Mon05272024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mladi za turizam razvijaju arheološki turizam Srbije

Mladi za turizam razvijaju arheološki turizam Srbije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Udruženje "Mladi za turizam", oformljeno u maju 2010. godine, za relativno kratko vreme izraslo je u ozbiljnu organizaciju punu mladalačke energije, želje i znanja da da svoj puni doprinos razvoju turizma i promociji Srbije kao primamljive destinacije.
U širokoj lepezi turističke ponude, okrenuli su se negovanju kulture putovanja mladih sa posebnim naglaskom na očuvanje prirodnih resursa. Krenuli su prvo od upoznavanja sopstvene zemlje, što još uvek rade i to vrlo uspešno, a što se najbolje može videti i na Facebook stranici udruženja.

Organizovanjem različitih izleta za mlade, nastojali su da ih motivišu da prvo upoznaju sopstvenu zemlju i uzmu aktivno učešće u građenju boljeg imidža Srbije. U nameri da svoje članove edukuje na pravi način, Udruženje je organizovalo različita tematska predavanja, ali i radionice, stručne izlete…
U međuvremenu su u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, ofomljeni timovi za gradski turizam, ruralni turizam i turističko preduzetništvo, a saradnja je uspostavljena sa brojnim turističkim agencijama i organizacijama, ekološkim društvima, kulturnim ustanovama, fakultetima na kojima se izučava turizam i drugim srodnim organizacijama.
Kao i lane, “Mladi za turizam” ni ove godine nisu propustili priliku da aktivno učestvuju na nedavno održanom 36. Međunarodnom sajmu turizma. U Svečanoj Sali Beogradskog sajma održali kratku prezentaciju o predstojećim aktivnostima, a na štandu Privredne komore Beograda, koja svaku njihovu akciju zdušno podržava već drugu godinu zaredom, potpisali su Ugovor o saradnji sa Klubom studenata arheologije, sa kojima su već uspešno sproveli predavanja pod nazivom "Arheologija i turizam", a sve u uverenju da svojim zalaganjem mogu da doprinesu adekvatnijem povezivanju dve nedovoljno tematske celine – turizam i arheologiju. Ugovorom je predviđena zajednička promocija arheoloških nalazišta (Viminacium, Vinča i Sirmijum), koja su izuzetno atraktivna ponuda za tzv. arheološke turiste. Na ovu ideju se došlo nakon održavanja seminara "Arheologija i turizam", u Privrednoj komori Beograda, novembra prošle godine, koji je izazvao veliko interesovanje mladih. Nisu otkriveni detalji saradnje, ali je nagovešteno za zajedničko motivisanje studenata na popularizaciji arheologije i njihovom približavanju arheologije građanima. Projekti, kako je rečeno, imaju za cilj da se neke stvari u ovoj oblasti turizma i arheologije prodrmaju i da se pokrene jedna prava kulturološka revolucija arheološkog nasleđa u Srbiji.
Sajam turizma u Beogradu je bio prava prilika da se “Mladi za turizam” povežu sa turističkim agencijama i institucijama koje imaju interesantne projekte vezane za ovu oblast turizma, a posebno sa onima koji organizovano obeležavaju stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata.
Studenti će prvo biti upoznati sa spomenicima u Beogradu podignutim povodom obeležavanja događaja u Prvom svetskom ratu. Takođe, na svaki značajniji datum od avgusta do decembra 2014. godine, članovi Udruženja će odlaziti na lokalitete na kojima su se održavale bitke u kako u Beogradu, tako i čitavoj Srbiji. “Mladi” veruju da će za ove svoje akcije uspeti da dobiju i finansijsku podršku nadležnih institucija.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com