Thu10212021

Poslednja izmena:08:53:33 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Producent Zoran Janković: Ne marimo mnogo za prošlost, a trebalo bi

Producent Zoran Janković: Ne marimo mnogo za prošlost, a trebalo bi

  • PDF

Zoran Janković, direktor i vlasnik „Košutnjak filma“, kuće koja od svog osnivanja 2005. godine potpisuje serije najgledanijih naslova:„Ranjeni orlao“.„Bela lađa“, “Nepobedivo srce”, “Greh njene majke”, do najnovijih, filma “Kad ljubav zakasni” na osnovu kojeg je proizišla serija “Samac u braku”, što je bio slučaj i sa projektom “Šešir profesora Koste Vujića”. Uz Zorana Jankovića redovno se pojavljuju imena poput Zdravkoa Šotre, Siniše Pavića, Milovana Vitezovića…

U Arena Cinaplex, 14. marta prikazan je dokumentarno igrani film “Doba Dunđerskih” gde se gospodin Janković potpisuje kao producent projekta, u kojem su nosioci glavnih uloga Anđela Jovanović, Igor Pervić i Predrag Momčilović, a režiser Marko Marinković.
-Meni je izuzetno drago što smo ostvarili ovaj projekat koji je nastao po ideji Pere Zupca staroj godinu i po dana. Imali smo naum da radimo seriju, jer ovo štivo to zaslužuje, ali kriza je i na moje insistiranje za sada smo napravili samo jedan dokument tipa dokumentarno-igranog filma i mislim da smo uspeli da to uradimo dobro - izjavio je gospodin Janković.
Dalji plan ekipe koja je radila na filmu je da ga predstavi beogradskoj publici, u nekoj od sala tipa Doma omladine, Dom sindikata islično, a potom i jedou premijerno emitovanje na prvom kanalu RTS-a. Posle toga bi sledilo DVD izdanje čime bi ovaj projekat bio zaokružen. Film neće ići u redovnu distribuciju jer nije ni pravljen zbog toga.
-Uveren sam da ova tema zaslužuje jednu igranu seriju i da ima materijala, ne samo zbog glavne priče o Lazi Kostiću i Lenki Dunđerski, nego da dočaramo vreme u kojem su oni živeli, sa svim ličnostima koje su ostavili traga i na ovo današnje vreme - rekao je Zoran Janković, navodeći da je snimanje serije neizvesno zbog finansijskih razloga. -Konkurisali smo na razne fondove i nismo imali sreće. Potrebna nam je glavna podrška televizije da li TV Vojvodine ili RTS-a. Nadam se da će se posle prikazivanja ovog filma u Novom Sadu, Beogradu i na nacinalnoj televiziji, stvoriti povoljnija klima da se jedan ovakav projekat realizuje na način koji zavređuje. Mi smo spremni da pokrenemo tu priču onog momenta kada se steknu realni uslovi da se makar deo projekta finansijski pokrije. „Košutnjak film“ je privatna mala kompanija i ne može sve sama da isfinansira, a igrana serija iziskuje višestruko veća sredstav nego što je dokumentarano-igrani film od 50 minuta - podvukao je Zoran Janković.
On je takođe napomenuo da je ovo realna priča iz naše ne tako davne prošlosti, koju samo treba realizovati, jer „gde ćete naći lepšu ljubavnu priču o građanskoj srpskoj porodici, od priče o Lazaru i Lenki, i da je pristalica serija koje za osnovu imaju priče i likove iz naše literature“.
Osim nesvakidašnje ljubavne priče serija „Doba Dunđerskih“ imala bi i edukativan karakter iz koje bi se moglo štošta naučiti i o porodici Dunđerski, građanskoj Srbiji, o svim onim znamenitim i vrednim ličnostima koje su igrale vaće uloge na kulturnoj, političkoj sceni tadašnje Srbije i oblikovale njenu budućnost.
-Godine 2006. snimio sam film „Gde cveta limun žut“, o povlačenju srpske vojske na ostrvo Krf za vreme Prvog svetskog rata, tzv. Albanskoj golgoti. Ja sam to uradio iz privatnih sredstava jer niko nije hteo da pomogne. Ustupio sam ga RTS-u, i dan danas kada god dođe neki važan, bitan datum za našu istoriju, oni puste taj film. Hoću da kažem da ne marimo baš mnogo za prošlost, a trebalo bi da bude drugačije - zaključio je Zoran Janković, spreman da se upusti u novi projekat da snimi film i mini seriju o Gavrilu Principu, koji priprema poslednje dve godine, povodom obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. U planu je još jedan veliki projekat, da sa RTS-om snimi srpsku sagu od 1800. godine od 50 epizoda...
Iako ne ide sve po planu, i finasijska situacija sve teža, Zoran Jaković je optimista. Ipak smatra da za neke velike projekte država mora da preuzme odgovornost, a ne mala producentska kuća.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com