže sa droždinom, dovoljno za pun sto slatko-slanih đakonija.
Ovaj Aktiv čine 20 do 22 stalnih članica. Neke dođu, pokušaju da se uklope i odustanu.
-One koje ostanu spremne su da se odazovu na sve manifestacije, događaje, akcije u našoj opštini, pa nas ima i na Pudarskim danima (u septembru) u vreme berbe grožđa u bogatim iriškim vinogradima, na proslavi Svetog Trifuna u Irigu (14. februaru), Vidovdanskom saboru ( 28. juna) u Vrdniku, Danima vina (u februaru) i Danima bostana (u avgustu) u Rivici, neradinskoj "Patlidžanijadi" (u septembru), i "Jesen ide dunjo moja, kukuruzi već su zreli"(u septembru) u Jasku, na “Guščijadi” (u oktobru) u Šatrincima. Gde god nas pozovu vrlo rado se odazivamo jer želimo da širimo naša iskustva bašitnjena na tradiciji i onom što smo naučile od naših majki, naše majke od njihovih itd. Na manifestacije najviše nosimo kolače jer smo u tome prave majstorice - priznala je gospođa Sofija Smiljanić.
Ona takođe vidi pozitivne efekte rada Aktiva, jer se sve više mladih žena interesuje za potisnute i čak zaboravljene veštine, koje su stvarale hitre ruke nekadašnjih žena, vičnih ručnim radovima i spravljanju kojekavih slatkih, slanih, kiselih i svakojakih testa. Sada se iz iriških kuća mladih domaćica može osetiti miris jela dobre, stare domaće kuhinje.
Na pitanje da li i je ovoga puta očekivala neku nagradu, gospođa Smiljanić je nedvosmisleno rekla da očekuje priznanje, ali motiv njihovog dolaska je ipak druženje.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com