Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back KULTURA MUZIKA Marija Adamov predstavila programa NOMUS-a 2014

Marija Adamov predstavila programa NOMUS-a 2014

  • PDF

Umetnička direktorica Novosadskih muzičkih svečanosti (NOMUS) više od deset godina, gospođa Marija Adamov, i ove godine ostala je dosledna tradiciji ovog festivala. U program festivala pored dela klasičnog repertoara uvrštena su i dela savremenih autora uz upliv novih svetskih trendova.

Na press konferenciji održanoj u utorak, 15. aprila, u prostorijama knjižare Serendipiti, Zmaj Jovina 15 u Novom Sadu, Marija Adamov predstavila je repertoar NOMUS-a 2014. Tom prilikom je istakla da se ove godine nastavlja sa negovanjem proverenih vrednosti, ali je skoro podjednako prostora posvećeno savremenim delima. Posetioci će imati prilike da čuju dela renesansnih majstora i kompozitora baroka do kompozicija iz prve polovine prošlog veka, kao i delo napisano u našem vremenu.
-Još jednom smo se opredelili za dobru muziku, ali smo zadržali poziciju podržavanja i negovanja modernije dramaturgije programa, na iskoracima od klasične koncepcije. Ovoga puta nekoliko koncerata biće povezano sa video projekcijama i filmom, sa instalacijama i fotografijama, a sve u skladu sa danas tako značajno proširenim i obogaćenim medijima. Ovo smo učinili iz želje da stvari pomerimo ka zanimljivijim načinima predstavljanja, ali i da zadržimo stečeni nivo. Radeći sa dokazanim umetnicima svetske scene sačuvali smo i one konvencionalnije koncertne interpretacije u koje ulazi npr. koncert Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije, ili koncert Bečkog tria Brams, ali i drugačije načine predstavljanja - istakla je gospođa Marija Adamov.
NOMUS je proširio izvođački prostor i iz Sinagoge prešao i u Gradsku kuću, SNP, Župnu crkvu Imena Marijina, sve u skladu programskog izbora koji treba da da spoj različitih žanrova i najosobenijih umetničkih individualnosti koje će se kroz devet koncerata u šest dana trajanja festivala iskazati u svom najboljem izdanju.
Ove godine biće tri večeri simfonijske muzike u izvođenju Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS-a i Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Već na večeri otvaranja manifestacije poverenoj Beogradskoj filharmoniji, dirigent i solista na violini biće renomirani umetnik ruskog porekla Dmitrij Sitkovecki (Dmitry Sitkovetsky), a uz ansambl RTS-a solista u čak dva klavirska koncerta, na večeri Sergeja Prokofjeva, biće naš poznati pijanista Aleksandar Madžar. Uz Vojvođanske simfoničare na kraju festivala nastupiće naša slavna pijanistkinja Rita Kinka u izvođenju dela domaćeg kompozitora Aleksandra Simića, koje će prvi put biti predstavljeno u našoj zemlji. Uz Ritu Kinku i Aleksandra Madžara nastupiće i Kemal Gekić, sa resitalom Listovih transkripcija simfonijskih kompozicija Betovena, Vagnera, Musorgskog i Balakirjeva. Drugi deo koncerta posvećen je muzici carske Rusije: Elegija, Preludi i Etide – slike Rahmanjinova. Kao još jedan vrstan pijanista, druge večeri festivala nastupiće Jasminka Stančul kao članica Bečkog tria Brams. Svi ovi umetinici odabrani su ne samo zbog njihovog velikog međunarodnog ugleda nego i zbog zajedničkog “porekla”. Manje-više svi su svoje studije ili deo studija pohađali na Novosadskoj akademiji umetnisti, a upravo klavirska katedra je najbolji zaštitni znak ove visoke pedagoške institucije, koja ovih dana obeležava četiri decenije postojanja i rada.
Ako NOMUS počinjemo sa delom nastalim od filmske muzike, a radi se o čuvenoj “Crvenoj violini” Džona Koriljana, onda ćemo sa italijanskim ansamblom Sokvadro Italiano (Soqquadro Italiano) sasvim zakoračiti u područje performansa. Njihov koncert će biti povezan sa video projekcijama Kristine Spelti koje će pratiti program pod nazivom “Od Monteverdija do Mine”, i biće to putovanje kroz italijansku muziku od XVII do XX veka uz inserte iz filmova P. P. Pazolinija, M. Antonionija i drugih velikih italijanskih reditelja.
Još jedno slično putovanje kroz vreme, sada kroz V vekova, biće poverena kamernom ansamblu iz Velike Britanije, devetočlanom vokalnom sastavu I Fađolini (I Fagiolini), koji će nas provesti kroz 500 godina britanske muzike koja će se završiti sa Bendžaminom Britnom.
Još jedan koncert koji povezuje najrazličitije žanrove od klasične, pop, world music, ali uključuje i elemente plesne, pozorišne i filmske muzike prirediće čuveni Ansambl Džoslin Puk (Jocelyn Pook Ensemble) takođe iz Velike Britanije. Džoslin Puk je proslavljena kompozitorka muzike za filmove velikih svetskih reditelja među kojima su M. Skorseze i S. Kjubrik. Na kraju ovog pregleda NOMUS-a našim žanrovskim iskoracima pridružiće se veče Jazz - Mugam-a, koje će prirediti Aziza Mustafa Zadeh Trio, jedna od najatraktivnijih učesnica ovogodišnjeg NOMUS-a, sjana pijanistkinja i pevačica koja ima klasično obrazovanje, ali čiji se originalni nastup ovog puta, a i tokom većeg dela njene karijere, povezuje sa džezom i tradicionalnom azerbejdžanskom muzikom, poznatom kao mugam.
Ovogodišnji NOMUS-a će zatvoriti delo za klavir i orkestar "12 Znakova Zodijaka za klavir i orkestar", Aleksandra Simića, koje će izvesti Vojvođanski simfonijski orkestar pod vođstvom Berislava Skenderovića, sa solistom Ritom Kinkom. Ceo projekat će biti "muzičko-vizuelno putovanje kroz svemir" pod nazivom “Odiseja u svemiru”, i još jedna potvrda multimedijalnog koncepta ovogodišnjeg NOMUS-a.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com