Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back KULTURA MUZIKA NOMUS - Festival transformacija i novih ideja

NOMUS - Festival transformacija i novih ideja

  • PDF

Najznačajniji Novosadski međunarodni festival ozbiljne muzike, NOMUS 2014., u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, i ove godine za ljubitelje klasičnog zvuka, pripremio je u svakom smislu poseban program, rečeno je na konferenciji za medije organizovanoj 15. aprila u prostorijama knjižare Serendipiti, Zmaj Jovina 15, povodom održavanja 34. po redu NOMUS-a, od 24-29. aprila u Novom Sadu.

NOMUS će po tradiciji za šest dana trajanja festivala skrenuti pažnju svetske muzičke javnosti na Novi Sad, a Novosađanima predstaviti velika imena domaće i svetske muzičke scene. Ove godine programski tim festivala, u sastavu Milan Radulović, glavni odgovorni urednik, Marija Adamov, umetnička direktorica festivala i Mia Doroški, programska saradnica, odlučili su se na jedan drugačiji koncept fetivala, pokazujući spremnost transformacije i uvođenja novih ideja. Zapravo, festival je počeo 13. Aprila, promo koncertima u tržnom centru Merkator, prikazivanjem “Raritetnih filmova” u Galeriji Matice srpske, te edukativno-zabavnim programom za najmlađe (u Sinagogi i MŠ “Isidor Bajić”), tzv. “Maloj školi bon-tona”, kojoj je prisustovalo nekoliko stotina dece i uživalo.
-Želeli smo da im pružimo malo znanja i iskustva i da u periodu kreiranja sopstvenog ukusa imaju još jedan izbor - naglasila je Mia Doroški i dodala da je i ovogodišnji program NOMUS-a traganje za balansom između očekivanog i neočekivanog, starog i novog. To traganje će se provlačiti kroz devet koncerata koji će se odvijati u Sinagogi, Gradskoj kući, Župnoj crkvi Imena Marijina, SNP-u, sa učesnicima iz naše zemlje i iz Italije, Austrije, Velike Britanije, Azerbejdžana i SAD. Što se tiče repertoara na programu će biti dela klasične muzike, ali i koncerti koji najavljuju otvaranje klasične muzike prema filmu, multimedijalnim događajima, popularnoj kulturi.
Sa programom festivala prisutne je podrobnije informisala umetnička direktorica festivala, Marija Adamov. Na NOMUS-u koji otvara sezonu novosadskih festivala, posetioci će moći da čuju i vide tri simfonijska orkestra (Beogradsku filharmoniju, Simfonijski orkestar RTS, Vojvođanski simfonijski orkestar) i četvoro vrhunskih pijanista (Ritu Kinku, Aleksandra Madžara, Kemala Gekića, Jasminku Stančul). Koncerti Bečkog tria Brams (Vienna Brahms Trio), Sokvadro Italiano (Soqquadro Italiano), Aziza Mustafa Zadeh Trio, I Fađolini (I Fagiolini), Džoslin Puk (Jocelyn Pook Ensemble), potvrda su praznika dobrog zvuka, ali i nečeg što publika u našoj sredini retko ima priliku da čuje i vidi.
Generalni pokrovitelj festivala je grad Novi Sad, a Milanka Brkić, članica Gradskog veća zadužena za kulturu je istakla da se podrška grada NOMUS-u ni u jednom trenutku nije dovodila u pitanje i da će sasvim sigurano ovaj festival biti podržan i ubuduće. NOMUS je prepoznat i od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje, ali i od Ministarstva kulutre i informisanje, koje je ovaj festival petu godinu za redom svrstalo u festivale od nacionalnog značaja.
Milan Radulović je podsetio da je pre dva meseca Muzičkoj omladini Novog Sada stiglo i priznanje od specijalizovanog časopisa Muzika klasika za najboljeg organizatora koncerata u 2013. godine u oblasti klasične muzike.
-Jedan od razloga što smo se našli u sjajnom društvu sa Beogradskom filharmonijom, Isidorom Žebeljan, Darinkom Matić Marović i mnogim drugim, bio je i NOMUS. Iz godine u godinu ovaj mali tim podiže lestvicu sve više. Ja se nadam da ćemo sledeće godine, kada NOMUS proslavlja 35 godina postojanja i rada, za koji se MONS uveliko priprema, pokazati koliko je ovaj mali tim uspeo da u proteklom periodu uradi za Novi Sad, i koliko doprinosi tome da Novi Sad postane Evropske prestonica kulture 2020. Ja se iskreno nadam da pored brojnih problema, pre svega infrastrukturnih koje Novi Sad ima, da će on dobiti ovo laskavo priznanje, da ćemo 2020. godine možda imati novu koncertnu dvoranu, možda novi klavir koji sigurno zaslužujemo - rekao je malo u šali, a malo u zbilji gospodin Radulović i nastavio:
-Posebno se zahvaljujem ambasadi Azerbejdžana koja je pružila veliku podršku prilikom dolaska Azize Mustafa Zadeh, Italijanskom institutu za kulturu, Austrijskom kulturnom forumu kao dugogodišnjem partneru festivala. Siguran sam da ćete uživati u programu koji smo vam pripremili, i verujem da će utisci biti pozitivni kao što su bili i nakon prošlogodišnjeg izdanja festivala - izjavio je gospodin Radulović.
Ulaznice za NOMUS 2014 se mogu kupiti u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021/452-344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak programa na mestu održavanja ili on line rezervacije i prodaja karata na www.muzickaomladina.org. Cena ulaznica je 500 dinara, nešto skuplje ulaznice biće za koncerte Azizu Mustafa Zadeh i Kemala Gekića, za koje vlada i najveće interesovanje. MONS je obezbedio velike popuste za svoje članove, grupne posete, đake, studente, pa ulaznica sa popustom za koncert Beogradske filharmonije iznosi svega 250 dinara.
Zahvaljujući NOMUS-u i koncernte aktivnosti u Beogradu će biti intenzivnije. Kemal Gekić u Kolarčevoj zadužbini održaće koncert samo dan posle koncerta u Novom Sadu, 27. aprila, sa potpuno drugačijim programom. Aleksandar Madžar će pre novosadskog koncerta, u Beogradu nastupiti 26. aprila.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com