Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Međunarodni čas Masterclass u Srbiji

Međunarodni čas Masterclass u Srbiji

  • PDF

I ove godine tokom marta i aprila, istraživačke institucije širom sveta po tradiciji koja postoji već više od deset godina, otvaraju svoja vrata i pozivaju učenike srednjih škola da se u toku jednog dana posvete istraživanjima u oblasti fizike elementarnih čestica. Više od 9000 učenika učestvuje u ovoj popularnoj međunarodnoj manifestaciji koja je poznata pod imenom "CERN-ov Međunarodni čas“ (Masterclass).

Tokom jednodnevnog druženja, osim stručnih predavanja, učenici imaju jedinstvenu priliku da analiziraju realne podatke sakupljene u jednom od eksperimenata na Velikom hadronskom sudaraču (Large Hadron Collider - LHC), najvećem akceleratorskom kompleksu u svetu, u CERN-u, kraj Ženeve.
Ove godine “Masterclass” se održava u ukupno 40 država sveta. Aktivni istraživači iz Srbije u okviru više naučno-tehnoloških projekta u CERN-u iz četiri srpske naučne institucije: INN “Vinča“, Institut za fiziku, Fizički fakultet u Beogradu i Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, organizuju već šestu godinu za redom ovu manifestaciju za najuspešnije đake IV razreda srednjih škola iz fizike.
PMF je domaćin manifestaciji „Masterclass”, u subotu, 5. aprila 2014. godine, u 9.30 časova, u Amfiteatru V u prizemlju Departmana za fiziku (Trg Dositeja Obradovića 4). Uvodnu reč će dati rektor Novosadskog univerziteta, i sam fizičar, prof. dr Miroslav Vesković.
Predavanja aktivnih mladih istraživača u prvoj polovini dana daće uvid, kako u teme i metodologiju osnovnih istraživanja materije, čestica i sila koje među njima deluju, tako i u kompleksne eksperimente što će u drugom delu programa omogućiti učenicima da se uz adekvatno predznanje posvete zabavi kroz vežbe sa realnim podacima dobijenim u jednom od eksperimenata u CERN-u.
Jedan od glavnih ciljeva programa “Masterclass“ je približavanje fizike čestica, kao i fizike i nauke uopšte, mladim i talentovanim đacima, a posebno onima koji bi trebalo uskoro da se opredele za studije.
Dodatne informacije:
Naslovna strana “Masterclass“-a u Srbiji: http://physicsmasterclasses.org/index.php?cat=country&page=sb
Video snimak međunarodne manifestacije “Masterclass“ se može videti na adresi: http://www.youtube.com/watch?v=Lm3irM8f5OI.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com