Mon05272024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Snežana Milisavljević: Kragujevac obogatio kvalitet, sadržaj i raznovrsnost turističke ponude

Snežana Milisavljević: Kragujevac obogatio kvalitet, sadržaj i raznovrsnost turističke ponude

  • PDF

Gradska turistička organizacija Kragujevac proglašena je za najbolju turističku organizaciju u Srbiji 2013. godine, ponevši najznačajnije priznanje u domaćoj turističkoj industriji „Turistički cvet”. U obrazloženju žirija navedeno je da se ova nagrada dodeljuje zbog toga što je u proteklih godinu dana GTO Kragujevac obogatila kvalitet, sadržaj i raznovrsnost turističke ponude postavljanjem turističke signalizacije, interaktivnog izloga i tabli sa turističkim mapama u gradu, zatim radom Turističko-informativnog centra i suvenirnice (nekada je u ponudi imala svega 50 artikala, a danas preko 400), zbog organizacije vodičkih tura, angažovanja na izradi strateškog Master plana održivog razvoja planine Rudnik (GTO Kragujevac je nosilac aktivnosti za pet gradova i opština: Čačak, Gornji Milanovac, Topola, Knić i Kragujevac), doprinosa razvoju seoskog turizma, te izrade promotivnih spotova, filmova i ostalog propagandnog materijala, kao i brojnih drugih aktivnosti vezanih za pozicioniranje Kragujevca kao turističke destinacije.

Direktorka GTO Kragujevac, Snežana Milisavljević ovom dodaje i uspeh u organizaciji brojnih manifestacija, kao što su dečji „Đurđevdanski karneval“ koji okuplja više hiljada učesnika i gostiju iz zemlje i inostranstva, manifestacija „Otvorena dvorišta“ za koju je 2011. godine u Privrednoj komori Srbije, dobila „Turističku slagalicu", i mnoge druge u kojima se GTO pojavljuje kao organizator ili suorganizator događaja.
Jedan od njih je i Međunarodni „Sajam turizma i seoskog turizma“ koji je za samo pet godina trajanja, po broju učesnika i posetilaca, premašio Novosadski sajam turizma, manifestaciju duge tradicije i kredibiliteta. Ova manifestacija je na Šumadija sajmu izazvala interesovanje turističkih radnika ne samo u zemlji već i u zemljama u okruženju, a najbolja potvrda je što poslednje tri godine u sajamskoj hali nema slobodan ni jedan kvadratni metar.
-GTO Kragujevac je pored organizacije brojnih manifestacija, obezbedila štampani propagandni materijala na srpskom i na nekoliko stranih jezika, urađen je novi sajt, povećan broj vodičkih tura u gradu i okolini za 300%, radila na ostvarivanju, uvođenju novih tehnologija u funkciji promocije naše turističke destinacije. Radili smo na izradi turističkih proizvoda i turističkih programa za određene tržišne segmente, programa za mlade, nešto stariju populaciju, ali i city breaks za poslovne ljude. Mnogo smo uradili na promociju ruralnog turizma, a kao potvrda toga je i novoosnovano Udruženje „Domaćini za seoski turizam“. Našli smo se među 28 od 700 prijavljenih učesnika konkursa, čije projekte finansira Ambasada Kraljevine Norveške. Krajnji cilj našeg projekta je razvoj ruralnih turističkih destinacija odnosno zapošljavanje ljudi koji žive na selu. Nastojimo da seoski turizam oplemenimo dodatnim sadržajima i osim konzumiranja tradicionalnih šumadijskih specijaliteta, odmora u netaknutoj prirodi i čistom vazduhu, među gostima afirmišemo aktivan odmor: planinarenje, pešačenje, biciklizam, lov i ribolov, pa je s tim u vezi potpisali i protokol o saradnji sa našim lovcima - obavestila je gospođa Milisavljević, i nastavila:
-Organizujemo besplatne vodičke ture od proleća do jeseni, za Kragujevčane i njihove goste. One klasične obuhvataju turističko razgledanje grada a uoči značajnih istorijskih datuma, kao što je npr. u oktobru poseta Spomen parku ”Kragujevački oktobar”. Primer tematske ture bio je prošlogodišnji obilazak starih kafana, inspirisan knjigom „Kafane starog Kragujevca“, istoričara Boriše Radovanovića, koja se završila u jednoj od starih gradskih kafana uz posluženje, kako se to nekada radilo, i romansu „Što se bore misli moje“, koju je napisao knez Mihailo Obrenović. Veliki broj Kragujevčana zainteresovan je za manastrski turizam pa za njih organizujemo obilazak manastira u okolini grada.
Kragujevac je još prošle godine počeo da radi pripreme na obeležavanju stogodišnjice Velikog rata. Mi smo pripremili flajere pod nazivom „Kragujevac u Prvom svetskom ratu“ i od prošle godine imamo vodičke ture sa gostima iz Srbije, ali i iz drugih zemalja koji su došli u Kragujevac da obiđu najpoznatije lokalitete na teritoriji našeg grada vezane za Prvi svetski rat. Kragujevac je, osim što je bio prestoni Milošev grad u kojem su ostvarene najznačajnije institucije moderne srpske države u periodu 1818-1841., po drugi put bio, ovoga puta ratna prestonica Srbije, od avgusta 1914-1915. U Kragujevcu je tada boravio regent Aleksandar Karađorđević i Vrhovna komanda na čelu sa Kragujevčaninim vojvodom Radomirom Putnikom.
Iako je bogat manifestacioni i kongresni turizam, u Kragujevcu je grad sportskih takmičenja koja okupljaju veliki broj učesnika, što je, ipak, samo 30% u odnosu na broj dolazaka u Kragujevac u poređenju sa onim krajem 1980-tih godina. Veliki problem je i statistika što se ne evidentiraju svi dolasci, pre svega, đačke ekskurzije. Niko u Kragujevcu nema tačne podatke o broju đaka koji posećuju npr. Spomen park u Šumaricama, ali je svakako broj dolazaka manji nego ranijih godina. Intenzivno se radi na tome da se to promeni.
U GTO Kragujevcca nisu zadovoljni brojem dolazaka i brojem ostvarenih noćenja, zato što misle da mogu mnogo više od onoga što pruža u ovom trenutku. U jednom dužem vremenskom periodu 90-tih godina i početkom ovog veka, Kraguujevac je izgubio tržište, s obzirom da se nije mnogo radilo na promociji, ali ni na razvoju turističke privrede. -Činjenica je da smo mi najveći broj gostiju dobili u periodu posle potpisivanja ugovora o osnivanju italijansko-srpske fabrike „Fijat automobili Srbija“ i sa dolaskom Italijana. Kragujevac je bio jedna od retkih destinacija u Srbiji koja je imala veći broj inostranih u odnosu na broj domaćih gostiju. Za poslednjih nekoliko godina broj gostiju u Kragujevcu ima kontinuirani rast za oko 40%, ali pre svega iz poslovnih razloga - zaključila je Snežana Milisavljević.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com