Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM BANJE Vojvodina ima potencijal za razvoj banjskog turizma, fali skoro sve ostalo

Vojvodina ima potencijal za razvoj banjskog turizma, fali skoro sve ostalo

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Profesionalni forum, još jedna aktivnost u nizu u okviru realizacije projekta „Cooling cubes“, održan je u Temerinu, 27.02.2014. godine. Na temu planova razvoja AP Vojvodine za period od 2014-2020. godine, sa posebnim osvrtom na ekonomsko-turističke potencijale, govorio je zamenik pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost, gospodin Juhas Balint.

U svom izlaganju fokusirao se na predstavljanje konkretnih rezultata u oblasti turizma u AP Vojvodini u prethodnom periodu i najavio projekte i aktivnosti za naredni period. Napomenuo je da su trenutno aktuelni konkursi za sufinansiranje troškova učešca privrednih subjekata na sajmovima u Evropi i međunarodnim sajmovima u Repbulici Srbiji i javni pozivi za zajedničko učešce na sajmovima u oblasti turizma. Sličnih aktivnosti će biti tokom cele godine.
Znacaj lokalnog-ekonomskog razvoja prezentovao je dr Željko Bibić, saradnik u Pokrajinskom
sekretarijatu za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju. S obzirom da pojedine lokalne samouprave na teritoriji Bačke, ali i cele Vojvodine, imaju izrazit potencijal za razvoj banjskog i zdravstvenog turizma, potrebno je da u njihovim strategijama razvoja za period 2014-2020. godine budu jasno definisani prioriteti i mere kojima će ti prioriteti biti ostvareni, a potencijali biti iskorišćeni što je više moguće. Na taj način bi lokalna samouprava zabeležila značajan rast i razvoj, koristeći mogućnosti koje ih razlikuju od drugih lokalnih samouprava.
Na forumu su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta, kroz završene revizije pojedinih banjskih potencijala. O potencijalima opštine Ada, jednom od partnera na projektu, govorio je v.d. direktora JP „Adica“, gospodin Juhaz Tibor. Predstavio je sistem poslovanja ovog javnog preduzeća, s osvrtom na rekreativni centar „Adica“. Mogućnosti koje otvara ovaj rekreativni centar sa bazenima i drugim pratećim sadržajima predstavljaju jedan od bitnijih segmenata na kojima se može zasnivati razvoj opštine Ada. Postavljanjem tržišno orijentisanog sistema koji za cilj ima zadovoljstvo korisnika, ovo javno preduzeće je na dobrom putu da ostvari svoje planove u oblasti turizma, i pored mnogo teškoća.
O mogućnostima razvoja govorila je i direktorica Turističke organizacije opštine Bečej. Nakon kratkog uvoda o opštini Bečej, u svom izlaganju govorila je o gotovom projektu sportsko-rekreativnog centra koji čeka finansiranje investitora. Sva dokumentacija je pripremljena i sve analize sprovedene, ali nedostaju sredstva koja bi omogućila pokretanje ovakve jedne investicije, koja bi bila veoma značajna za razvoj opštine Bečej koja je nedavno dobila i status banje.
O stanju „Jodne banje“ u Temerinu govorio je dr Imre Nađ, sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno metematičkog fakulteta u Novom Sadu. S obzirom da je postojeći bazen u lošem stanju, pored njegovog renoviranja, da bi ova „Jodna banja“ funkcionisala približno kao banje u Mađarskoj, potrebno je rešiti imovinsko-pravne odnose kada je zemljište oko nalazišta lekovite vode u pitanju, a zatim obezbediti i adekvatnu projektno-tehničku dokumentaciju koja će detaljno pokazati kakvo je stanje nalazišta, koje su njegove mogućnosti i kolika su sredstva potrebna da se od njega stvori jak konkurent na tržištu zdravstvenog i banjskog turizma.
Zaključak foruma odnosio se na saznanje da na teritoriji Bačke postoje veliki potencijali u oblasti
banjskog i zdravstvenog turizma. Zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa, nedostatka finansijskih sredstava i razumevanja od strane vlasti na svim nivoima, naš region će morati težim putem do iskorišcenja ovih prirodnih bogatstava. Strategija razvoja banjskog turizma, koja ce se javiti kao krajnji rezultat projekta „Cooling cubes“, trebalo bi da pomogne da se, za početak, identifikuje postojeće stanje sa mogućim rešenjima i merama za prevalizilaženje postojećih nedostataka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com