Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE FIMEK nagrađuje znanje tradicionalno, korak ka studijama

FIMEK nagrađuje znanje tradicionalno, korak ka studijama

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Svetlana Zahorec, Irena Krstin i Ognjena Janković, učenice Tehničke škole iz Odžaka, nisu krile oduševljenje nakon pobede u prvom kvalifikacionom nadmetanju srednjih škola na takmičenju „FIMEK nagrađuje znanje tradicionalno“, koje već petu godinu zaredom organizuje Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu. Među pet škola, „devojačka ekipa“ bila je „najpotkovanija“ znanjem, pa je izborila plasman u polufinale. Do njih je posle završetka takmičenja bilo teško doći, jer ni takmičarke, a ni njihovi drugovi i drugarice, navijači, nisu krili svoje oduševljenje pobedom.

Uglas su rekle da pobedu nisu planirale, čak se nisu nešto posebno ni pripremale. U stvari, pošle su na takmičenje kao publika, ali je tokom samog putovanja došlo je do nekih izmena u sastavu ekipe i nastavnica Svetlana je prijavila baš njih tri, i nije pogrešila, jer su postale pobednička ekipa i osvetlale obraz Tehničke škole u Odžacima. Na kraju su samouvereno najavile da i u narednoj fazi takmičenja očekuju prvo mesto.
O samoj koncepciji i značaju ovog takmičenja srednjoškolaca više smo saznali od Tamare Krstić, PR manager na FIMEK- Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.
-Ovo je takmičenje iz opšte kulture i informisanosti. Kvalifikacije traju devet dana, što znači da je poslednji dan kvalifikacija 3. april, a polufinale će trajati od 7-9. aprila. Na kraju nas očekuje finale u koje će se planirati tri najbolje od 45 škola, koliko ih se ove godine prijavilo. Sve tri finalne škole biće nagrađene za pokazano znanje i naravno, za svoju kompetenciju. U završnoj fazi takmičari će pored opšte kulture i informisanosti imati i specifične zadatke, a to je da reše problem i slagalicu Doris koja je već tradicionalno deo našeg finalnog dela takmičenja.
Zanimalo nas je koje su nagrade predviđene za takmičare i u kojoj meri se one iskorišćavaju?
-Prva nagrada je 50% popusta na školarinu na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, druga 30%, a treća 20% popusta, s tim što prva nagrada uključuje još putovanje u neku evropsku zemlju po izboru pobednika. A koliko su njih postali studenti posle održavanja ovih takmičenja, ne bih mogla tačno da kažem, ali dosta njih iskoristi potvrde o polaganju prijmnog ispita koje dobijaju svi prijavljeni takmičari bez obzira na plasman.
Koliko mislite da ovo takmičenje važno za približavanje srednjoškolaca nekom višem nivou obrazovanja?
-Mislim da je ovo jako dobar način, s obzirom da se oni time postepeno pripremaju za fakultet. Mi im pružamo priliku da vide kako izgleda jedan fakultet, da se upoznaju se nastavnim i nenastavnim osobljem, da se upoznaju se sa Novim Sadom kroz mini ekskurzuju koju organizujemo za svaku školu učesnicu takmičenja, i nadamo se da na taj način možemo da ih motivišemo da dalje ulažu u sebe i svoje obrazovanje. Nastojimo da im predstavimo fakultet kao nešto njima blisko, kroz takmičenje, druženje, interesantan program u toku dana, da ih navedemo da odluče da nastave školovanje na na našem fakultetu ili na nekoj od visokih školskih institucija.
Danas smo bili svedoci da je pobedila jedna škola koja je profilisana, stručna, a ne poput ranijih opšteobrazovnih, kao što su gimnazije. Kako vi to objašnjavate?
-Objašnjavam da su se ili jako dobro pripremili ili da su u pitanju izuzetno pametna deca koja poseduju dobro opšte obrazovanje, ali ono što je sigurno je da dolaze iz dobre škole i da se sa njima dobro radilo takom četvorogodišnjeg školovanja.
Po broju prijavljenih škola za ovo takmičenje, jasno je da imate dobru i razgranatu saradnju sa svim srednjoškolskim ustanovama u Vojvodini. Kako, inače, ide ta komunikacija?!!
-U stalnom smo kontaktu sa srednjim školama i koristimo svaku priliku da mladima približimo ono što ih čeka na visokom obrazovanju. Sve škole su upoznate sa ovim našem takmičenjem u kome ne postoje šablonska pitanja, već se ona tiče opšte kulture i informisanosti. Smatramo da je ovo jedan dobar uvod u dalje školovanje s obzirom da je školovanje u osnovnim i srednim školama uopšteno i da tek poneke škole imaju potpunu posvećenost profesora celokupnom obrazovanju učenika. Na FIMEK-u je svaki profesor posvećen svojim studentima, daje im odgovore na sva pitanja, izlazi u susret u svakoj prilici i drži dodatne konsultacije da im objasni sve što im je potrebno i da im olakša ceo proces studiranja u smislu boljeg obrazovanja i pristupačnosti u odnosu student-profesor.
Koliko je prelazak iz srednje škole na visoko obrazovanje, različit, odnosno, promena za ove mlade ljude?
-U principu se dosta razlikuje, s obzirom da su u srednjoj školi učenici zaštićeniji, da imaju manje gradiva, da ne moraju toliko da se posvete učenju. Ovde nema mesta za one koji ne žele da uče ili se ne trude, a oni koji imaju ambicije ovde će steći sva potrebna znanja i kompentencije za svoja buduća zanimanja – naglasila je Tamara Krstić.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com