Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Na rečima, svi za saradnju sa dijasporom

Na rečima, svi za saradnju sa dijasporom

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Kako najefikasnije prodreti na inostrano tržište i pozicionirati svoju destinaciju sa što vidljivijim efektom?!! U nameri da se nađu neophodni odgovori na ova pitanja, na nedavno održanom Beogradskom sajmu turizma, jedna od tema stručnih sastanaka bila je i „Dijaspora i turizam“, koju je organizovala Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Vlade Republike Srbije.
-Dugo nam je trebalo da shvatimo da je dijaspora, ogroman, neiskorišćeni potencijal, koji nije čak ni dovoljno prepoznat. Zato ćemo predložiti Vladi Republike Srbije da 2015. godina bude godina okupljanja dijaspore. To je pre nekoliko godina uradila Irska i njihova iskustva su izuzetna. U Irskoj postoje neki gradovi koji imaju dane dijaspore, organizuju se i neki zanimljivi događaji, takve aktivnosti su ohrabrujuće, ali dijaspora se sistemski uključila u turističku privredu - naglasila je direktorka Kancelarije, Slavka Drašković, napominjući da je dijaspora verovatno najbolji turista i promoter Srbije.

Obraćajući se brojnim prisutnim turističkim radnicima, direktorka Turističke organizacije Srbije, Gordana Plamenac, izrazila je zahvalnost Kancelariji za dijasporu na prokrenutoj inicijativi, napominjući da uz TO Srbije i druge turističke organizacije, kao i predstavnici turističke industrije iz rasejanja, imaju mesto i značaj u programu koji je pred nama i koji se intenzivno priprema, što može biti odlučujuće za njegovu realizaciju u budućnosti.
-Turistička organizacija Srbije je član Evropske turističke komisije, koja kao asocijacija nacionalnih turističkih organizacija za svoj najvažniji zadatak ima promociju Srbije na prekomorskim destinacijama. To je i poligon gde mi razmenjujemo iskustva, znanja i govorimo o tome. Tako smo u razgovoru sa kolegama iz Irske došli do podatka, da su oni celu prošlu godinu tematski posvetili dijaspori. Njihova dijaspora je mnogo veća od naše i oni su svi zajedno pokrenuli i potrudili da ovakvu temu i kampanju podrže. To nam je dalo ideju da, pošto TO Srbije svake godine ima neku novu temu za svoju promotivnu kampanju, 2015. godinu posvetimo dijaspori. To podrazumeva da postojeće programe dešavanja u Srbiji upodobimo jednom takvom programu, kampanji, a istovremeno da radimo na tome i kreiramo, na bazi vaših sugestija, i nešto novo, što će naše ljude koji žive u rasejanju pokrenuti da dođu i posete svoju domovinu. Tu ima više nivoa programa koji će se adresirati na pojedine ciljne grupe jer i oni potiču iz različitih perioda i verujem da ćemo svi zajedno moći da postignemo rezultat koji treba da odredimo kao neki svoj cilj. Ja smatram da je vrlo značajno da u svemu ovom predvidimo i regionalni aspekt koji se odnosi na neke od zemalja u okruženju, koje takođe imaju jaku dijasporu i koje bi se verovatno sa nama uključile u ovakvu jednu programsku priču. Sa zadovoljstvom mogu da obavestim da je i Makedonska nacionalna turistička organizacija spremno dočekala sve naše inicijative vezane za regionalnu saradnju. Mislim da bismo mogli i sa ostalima u okruženju da razgovaramo na tu temu i ukoliko se dogovorimo da krenemo u sve ovo zajedno u 2015. godini. Ovo je trenutak kada treba doneti takvu odluku, jer onda bismo bili u mogućnosti da ovakvu jednu kampanju predstavimo na sledećem sajmu WTM u Londonu, a da istovremeno predstavnici privredne industrije, od organizatora putovanja, turističkih agencija, hotela, okruženja, budu spremni da sa svojim programima već tamo predstave našu ukupnu ponudu – izjavila je Gordana Plamenac.
Ona je nagovestila da Srbija ima mnogo toga da pokaže, posebno kada je u pitanju zdravstveni turizam. TO Srbije je prethodne dve godine nastojala da obezbedi autoritet neke krovne institucije koja bi omogućila da te usluge i promovišemo, a da ne dođemo u situaciju da nam neko stavlja primedbu za pružene usluge koje nisu u skladu sa standardima takvih usluga.
-Uspeli smo da sa Privatnom lekarskom komorom postignemo takav sporazum. Oni su odobrili svoje dopise koji obezbeđuju tu vrstu sigurnosti, tako da je i to nešto sa čim možemo da se predstavimo, naročito turistima iz Evrope, da im kažemo da mogu da dođu u Srbiju, jer su zdravstvene usluge kod nas isto toliko kvalitetne, ali mnogo finansijski povoljnije nego u drugim zemljama. Zato smatram da smo zaista na dobrom putu i verujem da ćemo uspeti da se dogovorimo i uradimo nešto u cilju uspeha ove naše kampanje – uverena je Gordana Plamenac.
Spremnost da podrži i prihvati svaku inicijativu koja će podstaći korišćenje potencijala iz dijaspore, izrazio je i direktor Turističke organizacije Beograda, Miodrag Popović.
-Svi regioni su važni za ljude iz dijaspore, jer svi vole da idu u rodni kraj, ali je veoma važan i Beograd kao prestonica. On je centar, zanimljiv za ulaganje novca i obilazak, tako da smo svi u istom lancu i sve karike su podjednako važne - rekao je Popović.
Gordana Radosavljević, pomoćnica ministra privrede, rekla je da turistički promet u Srbiji beleži kontinuirani rast i da tome doprinosi i odgovarajuća zakonska regulativa. Cilj države je dalji porast dolazaka i noćenja stranih turista, jer će se na taj način povećati i devizni priliv.
Posle predstavljanja AIR Serbija i njihovih aktivnosti koje su doprinele efikasnijem i boljem povezivanju dijaspore sa Srbijom, o ovoj temi govorio je i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. On je rekao da mu je većina govora na konferenciji ličila na pozdravne govore, a da bi Konferencija trebalo da se bavi pravim problemima.
-Naša asocijacija (YUTA) je ovu temu pokrenula još pre sedam godina baš na Sajmu turizma, ali nije bilo rezultata, mada je i tada bilo lepih reči. Suština je da se problemi konkretizuju i da se osmisle konkretne aktivnosti, kampanje.
A da je Aleksandar Seničić u pravu, mesec dana kasnije pokazalo je glasanje za republičku Vladu. Od četiri miliona državljana Srbije u svetu na izbore je izašao samo jedan mali, beznačajan broj ljudi. Očigledna je nezainteresovanost dijaspore za sve ono što se ovde dešava. Zato je bitno da se prekine sa praznim pričama i da se ponude konkretni programi saradnje. S obzirom da do sada nismo imali Ministarstvo za turizam, a ni ministra, očigledno je došlo vreme da se stvari promene iz korena. U protivnom, i dalje ćemo o turizmu, a u ovom slučaju i o potencijalima saradnje sa dijasporom, samo govoriti uprazno.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com