Wed05222024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Miroslav Vasin: Godina 2014. u znaku Banata

Miroslav Vasin: Godina 2014. u znaku Banata

  • PDF

Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova se dajući podršku manifestaciji “Crepajački fijaker”, koji je drugog dana Uskrsa imao jubilarnu dvadesetu godišnjicu trajanja, osvrnuo i i na banatsku zbilju, i njegovim mestom u privrednom i ekonomskom razvoju danas:

-Agrar u Vojvodini, posebno južnog Banata, je u krizi. Može li i kako iz te krize, je generalno ono što nas najviše brine. I tražimo odgovor na pitanje kako smo dospeli u situaciju da nam nerazvijene opštine budu sve iz Banata. Istina, nije ih mnogo, tri ih je, ali su sve iz Banata. I ostale opštine zaostaju u razvijenosti za bačkim i sremačkim opštinama. Ono što mene čini optimistom je da je pre 7-8 godina i Srem bio izuzetno zaostao pa smo posebnim programom, podsticajem i forsiranjem Srema, uspeli da ga dovedemo na nivo da je Srem danas možda najrazvijeniji region u celoj Srbiji. Mi ćemo već u 2014. godini, koju smo posvetili Banatu, sve konkurse pokrajinske Vlade u duplom većem iznosu odobravati za aplikante iz Banata, u odnosu na aplikante iz Bačke i Srema, i to ćemo raditi sve do momenta dok ne budemo imali neki rezultat da se Banat približio Bačkoj i Sremu, pa da onda možemo ravnopravno da raspoređujemo sredstva. To ćemo početi kroz Konkurse za podsticaj turizma našeg Sekreatrijata. Gospodin Ješić mi je rekao da to isto radi i Sekretarijat za poljoprivredu i to bi trebalo da doprinese bržem razvoju Banata – najavio je gospodin Vasin.
Na pitanje zašto Banat zaostaje, kao razlog mogao bi se navesti to što se nalazi van glavnih saobraćajnica, „koridora 10“ i autoputa Beograd - Zagreb, jer su se oko tih puteva skoncentrisali strani ulagači, strani investitori, koji su tu podigli industrijske zone i fabrike.
-Moramo na neki način uz put Beograd-Pančevo, ili „banatsku magistralu“, koja treba da vodi od Zrenjanina prema Vršcu, da uredimo industrijske zone oko tih mesta i da pokušamo da privučemo investitore. Imamo i ohrabrujuće rezultete: u Plandištu smo uspeli da podignemo jednu fabriku, da još sa italijskanim ulagačima razgovaramo oko Plandišta i ako to krene, onda se to teško zaustavlja. Bitno je krenuti sa takvim vrstama aktivnosti, napraviti što više industrijskih zona u Banatu, i razvijati ih.
I ne možemo mi govoriti o Banatu kao o nekom celom nerazvijenom prostoru, jer u njemu ima vrlo razvijenih sredina. Vršac je npr. jedna od najrazvijenijih sredina ne samo u Vojvodini nego i Srbiji, a industrijska zona u Vršcu je primer kako treba da izgledaju sve industrijske zone. Ali onda kada zađete prema Opovu, Alibunaru, Plandištu, Žitištu, tu nailazimo na nerazvijene delove i to nam mora biti glavni cilj za podsticanje razvoja na tim teritorijama. To su kvalitetni delovi Vojvodine, koji imaju kvalitetnu zemlju kao potencijal i moramo u te delove slati investitore, a kada strani investitor dođe, u bilo koju od tih opština koja broji od 10 do 20.000 stanovnika, pa kada zaposli 100 ljudi, već će se osetiti napredak i daće nam nadu da možemo još bolje i više - izjavio je gospodin Miroslav Vasin.
Mihajlo Pupin je svom Idvoru u amanet ostavio jednu vrstu poljoprivredne škole, za koju je obezbedio materijalne uslove, stan i platu za inženjere i tehničare, biblioteku, parno kupatilo, biološku aparaturu, agregat za struju od 50V, s tim da taj inženjer agronomije nauči Idvorce da se bave povrćem, voćem, njihovom preradom i kozerviranjem, i rečima: “kada iskoristite šta vam je Sv. Petar dao, onda ćete biti bogati”. Zgrada je podignuta, ali nikada nije privedena nameni. Danas je to višenamenski Narodni dom koji služi uglavnom za prijem većeg broja turista koji u Idvor dolaze zbog imena i dela velikog naučnika.
A onda se pitamo gde su koreni privredne agonije Banata?
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com