Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA MUZIKA Aleksandar Madžar: Umetnost bez kompromisa

Aleksandar Madžar: Umetnost bez kompromisa

  • PDF

Na ovogodišnjem NOMUS-u, Aleksandar Madžar se predstavio programom koji se retko može čuti.
-Što se tiče Prokofjeva, ja sam hteo da izvedem Drugi klavirski koncert, a onda sam gledao i taj prvi, koji je znatno kraći i koji se retko izvodi. Sa maestrom Bojanom Suđićem došli smo na ideju da prvi koncert izvedemo umesto uvertire - objasnio je Aleksandar Madžar “Veče Prokofjeva” koje je naišlo na izuzetno topao prijem kod Novosađana.

Rođen u Beogradu (1968), Aleksandar Madžar je studije klavira započeo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (1982/3) u klasi profesora Alba Valdme, kojeg naziva „patrijarhom klavira“, zbog kojeg je došao prvo u Novi Sad, zbog njega se vratio u rodni Beograd, i prateći ga stigao i u Moskvu, gde se od 1987-1989. godine usavršavao prvo kod Eliso Virsaladze, a potom kod Eduarda Mirzojana na Konzervatorijumu u Strazburu i kod Danijela Blumentala u Briselu.
Aleksandar Madžar je trenutno profesor na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Akademiji za muziku i pozorište u Bernu.
Prva internacionalna priznanja Aleksandar Madžar je dobio je za interpretiranje muzike Baha, Mocarta, Skarlatija, pobednik je takmičenja u Ženevi (1987) i u Bolcanu (1989), a u Lidsu (1996) osvaja treću nagradu. Posle ovog upeha karijera Aleksandra Madžara vrtoglavo napreduje. Prvenstveno na britanskoj muzičkog sceni, gde je kao veoma traženi solista nastupao sa Kraljevskom filharmonijom, BBC-jevim orkestrima Velsa, Škotske i Belfasta, Filharmonijom BBC, kao i Škotskim kamernim orkestrom.
Koncertirao je širom Evrope i Azije pod dirigenstkim vođstvom Paava Berglunda, Ivana Fišera, Paava Jarvija, Karlosa Kalmara, Džona Nelsona, Libora Pešeka, Andrea Previna, Andrisa Nelsonsa, Marčela Viotija.
Kao solista svirao je sa Berlinskom filharmonijom, Evropskim kamernim orkestrom, Radijskim orkestrom Kelna i Frankfurta, sa Češkom filharmonijom, Irskim kamernim orkestrom, Beogradskom filharmonijom, nacionalnim orkestrom Belgije, Budimpeštanskim festivalskim orkestrom, Štutgarstskom filharmonijom, Seulskom filharmonijom pod palicom Munga Vuna Čunga.
U kamernom muziciranju partner mu je violinista Ilija Gringolc kao i sopran Julijane Branze s kojom je nastupao u Bilbaou, Valensiji i Lisabonu.
Aleksandar Madžar je sa svojim resitalima obišao svet i učestvovao na brojnim festivalima: BEMUS-u, NOMUS-u, Festivalu Ive Pogorelića, festivalima u Bad Kisingenu, Šlezving Holštajnu, Bad Verishofenu, Verbijeu, Ruru, Davosu, Salcburgu, Aldeburgu, Lucernu, Delftu...
Snimao je za nemačku diskografsku kuću „BMG/Classic FM“ (Šopenove klavirkse koncerte sa Simfinijskim orkestrom Frankfurstskog radija i Dmitrijem Kitajenkom), te francuski „Arion“ i švedski „Intim Musik“.
Za najbitniji momenat u životu svih muzičara smatra onaj kada treba stati na svoje noge i razviti lične kriterijume, biti istovremeno i sudija i optuženi, u procesu procene svega što umetnik radi.
Još kao mlad umetnik, 1985. godine, Aleksandar Madžar je izveo 45-to minutne Goldberg varijacije J.S. Baha i tada izjavio da ne pamti da mu je skoro nešto pričinilo tako veliko zadovoljstvo. Nakon skoro 30 godina, muzičku javnost iznenadio je odlukom da na 44. BEMUS-u izvede svih šest Bahovih Partita. Na pitanje zbog čega se opredelio da ovako zamašan ciklus izvede u celini, pijanista je odgovorio: „Čini se da je ovako lakše. Čovek jednom skoči u tu vodu i ako dopliva – imao je sreće“. Sličan podvig ostvario je i na NOMUS-u 2006. godine kada je sa violinistvom Ilijom Gringolcom tokom tri večeri izveo svih deset Betovenovih violinskih sonata.
 

Izvor: Bilten NOMUS-a
Muzička omladina Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com