Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back KULTURA LIČNOSTI Sekula Knežević Ćaldović, inženjer i vizionar

Sekula Knežević Ćaldović, inženjer i vizionar

  • PDF

Na svečanoj akademiji povodom obeležavanja jubileja 120 godina organizovanog turizma na Zlatiboru, uručene su zahvalnice pojedincima koji su svojim radom, delom, znanjem i zalaganjem doprineli da ovaj turistički planinski centar bude jedan od najprestićnijih u Srbiji. Među dobitnicima priznanja, kao što su akademik Miladin Pećinar, Dobrila Smiljanić, Milisav R. Đenić, pročitano je i ime inženjera Sekule Kneževića Ćaldovića, koji je, kako je navedeno, bio jedan od najuglednijih inženjera za saobrćajnice toga vremena, i koji je učestvovao u izgradnji puta Užice-Kraljeva voda, koji je u to vreme predstavljao remek delo putarstva.

Sekula Knežević Ćaldović rođen je 1889. godine u Sirogojnu, u porodici siromašnih zemljoradnika, Stane i Pana Ćaldovića. Roditelji ga ipak upisuju u užičku Realku i daju na stan kod Ostoje Kneževića, bogatog trgovca rodom iz Dobroselice, koji ga usvaja i šalje na dalje školovanje u Beograd, gde diplomira na Tehničkom fakultetu, na odseku za građevinu. Dragocene usluge pružao je srpskoj vojsci u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu, odakle se vraća sa velikim brojem medalja, spomenica i raznih priznanja. Posle rata najpre radi u Tehničkom odeljku za puteve Okruga užičkog, a potom biva postavljen za načelnika Sekcije za izgradnju puteva Užice-Vardište i Užice-Kraljeva Voda. Nakon tih dužnosti postavljen je za načelnika Tehničkog odeljenja Zetske banovine, a zatim za načelnika građevinske sekcije Drinske banovine, sve do 1941. godine, kada prelazi u Beograd, u Ministarstvo građevina. Godine 1954. obavlja dužnost šefa Tehničke sekcije za puteve u Titovom Užicu i nakon sedam godina biva penzionisan. Umro je u Užicu 1970. godine.
Sekula Knežević Ćaldović pripadao je najuglednijim inženjerima za saobraćajnice između dva svetska rata i u poratnim godinama. Put Užice-Kraljeva Voda predstavljao je u to vreme remek delo putarstva, posebno deo saobraćajnice izgrađen na strmom, nepristupačnom i stenovitom zaseku.
-Sa najvišeg vrha, uvezanog u konopce, spuštali su me u taj ambis da obeležim trasu, jer je to bio jedini pristup - sećao se ovaj trudoljubivi čovek i veliki inženjer, koji je svojom genijalnošću kroz bespuće stvorio delo za koje se govorilo i pisalo da predstavlja svetlo tadašnje civilizacije.
Godine 1923. otpočeli su radovi na izgradnji savremenog puta Užice-Kraljeva Voda po projektu inženjera Sekule Kneževića Ćaldovića. Po važećim propisima put nigde nije smeo imati uspon veći od 5%, da ne bi bila umanjena nosivost stočnih zaprega, zbog čega se nije mogla izbeći čuvena „Galerija“, kamena litica koja se sa oko 200 metara gotovo vertikalno spušta do korita reke Đetinje.
Radovi na saobraćajnici završeni su oko 200 metara iza mosta na Kraljevoj Vodi. Ovom saobraćajnicom, dugom 27,2km, širokom pet metara, sa pet mostova, kamenim i betonskim branicima širom je otvorena kapija Zlatibora.


Snežana i Milisav Đenić
Svetlopisom kroz prvu srpsku vazdušnu banju (Čajetina 2013.)
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com