Tue09222020

Poslednja izmena:11:49:54 AM

Back REPORTAŽE Prisustvovali smo Vinarija Acumincum porodice Spasić: Duh prošlosti u vinskoj čaši

Vinarija Acumincum porodice Spasić: Duh prošlosti u vinskoj čaši

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Stari latinski naziv Slankamena-Acumincum danas se pominje po ostacima zidina nekada moćnog rimskog utvrđenja iznad Starog Slankamena i jednoj mladoj vinariji. Vinarija “Acumincum” Milana i Snežane Spasić je posebnost koja se mora doživeti. Na mestu današnje kuće, za koje postoje procene da je stara oko 250 godina, i jedna je od najstarijih u Slankamenu, nalazilo se tursko kupatilo ili hamam (jedan od dva na tlu Vojvodine, drugi je u Baču), jer se izvor lekovite slane vode (jedine na tlu Vojvodine) temperature od 18°C i danas nalazi na pedesetak metara od kuće.

To je ujedno bila i prva ustanovljena banja u ovom mestu.
Posle bitke kod Slankamena između Svetog rimskog carstva i Turske 1691. godine, i povlačenja Turaka, Katolička crkva je na temeljima hamama koristeći njegove ostatke, podigla Župni dom, a hamam je bio korišćen za podrumske prostorije. Kasnije je crkva prodala kuću porodici Mrkšić od čijih naslednika je istu kupila porodica Spasić.
Prema proverenim podacima ostaci zidina hamama potiču iz 1566. godine. Kada je porodica Spasić, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika iz Sremske Mitrovice, počela rekonstrukciju kuće želeći da napravi izvesne izmene, prilikom kopanja naišli su na hipokaust-ostatke sistema za zagrejavanje. Danas je to maksimalno zaštićeno posebnim ojačanim staklom i osvetljeno reflektorima, pa poprima obrise mitskog i mističnog.
Na mestu današnje vinarije nalazila se kačara, jer se i porodica Mrkšić takođe bavila proizvodnjom vina. Mrkšići su bili poznati vinari čija su se vina služila u hotelima „Moskva“, „Mažestik“, „Metropol“ i dr. Projekat rekonstrukcije i dogradnje današnje vinarije radio je poznati beogradski arhitekta Vladimir Lojanica.
Porodica Spasić se, po reči gospođe Snežane, u početku vinogradom i vinom bavila samo za svoje potrebe. Počeli su sa zasadima Shiraza pre sedam-osam godine. Misleći da je tu kraj priče, poslali su uzorak na ocenjivanje na Januarski međunarodni sajam vina u Temerin, gde je njihov Shiraz osvojio Zlatnu medalju za kvalitet i napravio korak koji je vodio do ovog što imaju danas.
Vinogradi su prošireni na dva hektara (sa potencijalom širenja na 3 ha) i osim Shiraza uzgajaju se i Crni Burgundac i Frnakovka, i proizvode crvena vina, jer gospodin Milan isključivo pije crvena vina.
Vreme berbe u kući Spasića je veliki događaj kojem prisustvuje stotinak prijatelja, te je tako berba postala odličan izgovor za okupljanje i druženje. Berba traje jako kratko, jer nema puno grožđa, ali se zato dugo sedi i pije, pa su za tu priliku obezbeđeni i veliki zemljani lonci za svadbarski kupus.
Vinarija „Acumincum” je prava porodična vinarija jer broji, osim pomenutih Snežane i Milana Spasića, četvoro dece i šestoro unučića. Cela ideja o vinariji proizišla je iz velike želje i ljubavi Milana Spasića, koji na žalost nije bio prisutan kada je grupa turista vođena TO “Magelan” posetila ovaj “čardak ni na nebu ni na zemlji”, između Dunava i rimskog utvrđenja, naslonjenog na Katoličku crkvu posvećenu Sv. Nikoli, čija su se zvona oglasila i u vreme boravka grupe.
Gospođa Snežana je šarmantno odgovarala na sva postavljena pitanja, kojih je, s obzirom da je kuća pod zaštitom države, i da krije jedan poseban raritet, bilo mnogo.
-Ovo je jedan mlada vinarija koja je praktično otvorena ove godine. Radovi još nisu završeni pa zato ona i ne izgleda još onako kako bi želeli, ali znam da ćemo vas pri sledećoj poseti dočekati u potpuno završenom i lepom prostoru - naglasila je gospođa Spasić.
Ova primedba se pre svega odnosila na sam hamam i plan da se u njemu napravi stalna izložba vina iz Slankamena, Surduka, Inđije i drugih okolnih mesta, i da svako ko dođe u ovu vinariju može da proba i druga vina ovog kraja, da „ko voli vino vidi deo istorije, a ko voli istoriju proba i čašu vina“.
Vinoljupci su u Vinariji “Acumincum” mogli da probaju izvrsna crvena vina Fragment (kupažu Frankovke i Gamea), Frankovku i Shiraz iz 2012. i 2013. godine, da vođeni znanjem i ljubaznošću domaćice, gospođe Spasić, prisustvuju času istorije i da ponesu sa sobom jedinstveni ambijent kojim odiše ceo ovaj prostor.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
+1 #16 Kojići 13-05-2014 03:15
Stižemo...čim pre...
Da osvežimo sećanja, sve uz sok od groždja...
Super ste, svaka čast i sve samo najbolje.
:-)
Citiraj
 
