Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Katarina Janković: Devojački snovi su oduvek isti

Katarina Janković: Devojački snovi su oduvek isti

  • PDF

Katarina Janković je student četvrte godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, odsek dramaturgija. Još kao mala pokazivala je neverovatan talenat. Sa jedanaest godina napisala je prvi scenario za školski film, igrala manje uloge u domaćim TV serijama…
U projektu “Doba Dunđerskih” potpisuje se kao scenarista uz velikog Peru Zupca i postaje deo prekaljene ekipe koja je učestvovala na snimanju ovog dokumentarno-igranog filma.

Ovo je prvi profesionlani izazov za Katarinu Janković kao dramaturga. O svojoj ulozi u stvaranju ovog filma Katarina Janković kaže:
-Kada sam ušla u projekat imala sam gotove sve pripremljeno: knjigu o Lenki Dunđerski iz pera Pere Zupca, koji se ovom tematikom bavi godinama i do detalja je razradio priču o tome i mnogo mi pomogao da uđem u nju, a reditelj Marko Marinković je isto tako dosta vremena provodio sa Perom i imao je sve pripremljene ideje za kadrove, lokacije, tako da sam ja u suštini došla na sam kraj. Moj zadatak je bio da napišem dijaloge i unutrašnje monologe, kako bi ublažila poetičnost samog filma, dala mu realniju dimenziju, kako bi se priča približila nekoj današnjoj mlađoj publici, a vi procenite kako sam se snašla.
Najteže je bilo što je ovo dokumentarno-igrani film i nije lako bilo napraviti scene i nisam imala nikakavog ranijeg iskustva sa ovakvom formom.
Mislim da je izbor pao na mene jer sam u jednom razgovoru rekla reditelju da bih ja volela da napišem dijaloge, na šta je on dodao da će me zvati ako bude nešto potrebno. I eto, bio im je potreban malo moderniji pogled na čitavu tu priču - rekla je Katarina Janković.
Rekonstrukcija priče o platonskoj ljubavi pedesetogodišnjeg poznatog pesnika Laze Kostića i mlađane dvadesetogodišnje Lenke Dunđerski, toliko je dobro uklopljena da je teško poverovati da je sklopljena od iskustva i mladosti (tandem Zubac-Janković). S druge strane ko bi bolje mogao pročitati devojačke snove i želje, nego neko ko je u istoj starosnoj dobi. Bez obzira na vreme prošlo (radnja se događa u intervalu 1891-1895) i vreme sadašnje, koje deli više od veka, devojačka srca i devojački snovi uvek su bili večani nepromenljiv svet za sebe.
Ne samo da je Kararina Janković ispunila svoj zadatak za čistu desetku i doprinela boljem razumevanju ove istinite priče, već je zahvaljujući i njoj, kao i celokupnoj ekipi koja je radila na filmu, pred publikom je jedno kvalitetno štivo koje zaslužuje da ima svoju nadogradnju, nastavak u vidu serijala o porodici Dunđerski, o vremenu u kojem su živeli, radili i stvarali, o građanskoj Srbiji s kraja XIX i početkom XX veka na koju se nadogradila današnja Srbija.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com