Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back KULTURA LIČNOSTI Predrag Momčilović kao Lazar Dunđerski

Predrag Momčilović kao Lazar Dunđerski

  • PDF

Novosadska publika je dokumentarno-igrani film ”Doba Dunđerskih” imala priliku da pogleda 14. marta u Arena “Cinaplex” i da tom prilikom pozdravi kako glumačku ekipu, tako i sve ljude, od producenta, reditelja zaslužnih za realizaciju ovog projekta.
Pero Zubac, po čijoj ideji je i nastao ovaj pedesetominutni film tom prilikom rekao:
-Kada su me producent i reditelj filma „Doba Dunđerskih“ pitali da li imam neke posebne zahteve, ja sam im rekao: Laza Kostić može da bude po vašem, Lenku nađite, a Lazar Dunđerski mora biti Predrag Momčilović, jer ja sam uvek tako zamišljao Lazara Dunđerskog. To se pokazalo kao pun pogodak jer je Predrag Momčilović Moca glumac Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (od 1985), ulogu velikog Lazara Dunđerskog izneo verodostojno i moćno.

-Pre sedam-osam godina, kada je Pero Zubac radio libreto za operu “Lenka Dunđerski”, koja na nesreću nikada nije prikazana, radeći na nekom drugom projektu intenzivno smo se viđali. Međutim, pre četiri godine izdata je knjiga o Lenki, i kada su me pre nešto više od godinu dana kontaktirali iz “Košutnjak” filma i pitali da li ću biti slobodan za projekat koji će se raditi tokom leta, i čim su mi pomenuli da je u pitanju “Doba Dunđerskih” negde sam naslućivao da je to ta Perina priča. Onda smo se našli na kastingu i kada sam se ja pojavio, Pera je producentu Zoranu Jankoviću i reditelju Marku Marinkoviću rekao: „E, tako ja vidim Lazu Dunđerskog kao što je Moca a ovo ostalo ćemo birati“, seća se Predrag Momčilović i nastavlja:
-Negde, dok je pisan scenario autor je mislio na mene kao o Lazaru Dunđerskom i ja sam mu veoma zahvalan na tome. Prvo, taj nekakav roditeljski odnos koji je Lazar imao prema Lenki, i prema svoj svojoj deci, mogao sam lako da prepoznam pošto imam dve ćerke. Drugo, kada čovek uđe u taj kostim s kraja XIX veka, u salone kojima su oni šetali i dvorce u kojima su živeli, vrlo brzo prepozna i prihvati njihove manire i kanone ponašanja. Posebna je bila i saradnja cele ekipe koja je radila na ovom projektu, nekako smo se osećali srodno i povezano, i atmosfera na snimanju nam je svima jako prijala, priznaje Predrag Momčilović.
On kaže da je njemu, Anđeli Jovanović (Lenki) i Igoru Perviću (Lazi Kostiću), reditelj dao punu slobodu. Dogovor je bio da ne robuju tome da igraju dokumentarne likove već žive ljude koji su sada i ovde, i koji tako grade međusobne odnose. I po rekacijama publike i po emocijama koje film nosi, ova ekipa je u tome uspela.
Ideja je da ovaj film bude početak serije koja bi trebala da se realizuje pod istim imenom. Ona bi trebala da osim porodice Dunđerski, malo više govori o svim ljudima koji su živeli i stvarali krajem XIX i početkom XX veka na ovim prostorima: od Svetozara Miletića, Zmaja, do Đorđevića, Boškovića, Dimitrijevića.
-Serija bi tebala da prikaže stvaranje SNP-a i glumaca oko SNP-a, počev od Laze Telečkog. Lazar Dunđerski je, što se vidi i u filmu, u dvorištu hotela “Vojvodina” (nekada “Carice Jelisavete”), od svojih para sagradio prvo Srpsko narodno pozorište koje je nažalost izgorelo. Serija bi govorila o ljudima vezanim za Maticu srpsku, velikom broju istorijskih ličnosti koji su uticali na život ljudi na ovim prostorima, na život Srba u Austro-Ugarskoj na susretu dva veka.
Porodica Dunđerski je velika zadužbinarska porodica i izgradili su mnogo toga velelepnog i vrednog, ne samo u Novom Sadu i Vojvodini, nego i veliki broj zgrada u Temišvaru, Budimpešti, svugde gde su živeli Srbi i nisu nigde odneli svoje bogatvo. Ostavili su ga ovde, po nekim testamentima u zaveštanje Matici srpskoj, kao nekome ko treba da to njihovo delo nastavi.
Upravo sada mislim da je vreme da se prisetimo svih tih ljudi. Meni je drago da smo ovim filmom uspeli bar malo da zagrebemo taj prostor, načet dvema snimljenim serijama o Jagodićima, s tim što bi se ova u svemu oslanjala na istorijske dokumente - rekao je gospodin Momčilović.
Podrobno upoznat sa životom i delom Dunđerskih, Predrag Momčilović je i ovu, kao i sve uloge koje je do sada izgradio, sa potpunom posvećenošću i indentifikacijom sa likom koji tumači, uspeo da prenese i na platno. Ovako donesen lik jednog velikana bio je odgovoran i nimalo lak zadatak koji je Predrag Momčilović ispunio u velikom stilu.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com