Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back KULTURA MUZIKA Veliki mali svet Đurađa Đuričića

Veliki mali svet Đurađa Đuričića

  • PDF

Imam 10 godina, idem u Osnovnu školu „Dimitrije Tucović“ u Kraljevu i sviram bubanj. Tako se predstavio Đurađ Đuričić, najmlađi bubnjar srpske rock scene, koji je bio pozvam od Ivana Fecea Firčija na otvaranje projekta Studio, u novosadskom kvartu Kineska četvrt.

Ovaj mladi umetnik priznaje da je bio polaskan pozivom od svog “bubnjarskog” idola. Iako, od kada je Srbija čula kako svira, i kada mu je za malo izmakla laskava titula pobednika show-a “Ja imam talenat” 2011. godine, nastupa sa najpoznatijim rock-bendovima Srbije i na takve pozive je navikao.
Đurađ Đuričić je dečak neobičnog talenta, običan samo dok ne počne da svira. A onda se sve menja. Za sebe kaže da živi sasvim normalno, bavi se rukometom, ide u drugi razred Muzičke škole “Strevan Mokranjac” u Kraljevu, odsek klavir. Što se tiče bubnjeva tu je samouk. Prvi bubanj kupila mu je tetka, bio je od plastike, ali dovoljno dobar da roditelji shvate da njihovo dete ima telenat i da mu kupe pravi instrument.
Umesto crtanih filmova gledao je klipove i sa njih pokušao da skine sve što rade profesionalci. Uzori su mu Ivan Fece Firči, Dragoljub Đuričić, Tony Royster, Chad Smith, Lenny White…
Imao je sreće da se u njegovom komšiluku nađe još jedan veliki talenat, Petar Janjić, trenutno profesor balkanske muzike na muzičkom McNally Smith College of Musicu Minneapolis-u, da mu neke finte prenese drugi srpski vunderkind starije generacije (1972) Marko Đorđević, trenutno profesor na Berkley School of Music u Bostonu.
Đurađ Đuričić, dečak sa velikim imenom i prezimenom, obavezujućim u svetu bubnjeva, kaže da nema mogućnost da osnuje neki bend, da svira sa vršnjacima jer nema niti jednog njegovog vršnjaka sa kojim bi podelio svoju strast i entuzijazam.
Svirao je sa dosta bendova, okušao se mnogim muzičkim pravcima, pratio je i hor u rodnom Kraljevu, u bioskopu Kvart za Novu godinu, i u tome uživao.
On ipak najviše uživa u funk i rock’n’roll ritmovima, kojima je i na Firčijevoj žurki u novootvorenom studiju, izazvao divljenje i oduševljenje svih prisutnih.
Nama je obećao da će nastaviti da svira, upisati studije na Berkley-u i da će biti kao što je i planirao.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com