Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Sombor sve vinskiji grad

Sombor sve vinskiji grad

  • PDF

Kada se kaže grad konja, fijakera i tamburaša, ili grad parkova, grad Milana Konjovića ili Zvonka Bogdana, naravno da se odmah pomisli na Sombor, otmen zeleni grad koji verno oslikava zapadno-bačku ravnicu. U tome mu pomažu i sela njegove opštine, pre svih Bački Monoštor i Bezdan, sela koja su svoje prirodne i ljudske potencijale na najbolji način iskoristili za promociju ruralnog turizma. TO grada Sombora, ne zanemarujući ni jedan segment trasiranog pravca turističkog razvoja, u svoje polje delovanja sve više uključuje vinogradarske-vinske potencijale ovog kraja.

Direktora TO Sombor, Aleksandra Čorka i zamenika direktora Dragana Višekrunića, zatekli smo sa grupom vinara iz ove opštine, na IX Vinofestu, koji je 28. i 29. marta, u organizaciji TOO Vršac održan u Vršcu.
Vinska priča u somborskoj opštini može da počne od jedinstvene manifestacije na području Zapadnobačkog okruga, Međunarodnog festivala vina i hrane „Ravangrad Wine Fest“ koji je prošle, 2013. godine, u svom petom izdanju okupio 40 vinara iz Srbije i zemalja iz okruženja, te 20 izlagača hrane i specijaliteta ovog područja. Na ovoj manifestaciji koja se tradicionalno održava krajem novembra početkom decembra, bile su prisutne atraktivne vinarije iz cele Srbije, između ostalih, vinarija „Kovačević“, „Spasić“, „Radovanović“, „13. juli“, „Vršački vinogradi“, „Antić“ sa Kosova, gosti iz Mađarske.
Ali isto tako i od mesta Riđice i Kljajićevo (nekada Krnjaji), koja imaju dugu tradiciju gajenja vinove loze još iz vremena folksdojčera, a kasnije i doseljenika iz Dalmacije. Danas su u tim mestima udruženje vinara iz Riđice i Udruženje „Visovi“ iz Kljajićeva, koji se trude da „dostignu nivo koji su zaatekli njihovi stari, kada su došli na ove prostore, kada je svako domaćinstvo imalo vinograd“.
Prilog razvoju vinarstva ovog kraja, koji pripada reonu „Telečke visoravni“ je njeno proglašavanje vinogradarskim područjem, gde se svake godine podižu novi zasadi vinove loze. Širenju vinske kulture ovoga kraja doprinosi i Vinski viteški vitezovi Telečke visoravni „Agius Dimitrius“
Vinska turizam je opštine Sombor je još u povoju. Osim dva udruženja, Udruženja vinara iz Riđice i “Visovi” iz Kljajićeva, u gradu Somboru posebno valja spomenuti Kuću dobrih vina „Stanimirović“ vlasnika Pere Stanimirovića, te podrum “Čezar” i “Šarić”.
Ideja na kojoj GTOS intenzivno radi je definisanje vinskog puta, koji će možda uticati na povećanje broja poseta gradu, ali sigurno će obogatiti njegovu turističku ponudu.
Motiv da sa predstavnicima najpoznatijih vinara dođu na festival u Vršac, direktor GTOS-a Aleksandar Čorak objašnjava odličnom saradnjom sa TOO Vršac, ali i uzajnim pozitivnim organizacionim i drugim uticajima jednih na druge:
-Na Vinofestu u Vršacu smo da bi unapredili našu manifestaciju sa ocenjivanjem vina. Mislimo da bismo privukli veći broj izlagača kada bi se vino i ocenjivalo namesto iložbeno-prodajnog karaktera kako je bilo do sada. Tako bi imali vinara i sa strane iz regiona kojima je u interesu da se vino oceni. Pratimo vinske manifestacije i kupimo ono što je najbolje. Plod lepe saradnje naše TO i TOO Vršca treba da bude unapređenje i našeg festivala, pa i njihovog. Mi gledamo malo kako oni rade, oni nešto prepisuju od nas, u cilju da i jedni i drugi zajedno napedujemo - rekao je gospodin Čorak.
Turisti su sve zahtevniji i tendencija je sve kraćeg zadržavanja na jednom mestu. Zato se turstički radnici trude da ponude što bogatije i raznovrsnije turističke proizvode. Vinski turizam je donedavno bio neiskorišćeni potencijal ovog kraja.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com