Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Mladi robotičari oduševili na Eurobotu 2014

Mladi robotičari oduševili na Eurobotu 2014

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Ekipa Electropioneer, Srednje elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin", Novi Sad, pobednik je Nacionalnog takmičenje u robotici „Eurobot“, održanog u subotu, 26. aprila 2014. godine, u bioskopskoj sali novosadskog Sportskog i poslovnog centra “Vojvodina”, u organizaciji Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju, Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu. Novosadski srednjoškolci su u finalnom duelu bili bolji od ekipe Spartak, Kuća robotike, Subotica. Treće mesto pripalo je ekipi Memristor, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad. Ova tri prvoplasirana tima predstavljaće Srbiju na finalnom takmičenju Eurobot 2014. u Nemačkoj, u gradu Drezdenu od 6. do 8. juna 2014. godine.

Na takmičnju je učestvovalo 17 timova iz Novog Sada, Subotice i Beograda.
U konkurenciji juniora u kome su učesnici bila deca uzrasta do 18 godina (Eurobot Junior Srbija 2014), nastupilo je sedam ekipa čiji su članovi polaznici kurseva “Mala škola elektronike, a u borbi za prvo mesto Orlovi su bili bolje od ekipe Bis, dok je treća bila ekipa Ultra Duo.
Svečanost otvaranja takmičenja uveličalo je prisustvo većeg broja profesora sa FTN-a, među kojima i dekana, prof. dr Rade Doroslovački. Izražavajući zadovoljstvo viđenim, profesor Doroslovački je, između ostalog, rekao da ova visokoškolska institucija organizuje i podržava brojna takmičenja vezana za obrazovanje i nauku. U Novom Sadu je pre deset godina FTN organizovao svetski turnir matematičara na kome je učestvovalo puno svetskih asocijacija matematičara, kao i brojna takmičenja iz informatike, kongrese, stručne seminarime... Profesor Doroslovački je naglasio da je ova jedinstvena manifestacija za FTN veoma značajna i da će i u narednim godinama imati njihovu punu podršku.
Profesor robotike na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Branislav Borovac,
pohvalio je sve učesnike takmičenja, pre svega, zbog entuzijaznma koji pokazuju dugi niz godina. Po njegovom mišljenju, od izuzetnog je značaja što je ove godine po prvi put takmičenje prošireno i na mlade sa Europa junior turnirom. Zahvalio se takođe i sudijama čiji je zadatak vrlo nezahvalan, i odgovoran, koji su oni obavili sa velikim šarmom i vrlo uspešno. Takmičenje takođe ne bi bilo toliko uspešno i posećeno da nije pomoći brojnih volontera, koji rade iz zadovoljstva, i uz njihovu pomoć takmičenje se odvijalo znatno brže. Na kraju se zahvalio i Sportskom i poslovnom centru Vojvodina, koji pokazuje dugi niz godina i čini ono što niko nije učinio, da naši takmičari mogu da ostanu celu noć ovde, praktično bez nadzora, sem onih ljudi koji su inače angaćovani i za to je zaslužan gospodin Željko Nenadić, koji je uvek spreman da pomogne i izađe u susret organizaciji jedne ovako zbačajne manifestacije.
-Žao mi je jedino što svi ne možete da budete pobednici, ali ste svi dobitnici. Neki će dobiti neko novo iskustvo, neki neke nagrade i pehare, a svi ćete poneti lepe uspomene i nadam se da ćemo se videti sledeće godine možda u još malo većem broju – rekao je profesor Boroslav Borovac.
Nakon što je pomoćnik organizatora ovog događaja dipl. ing. Jovica Tasevski sa Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju, Fakulteta tehničkih nauka, objasnio pravila takmičenja, šta je zadatak robota, takmičenje je krenulo, a svi mečevi praćeni su sa velikim interesovanjem i podrškom brojnih gledalaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com