Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Tatjana Palkovač: Vršac je grad vina i neiscrpne energije

Tatjana Palkovač: Vršac je grad vina i neiscrpne energije

  • PDF

Deveti festival vina Vinofest, održan je tokom petka i subote, 28. i 29. Marta, u velikoj sali hotela „Srbija“ u Vršcu. Tako je ovaj, odvajkada vinski grad, pre devet godina uz trodnevnu turističko-privrednu manifestaciju „Dani berbe grožđa“, koje će u jesen 2014. godine doživeti 57. izdanje, odnegovao još jednu feštu posvećenu vinu. Turistička organizacija opštine Vršac je organizator festivala koji tokom dva dana slavlja i na ovaj način obeležava svoju dugu i bogatu vinsku tradiciju.

Iako relativno mlada, ova manifestacija iz godine u godinu okuplja sve više izlagača i sve je veće interesovanje i izlagača i posetilaca za nju. Ove godine predstavilo se preko 60 vinarija, a posetioci su mogli da degustiraju preko 300 etiketa kvalitetnih vina. Vinofest je i manifestacija takmičarskog karaktera, pa je dvanestočlani žiri ove godine imao težak zadatak da odluči između 202 pristiglih uzoraka vina.
Ova manifestacija je međunarodnog karaktera i svake godine se na listu učesnika upiše po jedna zemlja koja do sada nije učestvovala, tako da su svi posetioci osim vina iz Vršačkog vonogorje i Republike Srbije, mogli da degustiraju i vina iz vinogorja Republike Češke, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Rumunije.
Direktorka Turističke organizacije Vršac, Tatjana Palkovač, naglasila je da je za Vršac, a posebno za manifestacije Vinofest i Dane berbe grožđa, od izuzetnog značaja postavljanje i otkrivanje spomen statue Vinku Loziću, vršačkom boemu i simbolu vršačke berbe, jedinstvenom liku Sterijinog dela koji prati obe vinske manifestacije. U spomen vršačkom glumcu Tihomiru Tiki Paunoviću, sa kojim su se Vrščani najviše saživeli sa tim likom, autorskom delu akademskog slikara Živka Gere Grozdanića, osmišljen je lik Vinka Lozića, koji je otkriven uoči otvaranja Festa, 28. marta. Gospođa Palkovač je izrazila nadu da će i ova statua doprineti još većoj atraktivnosti grada, i da će na ovaj način upotpuniti imidž vinskog Vršca koji je ovom statuom dobio jednu od sada nezaobilaznu urbanu legendu.
Da Vršac nije samo vinski, svedoče i druge gradske manifestacije i bogata kulturno istorijska ponuda grada. Tatjana Palkovač navodi da se osim ove dve vinske manifestacije: Dana berbe grožđa i Vinofesta, u aprilu održava Sajam cveća; u maju Vršac postaje deo velikog projekta Noći muzeja, a krajem meseca domaćin Festivalu jazz i blues muzike; u julu se održava „Vršački venac“, Međunarodni festival folklora osnovan 1993. godine; Vršačko kulturno leto se održava poslednje nedelje avgusta, a tokom oktobra i novembra pažnja Vrščana je okrenuta na Vršačku pozorišnu jesen; godina se završava izložbom praznične trpeze, domaće radinosti, suvenira i raznih đakonija u vreme slava, Božića i Nove godine pod nazivom ”Praznične đakonije”.
Direktorka Palkovač je otkrila i neke planove promocije Vršačkih planina, Deliblatske peščare, a govorila je i o aktivnom odmoru.
-Vršac je mesto sa brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima i turisti koji dođu u Vršac osim interesantnog starog jezgra, jednog od najlepših gradova u Vojvodini, očuvanih fasada, brojnih crkava, muzeja i galerija, imaće priliku da učestvuje u brojnim aktivnostima okretanja prirodi. Jedan od zadataka TO i brojnih udruženja koja gravitiraju na području Vršca, za ovu godinu, je postavljanje Avantura parka u planinama. U toku je izdavanje priručnika „Branje lekovitog bilja Vršačkih planina“ i u skladu s tim organizovaćemo ture branja lekovitog bilja. U Galeriji Prirodnjačkog muzeja, 25. marta u Zelenom salonu na Malom Kalemegdanu u Beogradu, otvorena je izložba fotografija pod nazivom "Priroda kao vajar I deo - geomorfološki dizajn prirode na primeru vršačkih ostenjaka", autora Dragoljuba Tašlića i Dragane Vučićević, koja će biti preneta u Vršac, tako da ćemo značaj Vršačkih planina i brojne potencijale koje ona nudi, turistički spakovati u jedan proizvod ili nekoliko proizvoda, i takve ponuditi svima onima koji planiraju da ove godine pohode Vršac - objasnila je Tatjana Palkovač, potvrđujući da je Vršac bio i ostao grad neiscrpne inspiracije.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com