 
0 #15 Branka ,Branka Babic 03-04-2014 19:50
Draga Sneza I Milane
Kao I sve u vezi vas I vasa vinarija je vrlo impresivna .Zelimo vam da SA uspehom sve zavrsite. Bilolo bi lepo da mozemo da vas dimo bar preko skype.
Love Branka I Cole
Citiraj
 
 
0 #14 Nikola 27-03-2014 22:16
Cestitke od srca! Sve sto je lepo treba da traje. :-)
Citiraj
 
 
0 #13 Mira Kukoljac 27-03-2014 10:46
Bravo Spasici,
Sneska, divno izgleda i jedva cekamo sledecu berbu. Nismo na zalost bili prosle godine ali taj dogadjaj u tvojoj reziji ne treba propustiti.
Divno izgleda
Od srca Vam cestitamo
Mira i Bane
Citiraj
 
 
0 #12 Maća 27-03-2014 09:47
Bravo!
Sve najlepše Spasićima i Vinariji ACUMINCUM
Maća
Citiraj
 
 
0 #11 Vesna 27-03-2014 09:11
Cestitam i zelim vam jos mnogo uspeha i nadam se da cu uspeti da stignem bar na jednu berbu za koju godinu.
Vesna
Citiraj
 
 
0 #10 Ranka Sikimic 27-03-2014 06:41
Draga moja drugarice, od srce cestitam tebi i Milanu i zelim vam jos vise slave i uspeha sa vasom vinarijom.Eto mene kad sve zavrsite pa onda mozemo na miru da sedimo i pijuckamo .Pozdrav i poljubac svima
Cile
Citiraj
 
 
0 #9 Stjepan Gradečak 26-03-2014 20:34
Snežana,
Jako mi je drago da ste se javili nakon duže pauze.
Kako mogu vidjetii vaša upornost i ljubav prema vinu donose nove izazove i svakako je lijepo vidjeti da imate odlične rezultate.
Volio bih da mi javite kako je Milan, jer s njim nemam nikakve kontak-što mi je izuzetno žao.
Supruga Vesna i ja smo dobro, zdravlje nas pomalo služi, veselimo se unucima a očekujemo i prinovu u Americi (od mlađe ćerke-Silvije).Krajem juna se spremamo do Bostona kada bi trebala roditi.
Vama i Milanu srdačan pozdrav sa željom da se nastavimo "družiti".
Citiraj
 
 
0 #8 SlobodanDjukicBoban 26-03-2014 20:08
Bas lep clanak koji nagovestava lepu buducnost Vase vinarije. ;-) ."Svakim danom u svakom pogledu sve vise napredujemo" :lol:
Citiraj
 
 
0 #7 Mira i Giovanni 26-03-2014 19:26
Dragi, non vediamo l'ora di immergerci nella Storia... con un buon bicchiere in mano e gli amici vicino.
Un grande abbraccio
Citiraj
 

Dodaj komentar