Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA LIČNOSTI Emotivno veče u Galeriji ITD

Emotivno veče u Galeriji ITD

  • PDF

Kada za nešto što traje deset godina kažemo „svaka čast, uspeli ste!“, šta reći za nešto što je punih četvrt veka na liderskoj pozici u onom čime se bavi. To je pošlo za rukom Branislavu Banetu Radoševiću i njegovoj Galeriji ITD, odnosno u Institutu za Transfuziju Dizajna na Petrovaradinskoj tvrđavi, koji je u sredu, 9. aprila, sa svojim saradnicima i prijateljima obeležio 25 godina rada (iako je godina, ako se sve saberu četiri više, kako radi njegov studio i ova autorska ručna štampa).

Povodom jubileja u galeriji ITD priređena je izložba izabranih radova izmaštanih u ovoj umetničkoj radionici proteklih godina, posećena od strane njenih saradnika, prijatelja i prijatelja kuće.
Bane Radošević, kreativni direktor Galerije zahvalio se svima koji su došli i svojim kolegama koji su mu omogućili da na zidovima Galerije budu prikazani rezultati tih godina rada, ali samo pojedini radovi, od mnogih umetnika, oni njemu najdraži, onih umetnika sa kojima je najbliže sarađivao.
Radomira Vukovića (arhitekta), Bane Radošević je predstavio kao svog kolegu po dizajnu, izdavaštvu i ludilu, čoveka koji je zaslužan za časopis„Kvadart“ koji je izlazio u periodu od 1992/2006. godine i nenadmašnom trotomnom delu „Znakovito“ iz 2002. godine, na šta je gospodin Vuković između ostalog dodao:
-Poslednjih godina nešto se promenilo: prvo lice jednine zamenjeno je sa prvim licem množine. Više ne moram da se pokazujem i dokazujem šta sam ja uradio i koliko toga mogu da istrpim. Sada bi moglo biti važno i da se dokumentuje šta mi možemo da uradimo. Sabiranje iznenada postaje važna društvena matematika. Bane je toga bio svestan daleko ranije. Odavno njegova radnja radi za sve kolege koji imaju ideje, ali nemaju mogućnosti, koji imaju unikat, ali ne i tiraž, koji imaju sve to, ali treba im za sutra. Ova izložba proslavlja njegov status uslužne Radionice za lepe otiske i divne utiske. To je mesto gde je sve moguće pod uslovom da su ostali prošli put od jeste do moglo bi to biti - rekao je u uvodnoj reči Radomir Vuković.
Da bi se sve ovo napravilo potreban je veliki broj ljudi kojima je u ovoj prilici domaćin hteo da se zahvali. A da ne bi ostalo samo na rečima, jer to nije dovoljno.
-Da bi sve ovo bilo ovde, da bi visilo, i da bi sve ono što nije ovde, što se nalazi u fijokama, što će jednog da neko izložiti i pokazati šta je to energija Srbije, Vojvodine, Novog Sada odštampala za svih ovih proteklih godina, Bane se tim ljudima koji su mu pomogli zahvalio prigodnim “zapisima”.
Među njima su se našla poznata imena: Geza Daniel, Miloš Ćulibrk, Milorad Matanović, Radoslav Gerić, Radule Bošković, Branislav Dobanovački, Mirsad Avdić, Ilija Komnenović, Milan Bajac, Branko Vujkov, Aleksa Plačkov, Željko Škrbić, Milena Obradov, Zoran Prodanović, Zoran Santovac, Slobodan Bobe Uvalić, Atanas Mauzer, Milorad Vulić Mix, Janoš Kovač, Verica Peškanov, dr Dušan Živić, Miroslav Mušić, Radomir Vuković, Pero Zubac.
Tom prilikom Bane Radošević se zahvalio i svojim najbližim saradnicima, članovima ovog umetničkog kluba: Slavku Pejaku, Vladimiru Oletiću, Kujundžić, Sonji Daničić, Ljiljani Đerić, Ljiljani Majstorović, Marijani Miler, Mariji Karačonji, Maji Erdeljan, posle čega se nastavilo prijatno druženje uz prigodan koktel.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com